Cum evolueaza boala Alzheimer | Noile descoperiri pot influenta viitoarele tratamente

01/11/2021
Cum evolueaza boala Alzheimer | Noile descoperiri pot influenta viitoarele tratamente

Cum evolueaza boala Alzheimer | Noile descoperiri pot influenta viitoarele tratamente

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cum-evolueaza-boala-alzheimer/

Potrivit unui studiu recent privind cauzele si evolutia bolii Alzheimer, grupuri de proteine toxice, considerate responsabile pentru declinul cognitiv asociat acestei maladii, ajung in diferite zone ale creierului unde se acumuleaza de-a lungul deceniilor.

Articolul stiintific, publicat in jurnalul Science Advances, este primul care se bazeaza pe date rezultate din cercetari efectuate pe subiecti umani pentru a cuantifica viteza proceselor moleculare ce conduc la aceasta boala neurodegenerativa si ar putea influenta modul in care sunt concepute tratamentele, relateaza AFP si Agerpres.

Concluziile contrazic teoria conform careia aglomerarile de proteine se formeaza intr-un singur loc si declanseaza o reactie in lant in alte zone, un model observat la soareci. O astfel de raspandire se poate produce, dar nu reprezinta cauza principala, potrivit cercetatorilor.

“Doua elemente au facut posibila aceasta lucrare. In primul rand, studiul datelor foarte detaliate rezultate din scanari PET (o metoda de examinare prin imagistica medicala, n.r.) si a diferitelor seturi de date puse laolalta, dar si modelele matematice care au fost dezvoltate in ultimii zece ani”, a explicat pentru AFP Georg Meisl, chimist la Universitatea Cambridge si unul dintre autorii principali ai articolului.

Cercetatorii au utilizat 400 de esantioane de creier prelevate dupa decesul unor persoane cu Alzheimer si 100 de examinari PET efectuate asupra unor persoane aflate in viata, diagnosticate cu aceasta boala pentru a monitoriza acumularea proteinei tau. Aceasta din urma, alaturi de o alta proteina numita beta-amiloid, se acumuleaza si provoaca moartea celulelor cerebrale, la fel ca si o contractie a creierului. Astfel, se ajunge mai ales la pierderea memoriei si la incapacitatea de a indeplini sarcinile cotidiene.

Aceasta boala reprezinta una dintre principalele probleme de sanatate publica si afecteaza peste 40 de milioane de persoane din intreaga lume.

Maladia Alzheimer este clasificata in functie de “stadiile Braak”, iar oamenii de stiinta au descoperit ca este nevoie de aproximativ 35 de ani pentru a trece de la stadiul 3, in care apar simptome usoare, la stadiul 6, cel mai avansat, mai relateaza sursele citate.

Aglomerarile urmeaza o crestere exponentiala, ceea ce explica “de ce dureaza atat de mult pentru ca boala sa se dezvolte si de ce starea persoanelor are tendinta sa se agraveze rapid”.

 

Etichete: boala alzheimer, cum evolueaza alzheimer, cauze alzhmeir

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: