Cum identificam si monitorizam astmul tusiv?
Cum identificam si monitorizam astmul tusiv?
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cum-identificam-si-monitorizam-astmul-tusiv/
Astmul tusiv este o forma particulara de astm, in care tusea este cel mai des unicul simptom. Pacientii cu tuse sau expectoratie persistente (care pot fi associate si cu alte simptome caracteristice) trebuie trimisi catre medicul pneumolog cu suspiciune de astm.
Simptomele astmului tusiv: Tusea este principalul (uneori unicul) simptom si se manifesta in principal dimineata si noaptea.
Diagnosticarea astmului tusiv
- Examenul fizic si spirometria nu aduc din pacate rezultate edificatoare stabilirii diagnosticului.
- Radiografia pulmonara poate fi normala
- Pentru diagnosticarea eficienta a asmului tusiv se recomanda testul de provocare bronsica la metacolina
- Rezolutia completa a tusei sub tratament antiasmatic stabileste diagnisticul de astm tusiv
- La pacientii cu tuse refractara la tratamentul cu CSI trebuie evaluata inflamatia la nivelul cailor aeriene
Stabilirea diagnosticului se face urmarind algoritmul de diagnosticare a astmului (expus in Lectia 1 din cursul ”Astmul – diagnostic pozitiv si diferential”).
Astfel pacientii cu tuse persistenta care au la examenul clinic simptome ce arata o probabilitate scazuta de astm, vor primi tratament pentru alte boli. In cazul in care nu rspund la aceste tratamente, se ridica suspiciunea de astm si vor face investigatiile suplimentare enumerate mai sus la recomandarea unui specialist in astm.
Precizam ca rolul medicului de familie in monitorizarea pacientului este esential! Pacientul trebuie informat cu privire la importanta unei comunicari continue cu medicul de familie, astfel incat sa nu fie descurajat de eventual lipsa de raspuns la tratament, iar reactiile lui sa poata fi interpretate in contextual istoriei sale medicale cunoscute doar de medicul de familie.
Mai multe informatii despre diagnosticul si tratamentul astmului puteti afla studiind cursul EMC online “Astmul-diagnostic pozitiv si diferential”, disponibil gratuit pe platforma FormareMedicala.ro si creditat cu 10 puncte EMC recunoscute in programul de educatie medicala continua.
Autor: Anamaria Blanaru
0 Comentarii