Despre acreditarea cabinetelor medicale
Despre acreditarea cabinetelor medicale
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/despre-acreditarea-cabinetelor-medicale/
Intrucat subiectul acreditarii cabinetelor medicale este un subiect de actualitate in aceasta perioada, prezentul material incearca sa vina in ajutorul medicilor de familie, incercand sa sintetizeze si sa informeze asupra principalelor aspecte care trebuie cunoscute despre acest subiect.
- Care este cadrul legal de desfasurare a activitatii de acreditare a unitatilor sanitare?
Cadrul legal de acreditare a unitatilor sanitare este stabilit prin:
– Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare,
– Legea 185/2017 privind asigurarea calitatii in sistemul de sanatate
- Cine realizeaza acreditarea unitatilor sanitare?
Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate (ANMCS) este autoritatea de standardizare si evaluare a serviciilor de sanatate, de acreditare si monitorizare a unitatilor sanitare, independenta fata de partile interesate.
ANMCS este institutie publica cu personalitate juridica, organ de specialitate al administratiei publice centrale in domeniul managementului calitatii in sanatate si functioneaza in subordinea Guvernului si coordonarea prim-ministrului.
Actele normative adoptate de ANMCS sunt obligatorii pentru toate unitatile sanitare care doresc sa se acrediteze.
- Ce reprezinta acreditarea unitatilor sanitare?
Acreditarea unitatilor sanitare reprezinta procesul de validare a conformitatii caracteristicilor serviciilor de sanatate efectuate de catre unitatile sanitare, cu standardele de acreditare stabilite de catre ANMCS.
Acreditarea vizeaza serviciile de sanatate, adica totalitatea activitatilor medicale si nemedicale necesare stabilirii riscului de boala, diagnosticului, tratamentului, ingrijirilor medicale si monitorizarii starii de sanatate.
- Care este scopul acreditarii?
In urma acreditarii unitatile sanitare sunt clasificate pe categorii de acreditare pentru a conferi incredere in competenta tehnico- profesionala si organizatorica a acestora.
Asigurarea calitatii serviciilor de sanatate si sigurantei pacientului este responsabilitatea unitatilor sanitare.
- Este obligatorie acreditarea conform normativelor elaborate de ANMCS?
Acreditarea este o conditie obligatorie pentru unitatile sanitare care presteaza servicii in relatie cu sistemul public de asigurari de sanatate.
- Cum se realizeaza acreditarea?
Pentru acreditarea unitatilor sanitare (deci si a cabinetelor medicale) este necesara pentru inceput inscrierea in procesul de acreditare, prin depunerea unei documentatii la ANMCS. In prezent depunerea documentatiei se face online pe site-ul ANMCS.
In prezent inscrierea in procesul de acreditare nu implica plata nici unei taxe de evaluare sau analiza de dosar.
Cuantumul taxei de acreditare pentru fiecare tip de unitate sanitara din ambulatoriu nu este stabilit in prezent. Acesta va fi stabilit in anul 2018, dupa finalizarea procesului de inscriere a tuturor unitatilor sanitare din ambulatoriu si adoptarea standardelor de acreditare de catre Colegiul Director al ANMCS.
- Pana cand se poate face inscrierea in procesul de acreditare a unitatilor sanitare din ambulatoriu?
Pentru a furniza servicii de sanatate in relatie contractuala cu sistemul public de asigurari de sanatate unitatile sanitare din ambulatoriu se vor inscrie in procesul de acreditare astfel:
– pana la data de 31 decembrie 2017 pentru unitatile care au implinit minimum 5 ani de la infiintare;
– pana la data de 31 decembrie a anului anterior incheierii contractului de furnizare de servicii in sistemul public de asigurari de sanatate pentru unitatile sanitare care urmeaza sa implineasca 5 ani in anul calendaristic in care se incheie contractul
- Ce este evaluarea?
Evaluarea unitatilor sanitare reprezinta activitatea de analizare a nivelului de conformitate a unitatilor sanitare cu standardele de acreditare, desfasurata de catre evaluatori externi de servicii de sanatate, independenti fata de partile interesate, la solicitarea de catre unitatile sanitare a intrarii in procedura de acreditare.
Drept urmare, evaluarea nu este o activitate de control cu scop punitiv, ci o activitate de analizare a unei conformitatii.
In urma evaluarii se constata daca unitatea sanitara evaluata indeplineste (sau nu) standardele necesare acreditarii respectivei unitati.
- Cum se finalizeaza acreditarea?
In cazul in care unitatea sanitara atinge nivelul de conformitate cu standardele stabilite de ANMCS, acreditarea se finalizeaza prin eliberarea certificatului de acreditare.
Certificatul de acreditare este valabil pentru o perioada de 5 ani.
- In concluzie, in prezent:
– pentru acreditarea unitatilor sanitare din ambulatoriu (implicit si a cabinetelor de medicina de familie) este necesara doar inscrierea in procesul de acreditare, prin depunerea online la ANMCS a documentatiei solicitate pentru fiecare tip de unitate sanitara din ambulatoriu.
– nu exista standarde, proceduri, si metodologie de evaluare si acreditare a unitatilor sanitare din ambulatoriu, acestea fiind in curs de elaborare de catre ANMCS si aprobare si adoptare de catre Ministerul Sanatatii.
Autor: Dr. Popa Mircea Dan
2 Comentarii
Pe lângă taxa de acreditare mai este nevoie de sistem de supraveghere video, pagină web, firmă de consultanță, centrală de incendiu, etc. care înseamnă cam 7-10 mii de lei la inițializare (instalare, creare, etc.) la care adaugă o taxă lunară de mentenanță de aprox. 280-400 de lei/lună. Depinde de pretenții.
Se vehiculeaza ca in final taxa de acreditare va fi cam de 4000 lei. Mi se pare ceva de domeniul SF. Sau o gluma proasta pentru medicii de familie. Daca chiar asa va fi intrebati, va rog , mai departe -Se poate si in rate?-.