De cate zile de concediu de odihna beneficiaza personalul din sistemul public de sanatate

09/05/2023
De cate zile de concediu de odihna beneficiaza personalul din sistemul public de sanatate

De cate zile de concediu de odihna beneficiaza personalul din sistemul public de sanatate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/de-cate-zile-de-concediu-de-odihna-beneficiaza-personalul-din-sistemul-public-de-sanatate/

Ministerul Sanatatii a postat in transparenta decizionala un proiect de ordonanta de urgenta privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, precum si pentru stabilirea unor masuri cu privire la acordarea concediilor medicale. Printre altele, initiativa legislativa prevede si reglementari in ceea ce priveste conditiile de acordare a condiilor de odihna pentru personalul din domeniul sanatatii.

Descrierea situatiei actuale

Potrivit notei de fundamentare, pentru personalul din sistemul public de sanatate, concediul de odihna se acorda atat in baza prevederilor legale care reglementeaza acordarea acestui drept, cat si in baza prevederilor din Contractul Colectiv de Munca aplicabil.

„Acesta prevede o durata efectiva a concediului de odihna de 30 de zile lucratoare care se acorda in functie de vechimea in munca, precum si un numar maximum de 8 zile de concediu de odihna care se acorda pentru vechimea in aceeasi unitate sanitara.”, se arata in proiect.

Schimbari preconizate

Se propune completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel incat personalul contractual din sistemul public de sanatate sa poata beneficia de concediu de odihna anual de pana la 38 de zile lucratoare, in functie de vechime, calculate in conformitate cu prevederile contractului colectiv de munca la nivel de sector bugetar Sanatate.

„Totodata pentru facilitarea ocuparii locurilor de munca din sistemul de sanatate, se propune ca in situatia in care unitatea sanitara care isi reia sau isi extinde activitatea intr-o perioada de 12 luni de la luarea masurilor de incetare a contractului individual de munca ca urmare a concedierilor colective, sa aiba obligatia reangajarii cu prioritate pe postul reinfiintat in aceeasi activitate, a salariatilor concediati, fara examen, concurs sau perioada de proba, daca indeplinesc conditiiile cerute de lege pentru ocuparea acestor posturi vacante.”, mai prevede initiativa legisativa.

Potrivit sursei citate, avand in vedere procedura prevazuta de lege pentru infiintarea unui spital public, termenul de 12 luni propus pentru reangajarea personalului in situatia in care o unitate sanitara publica isi reia activitatea, respectiv se infiinteaza, este un termen care va acoperi integral parcurgerea tuturor procedurilor prevazute de lege.

Etichete: concediul de odihna personal medical, personal sistemul public de sanatate, conditii reangajare personal sanitar

autor

Autor: Adriana Pavel

3 Comentarii

  1. Ghejan Ana maria says:

    Am o vechime de 30 de ani în aceeași unitate .Câte zile aferente anului 2024 de concediu am dreptul

  2. Sofia Dimian says:

    Bună ziua!Sunt medic specialist,lucrez în prezent la un Cabinet Scolar!Am o vechime în munca de 40 ani,23 de ani în aceeași unitate scolara rog sa-mi spuneți la câte zile de CO,am dreptul!Mulțumesc!

  3. Constanta says:

    Eu sunt personal medical cu o vechime in munca de 34 ani si lucrez la o institutie sanitara de stat unde am 25 de zile de concediu de odihna.
    Cum as putea beneficia de cele 30 de zile lucratoare de CO?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: