De ce clatina Guvernul barca?

10/03/2015
De ce clatina Guvernul barca?

De ce clatina Guvernul barca?

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/de-ce-clatina-guvernul-barca/

mediciCand eram copil, tata ma lua cu el la pescuit cu barca pe Mures. Prima regula pe care am invatat-o de la tata, a fost sa nu clatin barca:  “In cel mai bun caz sperii pestii, iar in cel mai rau caz o rastorni!” Marturisesc ca de cand am citit propunerea MS si CNAS privind noul CoCa in asistenta primara tot ma intreb: “ce le-o fi venit sa clatine barca?” Medicina de familie functioneaza destul de bine. Nu suntem printre primii in UE, dar in mod sigur suntem campionii detasati din Balcani.

Doctorii si pacientii relativ multumiti, cheltuiala de la bugetul CNAS relativ mica, deci de ce e nevoie de o schimbare asa drastica?
Elanul reformator al guvernului – cabinete fara numar cu numai 3 pacienti, plata preponderent pe servicii (80% servicii/20% capitatie, fata de 50/50 actual), nicio forma de evaluare a necesarului optim de medici pe un teritriu dat – ma face sa cred ca demonul capitalismului salbatic a pus stapanire pe mintile gingase ale diriguitorilor sanatatii romanesti.

Dar sa o luam sistematic!

1. Plata cabinetului. Capitatia nu e un ban dat degeaba, dupa cum nici leafa pompierului nu e un ban dat degeaba. Capitatia ponderata pe grupe de varsta e o forma simpla de plata „per caz”. Cei care au pornit sistemul stiau acest lucru si se asteptau sa ai mai mult de lucru la copii mici si la cei peste 60 de ani, de aici coeficientii mai mari pentru aceste grupe de varsta. Toate sistemele bazate doar pe servicii au ajuns, mai devreme sau mai tarziu, la deficite majore sau chiar la faliment. Plata per serviciu medical prestat duce la concurenta acerba, fragmentarea asistentei medicale, replicarea serviciului la diverse nivele. Nimeni nu mai este raspunzator de bunastarea finala a pacientului si toata lumea urmareste taxarea clientului. In vest, toata lumea incearca sa scape de plata per serviciu si se indreapta spre capitatie. Atat in SUA (Kaiser Permanente), cat si in Regatul Unit (NHS) au ajuns la o formula numita proportia de aur: 2/3 capitatie, 1/4 servicii si 1/10 tinte terapeutice, adica in procente 65/25/10. Tintele terapeutice le stabileste ministerul sanatatii cam la doi ani si au rolul mai degraba sa atraga atentia doctorilor asupra unor probleme medicale neglijate sistematic. Ele trebuie schimbate pentru ca unii doctori sa nu fie tentati sa se ocupe doar de acele boli, mai bine platite, in detrimentul celorlalte. Tarile cu o lunga traditie in medicina de familie incearca, prin proiecte pilot, o forma mai rafinata de capitatie – plata per caz rezolvat fie direct in asistenta primara, fie prin colaborarea cu ambulatorul de specialitate sau spitalul. Desigur pentru asta ai nevoie de foarte multe date statistice, iar noi debia incepem sa le adunam odata cu informatizarea sistemului. Deci de unde graba? Si mai ales de ce 20/80 si nu 21,75/78,25? Pe ce se bazeaza (vorba lui Moromete)?

2. Etica doctorilor. Doctorii, in calitate de corp profesional, nu sunt lacomi. Ei vor doar sa o duca bine si nu au tinte de profit sau de vanzari precum bancherii, brokerii sau managerii. Tot americanii (Kaiser Permanente) au descoperit ca de la un anumit plafon (modest-decent pentru standardele americane) doctorii au refuzat sa-si sporeasca numarul de pacienti, si deci veniturile, preferand sa se ocupe mai bine de cei pe care-i aveau deja. Deci pana la urma doctorii sunt doctori pentru ca le place sa ingrijeaca oameni si nu pentru ca doresc sa castige bani cu orice pret. Cu nivelul lor de inteligenta ar fi putut oricand sa se faca bancheri sau manageri!

3. Tinerii doctori. Guvernul spune ca desfiinteaza numarul minim de pacienti necesari pentru a deschide un cabinet, ca sa faciliteze accesul tinerilor pe piata muncii. De ce acum? In ultimii doi ani am avut cel mai mic numar de rezidenti la medicina de familie, de cand s-a infiintat specialitatea. Deci nu e asa o presiune pe piata muncii. Tinerii medici nu vin la medicina de familie pentru ca e prost platita, nu e spectaculoasa si e multa munca de rutina. Deci ca medic de familie nu poti deveni faimos, nu te poti inbogati si nici nu ai cine stie ce aventuri profesionale. Chiar daca deschizi un praxis cu cativa pacienti, nu castigi suficient ca sa-l si poti sustine suficient de mult ca sa te mentii pe piata. Praxisurile se vand si se cumpara pe piata libera si niciun cabinet de medicina familiei nu s-a desfiintat prin retragerea titularului initial. In plus bancile tocmai au inceput sa relaxeze conditiile de creditare. Multe banci au deschis chiar divizii speciale pentru medici tocmai in acest scop. Deci de unde graba?

4. Diagnosticul final. Ca orice medic batran si cu experienta am sa incerc sa elaborez un diagnostic care sa explice toate manifestarile patologice de mai sus. Acesta este doar un exercitiu intelectual si sper ca maestrii mei sa ma ierte daca o dau in bara. Un diagnostic unificator poate fi foarte frumos, dar nu e obligator sa fie adevarat in totalitate si in amanunt. Deci dignosticul meu este ca distinsii domni care ne conduc au primit ordin sa faca ceva ca sa aduca bani la bugetul sanatatii, altfel „unde le stau picioarele acolo le va sta capul”. Schema este relativ simpla: pun presiune pe importatori sa ieftineasca medicamentele (se vede imediat la buget si in buzunarul pacientului!), dar pentru ca acei domni sunt puternici, iar caile Domnului nestiute, le oferim posibilitatea sa-si scoata parleala infiintand lanturi de cabinete dupa modelul lanturilor de farmacii. Ca importatorii de medicamente n-au voie in UE sa aiba lanturi de farmacii si nici de cabinete, nu conteaza. Se gaseste intotdeauna o matusa binevoitoare care sa conduca cu dibacie o astfel de afacere. Iar cabinete de vanzare vor fi pentru ca bietii tineri cu cativa pacienti nu au alta sansa decat sa vanda.

Aferim boieri dumneavoastra!

Autor: Cristian Oana

12 Comentarii

  1. Dr.Teodoresu Maria says:

    Nu mi-a placut matamatica si calculele dar cred ca socoteala este destul de simpla,mai ales pentru tinerii colegi dispusi sa lucreze oriunde pentru o capitatie redusa(sub 2000,chiar sub 1000 in unele locatii):capitatie putina atrage si servicii putine,gravide putine,nasterii si copii putini(sau scoatem serviciile din condei?). Aici se vede duplicitatea CNAS,care trimbiteaza peste tot in massmedia intentia de a aduce medici de familie in locatii mai izolate cu capitatie mica dar care nu vor putea rezista in astfel de conditii decit primind foarte multi bani pentru per capita.Si cum astfel de locuri exista peste tot in tara ii invit pe tinerii colegi sa solicite lista la CNAS.Sau cumva dumnealor nu pot sa profeseze decit in buricul unui tirg mare(mai ales daca au studiat in Anglia)eventual dind pe altul la o parte?

    • ocpoc says:

      Ok.Matematica nu….dar think outside the box sau un pic de logica; redistribuire 20- 80 capita/servicii va asigura bugetul necesar din serviciile efectuate si nu din capita pentru ca valoarea punctului per serviciu va fi mult mai mare.

    • Elena says:

      Mie personal nu imi este frica de munca, dar, cand te duci la casa si ti se spune ca nu mai este nevoie de tine si sa te apuci de alta specialitate ca nu vei avea nicio sansa nu suna incurajator. Nu vreau sa blamez pe nimeni, dar nu toti medicii au investit in cabinete, dar si cei care au facut-o au putut recupera o parte din bani si contabilii d-voastra stiu mai bine.Am vazut masini cumparate pe cabinet si folosite in scop strict personal si nu pentru domicilii. De ce multora va este frica ca vin tinerii? Poate pentru ca suntem mai plin de avant si dornici sa muncim ca sa avem din ce trai va pleaca pacientii. De ce majoritatea ne trimiteti la munca la tara? Eu vreau sa ma duc la tara, dar ma lovesc doar de usi inchise. Va intreb cati dintre d-voastra au inceput cariera medicala cu un credit ce valoreaza cat un apartament in unele cazuri.Cum oare ati putea sa ii explicati unuiu copil de nici 3 ani ca mami lipseste toata ziua pentru ca face naveta in partea cealalta a judetului si ca , desi munceste, nu isi permite sa ii cumpere tot ce ar vrea sau amana pana la salariul urmator lucruri impoortante pentru ca nu are bani.Foarte bine. Faceti dovada tuturor investitiilor facute in cabinet si le platim pe acelea. Nu ati dat din buzunar cel putin 20 000 de euro acum 20 de ani pe o lista si nici nu cred ca ati investit atatia bani in cabinet. Stiati ca acum nu se mai dau nici laptopuri si nici imprimante matriciale? Le cumparam din buzunar. Ma uimeste faptul ca majoritatea sunteti parinti si ne haituti si ne alungati cat mai departe de marile orase sa nu va luam locul. Nu aveti copii? Toata treaba asta a devenit o afacere. Lasa sa vina cei cu bani si poate mai putini competenti sa ne ia locul. Important este buznarul personal.Dar ce veti face domnilor doctori cand veti avea si d-voastra nevoie de medic? Un coleg ne invita sa plecam oriunde in tara ca sunt locuri pentru noi…Mi se pare absolut logic sa plec in creierul muntilor cand familia mea e in constanta. Imi reprofilez sotul, imi iau si parintii si bunicii batrani si bolnavi care au nevoie constanta de mine si slujesc statul roman pentru ca cei care ar trebui sa ne fie mentori se impiedica de noi…De ce cei care aveti 3-4000 de pacienti nu cedati jumatate unuia mai tanar, care sa va plateasca chirie la spatiu, cu care sa impartiti cheltuielile cabinetului. In final, sunt dezamagita de atitudinea mentorilor nostri. Nu imi vine sa cred cata rautate poate exista in niste oameni care sunt medici, dar vad acesta profesie doar ca pe o sursa de venit. Nu se mai gandesc la calitatea actului medical , ci doar la cat de gras le este buzunarul. Pacientul nu mai este pacient este o cifra, in general 10 euro, este o reteta pe care o bifam ca serviciu, o gravida nu este o viitoare mamica, este un examen de bilant sii hai sa o tinem bine, sa ii spunem ce vrea ea sa auda ca o sa isi inscrie si copilul, etc. Imi pare rau ca multi dintre d-voastra nu mai sunteti medici, sunteti contabili.

  2. constantin says:

    Sunt medic de familie de 30 de ani.Pe unde am lucrat am tot investit din propriul buzunar in cabinetele medicale ale patriei,din sate si orase.Odata cu reforma in sanatate din 98 am investit masiv intr-un dispensar dintr-o comuna de munte,sperand ca autoritatile locale sa-mi vanda cladirea conform legii.Nu s-a intamplat asa.Bani pierduti.Medicul care a venit in locul meu a luat totul de gata fara nici o investitie inclusv capitatia stransa de mine cu truda,din casa in casa.Am plecat la oras,cumparand de data asta o capitatie de la un medic iesit la pensie.Am investit si aici o mare suma de bani in cabinet(este tot al primariei)si in aparatura.Este normal ca la pensie sa predau cabinetul si capitatia uni medic tanar,pentru continuitate si pentru ca nu pot schimba destinatia cabinetului chiar daca-l cumpar.Eu nu am primit nimic pe gratis pana acum.Asa este in toata lumea civilizata.Cabinetele de MF sau stomatologie se pot vinde(cu multe facilitati la preluare).Si legea noastra tot de acalo s-a inspirat. PS.-un medic de familie dupa pensie,sau familia lui dupa deces,pot pastra cabinetul cu medic angajat,maxim 1an.

    • stefan constantina says:

      TOT TIMPUL CORPUL MEDICAL A FOST DEZBINAT DE INVIDII GENERATE DE NEDREPTATILE SISTEMULUI CARE NU A APRECIAT NICIODATA MUNCA IN PARTE A FIECARUI MEDIC PE SPECIALITATEA LUI SI LA LOCUL LUI DE MUNCA;MEDICII AU FOST INTRODUSI CU TOTII IN ACEEASI OALA,APARITIA M.F A DAT SANSA MEDICILOR DIN ASISTENTA PRIMARA CARE AU DUS TOT GREUL ASISTENTEI MEDICALE IN ROMANIA SA-SI FACA PROPRIILE CABINETE SA LE DOTEZE ,SA MUNCEASCA IN INTERESUL OMULUI BOLNAV….DAR DIN NEFERICIRE IN PESTE 15 ANI DE MF,AM FOST BOMBARDATI IN FIECARE AN CU NOI SI NOI REGULI CARE AN DE AN NE-AU STRESAT SI DESTABILIZAT MUNCA.IN PLUS AM FOST SILITI SA NE INREGIMENTAM IN PROGRAME IMPORTATE DE AIUREA,PROGRAME CARE NU S-AU POTRIVIT DELOC SITUATIEI ECONOMICE A TARII NOASTRE SI NU NUMAI ECONOMICE…CE MAI, VOR SA IA NISTE BANI SI DE UNDE DACAT DE LA” PROSTII” CARE S-AU SACRIFICATAN DE AN ,FARA CONCEDII DE ODIHNA,FARA C. MEDICALE SI IN CARE SE ARUNCA IN PERMANENTA CU PIETRE NU NUMAI DE SISTEMUL FALIMENTAR CI CHIAR DE CATRE COLEGII NOSTRII DIN ALTE ESALOANE..BRAVO AM AJUNS UNDE TREBUIE…O SA FIE SI MAI BINE!

  3. popa aurelia says:

    Tot este la moda 2+1=un partid , asa si formarea unui cabinet ! Nimeni nu ne-a intrebat in decembrie 1999 daca vrem sa fim medici de familie ! Am fost chemati la spitalele de care eram arondati , ni s-au pus in brate carti de munca , diverse acte si recomandarea sa mergem la Casa de pensii , la ITM, somaj , DSP pentru autorizatii de functionare , la fisc pentru declaratii si in multe alte locuri de care nici nu stiam ! Mi-ar fi placut sa raman in continuare bugetar , sa primesc lunar salariu , eventual si al 13-lea , CO platit , nu cum nu avem acum , CM platit , daca suntem bolnavi , concediu de ingrijire copil bolnav , sau concediu de maternitate , asa cum beneficiaza toate salariatele ! O colega care a nascut in urma cu 2 ani a stat acasa doar o luna , pentru ca pacientii deja incepusera sa se transfere , si nu avea decat 1200 pacienti in 4 sate . Noi am dus pe umeri toate balbaielile sistemului , si de noi se impiedica cei ce vor sa lucreze ! Dar fratilor si noi ne-am lasat familia , si am plecat la tara , medicina de familie se face in orice loc di tara , sunt zone care abia va asteapta . Este loc pentru toti !

  4. ocpoc says:

    Nu înțeleg daca Caletean e de acord cu dr.Oană sau cu dr. Anonim; eu personal consider ca punctul 2 e din alt “tablou”; problema cu lanțurile de cabinete e o problema falsa momentan, doar un scenariu, in timp ce srl-urile medicilor care iau si pensie si angajeaza un tânăr pe 1500 Ron sau medici cu liste de 2500-3000 de pacienți si unul sau 2 ” sclavi” angajati sunt realități; aceste practici si preocuparea obsesiva de a spori capitația trebuie sa dispara; mintea medicului nu mai trebuie sa fie parazitata de gândul ca pacientul din fata sa e o sursa de venit si atunci trebuie să-i oferim tot ceea ce CERE ca la piață(concedii nejustificate,bilete de trimitere pe unde-i trece prin cap analize de n ori pe an)ca nu cumva sa plece; odată ce acest “corset” va dispărea toată atenția se poate concentra asupra serviciului acordat care va avea o valoare mult mai mare decât acum ca si punct; înțeleg ca medicii nu sunt foarte îndemânatici la calcule dar sa reiei cu obstinație aceeași tema care susține scăderea veniturilor fara sa faci un calcul e de neînțeles; o alocare 20/80 a fondurilor pentru medicina de familie ar duce la un punct per capita de 1,9 si la serviciu de 4,3-4,4 si f.important este faptul ca nu ar schimba veniturile cu mai nimic(tot cu calcule); evident in condițiile in care serviciile vor fi raportate maximal ca si pana acum nu? Si atunci unii medici mai devreme,alții mai târziu ar descoperi ca nu mai au nevoie de liste de mii de pacienți care sa le aducă 50 de pacienți prost tratați/ingrijiți la usa ci 20 programați, consultați,îngrijiți, monitorizati etc. Copii chemați la cabinet ca sa fie măsurați, evaluați, consiliați nu bilanțuri tipărite/scrise pe hartie fara pacient si decontate ca serviciu; când sa ai timp de așa ceva daca lista de 2500 de pacienți îți “trimite” la usa 50 de pacienți care trebuie sa fie terminați in 4 ore ca mai mult e obositor.
    Dar astea sunt doar câteva gunoaie/uscaturi care trebuiesc ascunse
    sub covor si nu fac parte din transparenta pe care o solicitam.
    In final perfect de acord cu dr.Anonim pentru ca am trecut prin asta si il înțeleg.

  5. adria says:

    Sunt de acord cu ce s-a scris mai sus si chiar ar fi bine daca s-ar scoate posturile la concurs.Sunt medic de familie si din pacate lucrez afara dar nu ca medic…ci ca badanta.Sper ca intr-o zi sa imi pot practica meseria.

  6. stefan constantina says:

    SUNT IN PARTE DE ACORD,PERSONAL LUCREZ CA MEDIC DE FAMILIE IN RURAL IAR DIN AUGUST 2014 AM ANGAJAT UN TANAR MEDIC DE FAM. CE PROVINE DIN RETEAUA DISTRIBUITORILOR DE MEDICAMENTE,NU-L PLATESC CU 1500 LEI CI CU MULT MAI MULT,CAND MA VOI RETRAGE LA PENSIE DEFINITIV(APROPO SUNT PENSIONATA SI NU S-A GABIT NIMENI SA-MI SOLICITE POSTUL!)AM SA-I DONEZ CABINETUL CU TOATE DOTARILE SI LISTA DE CAPITATIE CU CONDITIA SA VREA SA RAMANA SA LUCREZE AICI IN RURAL!DE CE MAI LUCREZ?PENTRUCA AM O PENSIE CARE NU-MI PERMITE SA TRAIESC DECENT DACA MA REZUM NUMAI LA ACEASTA!SIMPLU NU!?

  7. Anonim says:

    D-nule Doctor, imi permit sa va contrazic. Si eu sunt un medic de familie tanar, dar care nu isi permite sa mai faca inca un credit sa preia un praxis. Aceasta metoda nu mi se pare normla. Acesti medici care vand au mostenit listele de pacienti de la vechile dispensare. Din pacate am facut rezidentiatul intr-un astfel de cabinet. Dna doctor nu a investit bani in pacienti, iar acum cere o suma exorbitanta de bani pe lista. Pentru ce? Factura electronica nu arata deloc o suma mica de bani lunar. Si poate nu stiati, dar mai nou cei care ies la pansie isi transforma cabinetele in srl-uri si angajeaza fraieri ca noi pe un salariu de mizerie. Vi se pare normal ca dupa 6 ani de facultate si 3 ani de rezidentiat sa nu fii platit cu mai mult de 1500 de lei. Parerea mea ar fi ca cei aflati la varsta pensionarii sa renunte si sa ne lase si pe noi sa traim.De ce nu se scot posturile la concurs, pentru ca in stilul asta doar cei cu bani vor cumpara cabinetele. Sau mai stiati ca exista medici de peste 70 de ani, care vor numai parafa unuia tanar, dar sa nu practice in srl-ul lui? Pe acestea de ce nu le spuneti la minister? Sunt zone unde medicul de familie ajunge doar o data pe saptamana, si aici vorbesc de zona rurala. Dar nici acolo nu avem loc ptr ca este d-nul doctor X care luvreaza in 5 sate. M-am dus si eu la casa de asigurari sa intreb daca e pe undeva nevoie de medic si m-a directionat catre primarul unei localitati…Si asta vi se pare normal? Da, noi, tinerii nu avem nicio sansa pentru ca cei mai in varsta decat noi au facut din asta o afacere si nu vor sa renunte si chiat si in prag de pensionare vor sa inscrie pacienti. Eu nu cred ca e normal sa ai chiar si 3000 de pacienti. Si mai sunt multe de zis, dar sunt prea mica sa ma fac auzita.Iar in tara asta nu se va face niciodata nimic si pentru noi. Cred ca in curand nu vor mai fi deloc medici de familie. Cei in varsta nu vor mai avea cui vinde pentru ca noi astia tineri o sa fim deja de mult plecati din tara.

  8. CALATEAN says:

    SUNT FOARTE DE ACORD.

    • Dr Boariu says:

      Sustin ce spune colegul tanar (anonim). In acelasi timp sunt de acord total cu punctul 4 (dl dr Oana) si partial de acord cu punctele 1 si 3.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: