Deputat: Medicii de familie sunt pusi sa plateasca creditele luate de Guvern

03/09/2019
Deputat: Medicii de familie sunt pusi sa plateasca creditele luate de Guvern

Deputat: Medicii de familie sunt pusi sa plateasca creditele luate de Guvern

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/deputat-medicii-de-familie-sunt-pusi-sa-plateasca-creditele-luate-de-guvern/

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a vorbit recent in spatiul public despre viitoarea sustinere a medicinei primare, prin acordarea unor granturi de pana la 200.000 de dolari catre cabinetele medicilor de familie. Banii ar urma sa fie imprumutati de Guvernul Romaniei de la Banca Mondiala si destinati medicilor de familie, care vor rambursa granturile, potrivit unui comunicat transmis de cabinetul parlamentar al deputatului de Braila, Antoaneta Ionita.

“Numai ca banii vor putea fi folositi pentru dotarea cabinetelor si pentru plata asistentelor medicale. Cu alte cuvinte, medicul de familie, si asa constrans de veniturile insuficiente primite de la Casa de Asigurari de Sanatate, face un credit ca sa-si achizitioneze aparatura medicala, dar este nevoit ca, tot din acesti bani, sa plateasca si asistenta din cabinet. Este cunoscut faptul ca salariile din Romania sunt si asa impovarate de taxe si impozite uriase, iar daca ar fi sa urmarim rationamentul doamnei ministru Pintea reiese ca, la acestea, ar urma sa se adauge, in cazul asistentelor medicale, si dobanda la credit. Pentru ca, oricat ar fi de avantajos creditul, el tot va fi purtator de dobanda, care va fi returnata! Este evident ca asistentele trebuie retribuite corespunzator, dar nu creditul trebuie sa fie solutia, ci identificarea unei alte surse bugetare. In plus, se ridica si alte intrebari: ce fac medicii care nu apeleaza la astfel de credite, ei cum isi vor plati personalul din cabinet? Vor mai fi aceste credite avantajoase, in conditiile in care tinta lor ar trebui sa fie doar dotarea cabinetelor cu mobilier si aparatura si nu plata salariilor?”, scrie in comunicatul mentionat.

Potrivit sursei citate, actualii guvernanti continua sa trateze cu iresponsabilitate situatia medicinei primare, in conditiile in care aceasta este considerata, in orice tara civilizata, baza sistemului medical.

In Romania exista un serios deficit de medici de familie, in 500 de comunitati, in special rurale, nu exista asigurata nicio forma de asistenta sanitara. In conditiile in care majoritatea specialistilor au varste cuprinse intre 50 si 55 de ani, este de presupus ca, in urmatorii zece ani, cand acestia se vor pensiona, criza medicinei de familie va lua amploare.

“Cu atat mai mult cu cat domeniul ramane unul neatractiv pentru tineri, care constata discrepanta de venituri dintre un medic de familie, care lucreaza ca un prestator de servicii, si un medic angajat in spital sau policlinica. In plus, statul nu acorda nicio sustinere pentru amenajarea unui cabinet, iar presupusa solutie inaintata de ministrul Sorina Pintea este greu de crezut ca va rezolva problemele sistemului.”, se mai precizeaza in comunicatul semnat de deputatul Antoaneta Ionita, membru in Comisia pentru Sanatate si Familie a Camerei Deputatilor.

Etichete: credite medici, medici de familie, cabinete medicina familie, granturi medici

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: