CNAS : Despre asiguratii fara card de sanatate care pot beneficia in continuare de servicii medicale dupa 1 septembrie

01/09/2015

CNAS : Despre asiguratii fara card de sanatate care pot beneficia in continuare de servicii medicale dupa 1 septembrie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/despre-asiguratii-fara-card-de-sanatate/

card 1La un an de la demararea distribuirii, utilizarea cardului national de sanatate devine obligatorie pentru persoanele asigurate cu varsta de peste 18 ani, pentru care a fost emis acest card.

Pana in prezent aproximativ 15 milioane de asigurati au intrat in posesia cardurilor de sanatate , iar la casele de asigurari mai sunt in jur de 300.000 de carduri de sanatate tiparite care asteapta sa fie ridicate de catre asigurati.

Daca dupa data de 1 mai 2015 asiguratii al caror card a fost emis au avut acces la servicii medicale cu sau fara a-l utiliza, incepand cu data de 1 septembrie 2015, toti asiguratii care au intrat in posesia cardurilor sau ale caror carduri se afla la casele de asigurari vor avea acces la servicii medicale programate, decontate in sistem doar in baza cardului de sanatate.

Incepand cu aceasta data, asiguratii care nu au card emis vor beneficia de servicii medicale din pachetul de baza, in sistemul public de sanatate.

Furnizorul de servicii medicale va verifica pe aplicatia de pe site-ul CNAS calitatea de asigurat si daca pacientul are card emis. Pentru a beneficia de servicii medicale, aceste persoane nu au nevoie de adeverinta de asigurat eliberata de casa de asigurari.

Aceste servicii vor fi validate si decontate in vechiul sistem. Daca pacientul nu este asigurat sau are card emis dar nu il prezinta la furnizor, acesta va putea primi doar servicii medicale de urgenta. Pentru servicii medicale programate, asiguratul va trebui sa solicite eliberarea cardului de sanatate de la casa de asigurari in evidenta careia se afla.

“Este important ca asiguratii care nu au card emis sa stie ca pot accesa servicii medicale dupa data de 1 septembrie ca si pana acum. In sistem, card emis inseamna card care a ajuns la asigurat sau, in cazul in care nu i-a putut fi inmanat personal de catre postas, a fost predat la casa de asigurari de unde posesorul trebuie sa il solicite. Am creat baza legala CASA NATIONALA DE ASIGURARI DE SANATATE Calea Calarasilor nr. 248, Bloc S19, Sector 3, Bucuresti pentru ca acest lucru sa fie posibil, astfel incat accesul asiguratilor in sistem sa nu fie ingradit”, a declarat Vasile Ciurchea, presedintele CNAS.

Adeverinta de inlocuire a cardului de sanatate se elibereaza la casele de asigurari in urmatoarele situatii:

• Refuzul de utilizare a cardului de sanatate din motive relogioase si de constiinta
• Solicitarea unui card duplicat in cazul pierderii sau distrugerii cardului de sanatate primit. Incepand cu data de 1 septembrie 2015, casele de asigurari care detin un numar mare de carduri de sanatate care asteapta sa fie ridicate de asigurati vor avea un program de lucru prelungit cu asiguratii, de luni pana vineri, in intervalul 08:00- 20:00.

“Pentru ca estimam ca in perioada urmatoare va fi un numar mai mare de asigurati care vor solicita cardurile de sanatate, am cerut extinderea programului de lucru cu asiguratii. Vom vedea cum vor evolua lucrurile in prima saptamana, dupa care vom decide unde si daca este necesara mentinerea acestui program prelungit”, a declarat Vasile Ciurchea, presedintele CNAS.

Casele de asigurari care vor avea program de lucru prelungit pentru eliberarea cardurilor de sanatate sunt in judetele: Arad, Bihor, Bistrita, Brasov, Buzau, Caras, Cluj, Constanta, Dolj, Galati, Hunedoara, Iasi, Mures, Neamt, Prahova, Suceava, Timis si in municipiul Bucuresti.

Biroul de presa al CNAS

Citeste si LEGISLATIE MEDICALA: In ce conditii putem acorda servicii medicale asiguratilor fara card ?

Autor: FormareMedicala.ro

11 Comentarii

  1. Petrutiu Gina says:

    Daca nu sunt asigurat, nu lucrez, nu pot avea card de Sanatate?

  2. Gabor Roxana says:

    Tatăl meu este pensionar. A fost în spital 7 zile.. Cardul a fost emis. Dar nu a întrat în posesia lui.. Ce se întâmplă.. Plătește spitalizarea. Din moment ce e asigurat.? Aștept răspuns. Suma e de 288.66

  3. Andreea says:

    Eu mi am platit asigurarea medicala dar nu mi s a dat inca cardul.intrebara mea este daca pot beneficia de serviciile medicale gratuite in conditiile in care sunt asigurata dar nu am cardul

  4. Enache irina maria says:

    Va rog sa ma ajutati sa-l primesc am nevoie urgent de el.Multumesc

  5. Handic Maria says:

    Vă rog trimiteți cardul de sănătate! Mulțumesc.

  6. Handic Maria says:

    Am primit sms pentru cardul de sanatate căs-a găsit la adresa Vasile Lascăr 27.As vrea confirmare.Eu stau o perioadă in jud. Covasna si as vrea sa stiu daca,îl puteți trimite? Mulțumesc

  7. ANDREEA says:

    FICA MEA FIIND STUDENTA ARE CARD EMIS DAR NU EXISTA CUM PROCEDAM

  8. bucura eugen says:

    eu sunt asigurat,dar nu am cardul emis, cum sa procedez pentru a merge la medic? ce-mi trebuie s aprezint…………..?

  9. ANDREEA says:

    CUM PUTEM INTRA IN POSESIE CARDURI DE LA CASA OPSNAJ BUCURESTI—DOMICILIUL IN CAMPINA(LA BUCURESTI NU RASPUNDE NIMENI SI NICI LA PLOIESTI_MENTIONEZ CA PERSOANELE
    IN CAUZA TREBUIE SA ISI IA RETETA
    MULTUMESC MULT

  10. Matei Elena says:

    Daca asiguratul se prezinta la medic cu adeverinta inlocuitoare de card ,trebuie ca medicul sa introduca in sistem nr.adeverintei? In aplicatia siui acest lucru nu este posibil,deci cum va fi validat serviciul? Cum vom fi platiti?

  11. marinescu says:

    Va rog sa imi spuneti,daca rp pe copil vor putea fi eliberate cu copia de pe buletinul parintelui sau al imputernicitului, in cazul in care acesta din urma nu este asigurat sau nu are card la el sau emis. Multumesc.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: