De ce este nevoie de profilaxia COVID-19?

03/03/2022
De ce este nevoie de profilaxia COVID-19?

De ce este nevoie de profilaxia COVID-19?

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/de-ce-este-nevoie-de-profilaxia-covid-19/

Masurile luate pentru controlul cat mai eficient al pandemiei, precum vaccinarea, introducerea dozei booster si mentinerea masurilor de protectie sunt binevenite si inca foarte necesare. Cu toate acestea, pentru anumite categorii de pacienti, aceste masuri nu sunt suficiente, spun reprezentantii Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Autoimune.

“Daca pentru opinia majoritatii, in contextul transmiterii accelerate a tulpinii Omicron pe teritoriul tarii noastre, nu este problematica in sensul in care simptomele cauzate de aceasta tulpina par sa fie mai usor de gestionat, realitatea pentru pacientii imunocompromisi ramane una sumbra. Pacientii cu sistem imun slabit, au nevoie ca pe langa vaccinare sa poata beneficia si de profilaxie cu anticorpi monoclonali pentru a fi complet protejati. Este vorba de pacientii diagnosticati cu diferite tipuri de cancer, pacientii transplantati, pacientii dializati sau cu afectiuni autoimune si inflamatorii care pot compromite sistemul imun. Unele tratamente pe care le iau pacientii cronici, prin mecanismul lor de actiune, pot bloca sistemul imun sa produca anticorpii care sa ii protejeze de infectia cu SARS-COV2 si formele grave de COVID 19. De asemenea sunt persoane care se nasc cu sistem imun deficitar asa cum este cazul persoanelor diagnosticate cu imunodeficiente primare.”, transmite APAA intr-un comunicat de presa.

Asociatia mai spune ca, in prezent, “nu avem o solutie pentru acesti pacienti al caror sistem imun nu produce suficienti anticorpi ca urmare a vaccinarii si care raman extrem de vulnerabili.”

“Ei pur si simplu incurajati sa continue sa stea acasa, sa nu ia contact cu alte persoane, asa cum au facut inca de la inceputul pandemiei. Situatia prin care trec este grea si foarte ingrijoratoare, intr-o perioada in care lumea se redeschide. Consecintele psihologice, familiale, profesionale si sociale sunt deja considerabile. Ne ingrijoreaza ca multi oameni vor renunta total la aceste masuri de protectie, din dorinta de a reveni la normal, poate mult mai devreme decat ar fi etic si solidar. Mesajele privind preventia rezoneaza din ce in ce mai putin in societatea romaneasca. Din toate aceste motive, este absolut necesar ca acesti pacienti sa nu fie abandonati sortii in saptamanile si lunile care urmeaza, ci, dimpotriva, sa fie implementate urgent solutii care sa le permita o protectie eficienta.”, mai scrie in comunicatul APAA>

Utilizarea anticorpilor monoclonali ca profilaxie primara pare extrem de promitatoare, mai precizeaza APPA, care adauga ca ar putea fi avut in vedere accesul la acest tratament printr-o autorizatie de nevoi speciale, urmarind exemplul Frantei.

“Salutam pasii facuti de catre autoritatile romane pentru a aduce in tara anticorpii monoclonali ca tratament pentru COVID-19 si adresam un apel de a se continua demersurile necesare pentru a avea disponibila cat mai repede si combinatia de anticorpi monoclonali cu actiune lunga, administrata in scop profilactic, terapie aflata in curs de evaluare de catre Agentia Europeana a Medicamentului, astfel incat sa asiguram protectie si pacientilor care sunt la risc crescut de infectare cu SARS-COV2 si al carui sistem imun nu pot genera suficienti anticorpi prin vaccinare.”, mai transmit reprezentantii APAA.

Potrivit sursei citate, statul roman trebuie sa asigure in mod echitabil accesului la preventie impotriva formelor grave de COVID-19, atat prin vaccinare cat si profilaxia cu anticorpi monoclonali cu actiune lunga. Intrucat aceasta este o problema vitala pentru pacienti, este necesar ca accesul sa fie simplu, generalizat si incurajat pentru toate categoriile de pacienti cronici vulnerabili.

Etichete: profilaxie covid-19, pacienti cu boli autoimune si covid-19, preventie covid-19, APPA

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: