Cum poate fi depistata tulburarea afectiva bipolara?
Cum poate fi depistata tulburarea afectiva bipolara?
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cum-poate-fi-depistata-tulburarea-afectiva-bipolara/
Persoanele care sufera de tulburare afectiva bipolara experimenteaza alternativ episoade expansive (maniacale) si episoade depresive.
Aceste episoade sunt caracterizate de: stari de incredere exagerata in fortele proprii, agresivitate, impulsivitate, hiperactivitate, euforie si comportamente riscante, demonstrative, comportament sexual inadecvat, implicare in activitati multiple fara a le finaliza, cheltuieli excesive, respectiv: stari de tristete exacerbata, insomnie, lipsa a placerii, scadere a interesului pentru diferite activitati, pierdere a motivatiei, insotite de sentimente de vinovatie si de inutilitate, durere morala, diminuarea energiei, scaderea poftei de mancare si in cazuri severe chiar de ganduri suicidale.
Asociatia Romana de Psihiatrie si Psihoterapie, prin intermediul campaniei „Ajuta-i sa-si regaseasca echilibrul”, urmareste sprijinirea persoanelor cu tulburare bipolara in demersul lor de a-si recastiga stabilitatea si bunastarea psihica pentru a putea duce o viata normala.
Totodata, actiunea derulata in Cluj-Napoca si in alte trei orase ale tarii – Bucuresti, Iasi si Timisoara subliniaza importanta majora pe care diagnosticarea timpurie a bolii o are in evolutia starii de sanatate a pacientului.
„Diagnosticarea precoce este extrem de importanta in perspectiva gestionarii tulburarii afective bipolare. Din pacate, de cele mai multe ori stabilirea unui diagnostic este o provocare si devine un proces de durata intins pe mai multi ani, ceea ce poate conduce la consecinte grave pentru pacient. Aceasta se intampla din cauza variabilitatii formelor afectiunii, iar instalarea bolii poate fi usor ignorata. De exemplu, un episod depresiv se poate dezvolta in timp, pe parcursul mai multor zile sau chiar saptamani. Semnele debutului unui astfel de episod pot fi anuntate de anxietate sau de simptome depresive usoare, pe care doar un specialist le poate constata. De aceea, la primele semnale, trebuie consultat medicul psihiatru. Insa pentru a le putea identifica este nevoie de o informare mai consistenta cu privire la problematica tulburarii afective bipolare, la simptomele, la implicatiile afectiunii. Doar cunoscand mai indeaproape problema acestei boli si apeland la medicul psihiatru cand se observa manifestari specifice se poate reusi depistarea ei in faze incipiente. Astfel, tulburarea afectiva bipolara poate fi controlata mai usor, iar impactul asupra vietii pacientului este mult mai redus”, a declarat Prof. Univ. Dr. Aurel Nirestean, Presedintele Asociatiei Romane de Psihiatrie si Psihoterapie.
Specialistii spun ca tulburarea bipolara are, printre alte cauze care o pot determina, si o componenta genetica.
„Suntem frecvent intrebati daca tulburarea afectiva bipolara se transmite la alte generatii. Raspunsul ar fi acela ca este destul de dificil sa stim ce persoana, din cadrul aceleiasi familii, va mosteni boala. Cauza genetica este insa doar unul dintre factorii ce pot determina aparitia bolii. Pe de alta parte evenimentele din viata, ritmul biologic si somnul sunt considerate elemente care pot favoriza instalarea si dezvoltarea afectiunii”, a afirmat Prof. Univ. Dr. Ioana Miclutia, Sef Sectie Psihiatrie II, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca.
Planul de actiune in sanatate mintala pentru perioada 2013-2020, elaborat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), evidentiaza ca expunerea unei persoane la diferite situatii dificile, la o varsta frageda, este tot un factor de risc important in aparitia bolilor mintale.
In functie de contextul local, anumite persoane sau grupuri pot fi supuse, in societate, unui risc mai ridicat de a experimenta probleme de sanatate mintala.
Conform planului OMS, in aceasta situatie se pot gasi unii membri ai comunitatilor foarte sarace, persoanele care traiesc in conditii de viata precare, copiii care au cunoscut violenta domestica sau care au fost neglijati, grupurile minoritare, persoanele discriminate si ale caror drepturi esentiale sunt incalcate, prizonierii sau persoanele care traiesc in zone de conflict ori afectate de dezastre naturale.
0 Comentarii