Cum sa crestem consumul de fructe si legume la copii
Cum sa crestem consumul de fructe si legume la copii
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cum-sa-crestem-consumul-de-fructe-si-legume-la-copii/
Consumul de fructe si legume la copii este direct influentat de obiceiurile alimentare, conform unui studiu realizat in Italia, publicat in Nutrition Journal. Studiul a avut in vedere 3291 de copii cu varsta de 11, 13 si 15 ani selectati aleatoriu din mai multe scoli. Rezultatele studiului au aratat o relatie intre nivelul scazut de fructe si legume si lipsa meselor principale.
Importanta consumului de legume si fructe in copilarie si adolescenta
Cercetatorii au plecat de la premisa efectului pe termen lung pe care il are consumul de legume si fructe asupra copiilor.
- In primul rand, au luat in considerare faptul ca fructele si legumele sunt o sursa de nutrienti de care un copil are nevoie in perioada de crestere.
- In al doilea rand, obiceiurile alimentare stabilite la varsta copilariei si adolescentei tind sa se pastreze si la varsta adulta.
- In al treilea rand, perioada adolescentei este o varsta buna pentru modificarea obiceiurilor alimentare nesanatoase, de vreme ce la varsta adulta schimbarea lor este mult mai dificila.
Cati copii consuma fructe si legume zilnic
Un sondaj de opinie realizat in Italia a precizat cat la suta dintre copiii pana in 15 ani consuma zilnic fructe si legume.
- Consumau zilnic fructe: 45% dintre copiii de 11 ani, 39,9% dintre copiii de 13 ani, 38,4% dintre copiii de 15 ani.
- Consumau zilnic legume: 21,1% (11 ani), 19,6% (13 ani), 20,2% (15 ani).
Studiul a aratat ca se inregistreaza un consum mai mare de fructe si legume in cazul copiilor cu obiceiuri alimentare regulate.
Cauzele pentru care copiii consuma mai putine fructe si legume
Cercetatorii au sesizat ca adolescentii care sar peste micul dejun sau mesele importante ale zilei sunt mai predispusi sa manance sau sa ia gustari nesanatoase.
Acesti copii si adolescenti care nu iau mesele zilnice au tendinta sa consume cantitati mari de bauturi carbogazoase, paine alba si dulciuri in detrimentul fructelor si legumelor.
La popul opus, copiii care consuma regulat mesele principale ale zilei mananca mai multe fructe si legume.
Cum au influentat mesele regulate consumul de fructe si legume
Consumul scazut de legume a fost asociat cu lipsa meselor regulate la micul dejun.
Astfel ca adolescentii care nu mancau regulat micul dejun si gustarile erau mai predispusi sa consume o cantitate redusa de fructe si legume.
Sursa: Nutrition Journal
Autor: Anamaria Blanaru
0 Comentarii