Curtea de Conturi si CNAS imputa peste 42.000 de lei medicilor de familie din Mures
Curtea de Conturi si CNAS imputa peste 42.000 de lei medicilor de familie din Mures
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/curtea-de-conturi-si-cnas-imputa-peste-42-000-de-lei-medicilor-de-familie-din-mures/
Curtea de Conturi si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) au decis sa impute suma de 42.403 lei pentru incalcarea protocoalelor terapeutice in primele patru luni ale acestui an in cazul a 63 de medici de familie din judetul Mures.
Potrivit Agerpres, presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Mures, Rodica Biro, a declarat luni, ca aceste controale au fost efectuate pe doua categorii de situatii, respectiv cea privind prescrierea medicamentelor cu compensare de 90% in cadrul programului social, pentru cei care au pensii cuprinse intre 0 si 700 de lei, si o alta privind respectarea protocoalelor terapeutice pe anumite diagnostice si anumite medicamente, acolo unde se prevede ca prescrierile sunt facute cu initiere de catre medicul specialist.
“In primele patru luni ale acestui an au fost 63 de medici carora li se imputa suma de 42.403 lei, plus avertismente. (…) Aceasta prescriere de medicamente se face pe baza protocoalelor terapeutice, or medicii de familie sunt cei care au suferit cel mai mult incercand sa ajute bolnavul si incalcand protocolul terapeutic. Si aceste situatii, in ultima perioada, au fost verificate retroactiv de CNAS prin compartimentul de control si rezultatele controalelor nu sunt deloc bune pentru medici, pentru ca, in primul rand, medicii de familie sunt cei care suporta nerespectarea protocoalelor terapeutice, desi acest lucru a fost facut in favoarea pacientului, desi pacientul e cel care a beneficiat de tratament. Din acest punct de vedere noi am putea sa spunem ca nu exista un prejudiciu la fond, motiv pentru care sa recuperez niste sume ale prescriptiilor medicale. Este aceasta frica deja, o teama de a prescrie medicamente”, a declarat Rodica Biro, conform Agerpres.
Potrivit acesteia, verificarile continua, iar acestea sunt facute retroactiv, din 2013 si deocamdata pe cateva medicamente.
Date fiind problemele aparute, in special pe partea de compensare a retetelor cu 90% pentru cei care au beneficiat de programul social, Rodica Biro a precizat ca au fost facute demersuri pentru o modificare legislativa, intrucat initierea de procese in instanta ar costa mai mult statul roman decat sumele care trebuie recuperate.
“De un an incercam sa convingem CNAS pentru a fi modificata HG 186/2009, referitoare la programul social de compensare de 90%, pentru ca in acest caz s-au recuperat bani atat de la medici, cat si de la asigurati, care au gresit de multe ori in necunostinta de cauza. Avem promisiunea ca se va modifica actul normativ. Speram ca acesta va rezolva o problema sociala referitoare la pacient, pentru ca multi nu isi pot permite sa restituie sumele, iar casele de asigurari ar fi scutite de actiuni in instanta pentru sume infime’, a aratat Rodica Biro, conform Agerpres.
Sefa CJAS Mures a precizat ca sistemul de ambulator de specialitate la nivelul judetului nu asigura in totalitate, pe toate domeniile, accesul pacientilor la servicii medicale, existand si liste de asteptare de cate o luna sau doua, fapt ce afecteaza posibilitatea pacientului de a beneficia de tratament, iar din acest motiv presiunea este pe medicul de familie.
Medicii de familie din judetul Mures sunt revoltati si acuza CNAS de modificarea peste noapte a protocoalelor terapeutice, fara respectarea criteriului transparentei, iar din acest motiv exista o teama exprimata public, inclusiv pe retelele de socializare, cu privire la prescriere de retete pe viitor.
Autor: FormareMedicala.ro
1 Comentarii
“Excelenta” actiunea Curtii de Conturi, aici e marea gaura financiara din sistem, 9.000 EUR de care au beneficiat pacientii…