Promedica: Cresterea varstei de pensionare blocheaza angajarea medicilor tineri
Promedica: Cresterea varstei de pensionare blocheaza angajarea medicilor tineri
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cresterea-varstei-de-pensionare-blocheaza-angajarea-medicilor-tineri/
Sindicatul Medicilor Promedica se opune cresterii varstei de pensionare. Reprezentantii Sindicatului spun ca se blocheaza sansele de angajare ale medicilor tineri in spitale.
“Legea care prevede cresterea varstei de pensionare pentru medici (Citat proiect. OUG, Aflat in transparenta decizionala: la art. 391 (alin.1) se modifica si va avea urmatorul cuprins: medicii se pensioneaza la varsta de 67 de ani, indiferent de sex” ) va duce la adevarate blocaje in sistemul medical. Daca pana acum medicii trebuiau sa faca cerere sa ramana in sistemul public si dupa varsta de 65 de ani, conform noilor normative se face cerere sa iesi la pensie la 65 de ani, deci varsta standard de pensionare pentru medici este 67 de ani.”, se precizeaza intr-un comunicat al Sindicatului Promedica.
Medicii nu gasesc posturi libere in spitale
Potrivit sursei citate, este binecunoscuta problema de care se lovesc medicii tineri din Romania: nu gasesc posturi libere, in spitalele publice, dupa incheierea studiilor, pentru ca sunt blocate. Sectorul public trebuie sa functioneze non-stop si sa se bazeze pe predictibilitate. Sa nu cresti varsta de pensionare, nu inseamna ca incalci dreptul la munca unei categorii ce inca vrea sa munceasca, mai spun sindicalisii.
“Medicii au libertate profesionala. Dupa varsta de pensionare au posibilitatea sa lucreze in sistemul privat de sanatate. In acelasi timp, medicii care au implinit varsta de pensionare pot colabora in continuare cu spitalele care au nevoie de ei, dar in baza unui PFA sau CMI, fara sa fie angajati si sa blocheze posturile medicilor tineri.”, se mai arata in comunicatul citat.
Daca varsta de pensionare creste, medicii tineri nu vor mai avea unde sa lucreze, agravand situatia existenta. Sunt multi medici tineri care acum lucreaza cu spitalele de stat in baza unui PFA, pentru ca posturile sunt blocate.
Reprezentantii sindicali spun ca, agravand aceasta situatie, blocand si mai mult posturile, statul roman nu face decat sa continue sa isi alunge medicii tineri in alte state, unde li se ofera locuri de munca stabile.
Scutirea de garzi a medicilor dupa implinirea varstei de 60 de ani
“Mai mult, consideram ca pentru functionarea liniilor de garda medicii tinerii sunt mult mai potriviti, ori mentinerea in sistem a medicilor seniori va bloca si liniile de garda. Sunt multe exemple de medici seniori care au murit in timpul garzilor. Pe de alta parte, cu totii asistam la situatii in care unii medici varstnici refuza, din diverse motive. sa mai faca garzi si astfel munca, stresul, apasarea raman pe umeri medicilor mai tineri din sectie/clinica, care sunt tot mai putini si cu un volum tot mai mare de munca.”, mai transmite Promedica.
O alta idee propusa de sindicat si discutata in trecut a fost scutirea de garzi a medicilor, dupa implinirea varstei de 60 de ani. O decizie de acest fel are putea oferi tinerilor medici mai multe sanse de munca si integrare.
Amintim ca in trecut Sindicatul Promedica s-a opus si pentru marirea varstei de pensionare de la 65 la 67 de ani, la cerere, in cazul medicilor.
“O exceptie legata de pensionare o pot reprezenta cazurile de forta majora. Spre exemplu, in zonele unde este un real deficit de medici, cei care au peste 65 de ani ar putea lucra in continuare. Consideram ca pot fi gasite solutii pentru toate aceste situatii, atat timp cat exista deschidere pentru dialog social, colaborare, comunicare.”, au mai precizat reprezentantii Sindicatului Promedica.
Etichete: pensionare medici, crestere varsta de pensionare, varsta de pensionare medici, angajare medici tineri, sindicatul promedica
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii