Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJE) a decis ca obezitatea poate fi un handicap
Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJE) a decis ca obezitatea poate fi un handicap
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/curtea-de-justitie-uniunii-europene-cje-decis-ca-obezitatea-poate-fi-un-handicap/
Joi, 18 decembrie, Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJE) a decis printr-o hotarare ca obezitatea severa poate fi considerata un handicap daca ea face dificila viata profesionala a persoanelor afectate si poate fi invocata in cazul unui tratament considerat discriminatoriu.
Agentia France Presse informeaza despre un caz in care Curtea a fost sesizata de justitia daneza in privinta cazului unui asistent maternal care a fost concediat pentru ca era considerat obez, intrucat avea o greutate de peste 160 de kilograme si un indice de masa corporala (IMC, raportul dintre greutate si patratul inaltimii) de 54.
Angajatul in cauza, Karsten Kaltoft, a sesizat justitia pentru a obtine despagubiri de la municipalitatea pentru care a lucrat, considerand ca a fost victima unei discriminari ilegale care se baza pe faptul ca era obez.
Instanta daneza a cerut Curtii de Justitie a Uniunii Europene sa decida daca dreptul european interzice discriminarile bazate pe obezitate si daca aceasta poate fi considerata un handicap.
CJE a subliniat faptul ca legislatia europeana nu contine o interdictie a discriminarilor privind obezitatea in domeniul locurilor de munca si al muncii. In schimb, dreptul european interzice categoric discriminarile bazate pe handicap.
Or, “obezitatea poate fi inscrisa in notiunea de handicap”, a considerat CJE. Cu conditia, precizeaza forul european, ca, “in anumite circumstante date, starea de obezitate a angajatului sa genereze o limitare” care “poate sa reprezinte un obstacol in fata participarii depline si efective a acestei persoane la viata profesionala pe baza de egalitate cu ceilalti angajati si daca acea limitare este de lunga durata”.
“Acest caz se aplica mai ales daca obezitatea angajatului genereaza o mobilitate redusa, declansarea unor patologii care il impiedica sa isi realizeze munca sau o stanjenire a exercitarii activitatii profesionale”, precizeaza Curtea de Justitie a Uniunii Europene, scrie si Mediafax.
CJE lasa la latitudinea jurisdictiei fiecarei tari sa determine daca obezitatea reclamantilor se inscrie in aceasta definitie a “handicapului”.
0 Comentarii