Dezbatere despre prezentul si viitorul medicilor de familie din Romania

25/06/2019
Dezbatere despre prezentul si viitorul medicilor de familie din Romania

Dezbatere despre prezentul si viitorul medicilor de familie din Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dezbatere-despre-prezentul-si-viitorul-medicilor-de-familie-din-romania/

La finalul saptamanii trecute, vreme de cateva ceasuri, la Sibiu s-au pus pe tapet cele mai stringente probleme ale medicilor de familie care au nevoie de rezolvare imediata pentru ca asistenta medicala primara sa mai poata functiona.

Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) a organizat o dezbatere sub titlul “Impreuna salvam Medicina de Familie“, eveniment la care au fost invitati la dialog reprezentanti din partea institutiilor statului cu putere de decizie cu scopul de a expune situatiile dificile cu care se confrunta medicii de familie zi de zi in cabinetele lor si de a identifica solutii.

Medicii de familie prezenti acolo au vorbit, rand pe rand, de probleme precum: diferenta dintre venitul cabinetului si cel al medicului de familie, pensiile extrem de mici ale celor care ies din sistem, birocratia excesiva, nefunctionalitatea sistemului informatic de sanatate sau protocoalele restrictive.

De asemenea, doctorii s-au aratat nemultumiti ca factorii de decizie nu vad in ei un partener egal de negociere.

Doresc sa atrag atentia, mai ales celor din Parlament, pentru ca sunteti legiuitori: In Legea 95 ni se atribuie doar dreptul de a fi consultati, ceea ce nu este egal cu dreptul la negociere. Daca am consultat pe cineva nu se produce niciun efect juridic, pe cand daca negociezi cu cineva, acest lucru produce efecte juridice. Nu ne este respectat dreptul de a ne reprezenta noi, ca organizatii profesional patronale, sa reprezentam interesele membrilor nostrii. In Constitutia Romaniei este prevazut acest drept“, a spus medicul de familie Klára Soós Szabó.

O alta problema evidentiata a fost si aceea ca CAS obliga medicul sa intrebe pacientul despre veniturile lui, lucru ileagal potrivit celor prezenti la discutii.

In orice tara europeana, medicul ar fi serios penalizat daca si-ar intreba pacientul ce pensie are“, a afirmat un alt medic de familie prezent la dezbatere.

La masa rotunda au fost prezenti deputatii Antoneta Ionita, Emanuel Ungureanu, Levente Vass, Adrian Wiener, Vasile-Florin Stamatian, Cristina Elena Dinu, cu totii membri in Comisia de Sanatate din Parlament.

Am un mare dezavantaj ca astazi, aici, sunt singurul reprezentant al partidului aflat la guvernare, dar si un mare avantaj ca sunt medic de familie. Am venit aici, in randul dvs, in calitate de colega in primul rand. Sunt secretarul comisiei de sanate si familiei din Camera Deputatilor si am fost, alaturi de multi colegi de-ai mei prezenti aici, un sustinator al medicinei de familiei ori de cate ori in Parlament sau in Comisia de Sanatate au fost dezbatute aspecte ce vizau medicina de familie, asa cum am votat si in Legea Bugetului. Colegul meu Vass (Levente Vass – deputat UDMR) a fost unul dintre semnatarii amendamentului care a crescut procentul medicinei de familiei in bugetul alocat pentru anul acesta. Ati vazut pe site-ul Casei Nationale de Asigurari, in proiectul de norme din transparenta decizionala, valoarea punctelor per capita si per serviciu care se intentionezea incepand cu 1 iulie, cu semnarea unui act aditional care este, practic, un contract-cadru pana la sfarsitul anului”, a precizat deputatul Cristina Elena Dinu.

In cadrul dezbaterii s-a vorbit si de penuria de medici de familie din toata tara si despre cum sistemul a devenit neatractiv pentru tineri. S-a dat exemplul unor rezidenti MF care confuntandu-se cu problemele din sistem, acum se gandesc sa se indrepte spre alta specializare.

S-a discutat si de ideea acordarii unui ajutor guvernamental pentru medicii de familie tineri, de “prim cabinet”, in genul celui de “prima casa”.

In cadrul dezbaterii s-au mai atins subiecte precum dificultatea cu care functioneaza SIUI si SIPE, lipsa unui contract intre pacienti si CAS, limita minima de asigurati si imputarile abuzive pe care le suporta toti mai multi medici de familie din toata tara.

Etichete: medicii de familie, medicina de familie, SNMF, CAS, SIUI, protocoale terapeutice

autor

Autor: Adriana Pavel

9 Comentarii

  1. Anonim says:

    Suntem ai nimănui, facem de toate in cabinet inclusiv pe femeia de servici , dar salariul este minim pe economie.

  2. Mihaela says:

    Ce falsitate ,se plang ca nu sunt “parteneri egali la negociere”dar voi cu asistentii medicali cum procedati la asa zisa “negociere a salariilor”???
    Le dati minim pe economie si le pretindeti o fisa a postului supraincarcata cu multe din ceea ce voi ar trebui sa le faceti….ca va insusiti multi din banutii lor!!!!
    Ii tratati cape niste NECALIFICATI cand e vorba de bani….iar cand vine vorba de atributiuni de ce nu va luati PERSONAL NECALIFICAT……………pentru ca nu s-ar primi la buget banii de care va bucurati de la inceputuri ,sume exorbitante…pe care nu stiiati cum sa ii cheltuiti!!!!!

  3. Mona Haviar says:

    Despre situatia asistentilor din medicina de familie nu se mentioneaza nimic din pacate. Daca aceasta clasa profesionala care in mod teoretic ar trebui sa fie parte din echipa medicala , nu se aminteste nimic, atunci, propunem o medicina de familie formata din medic doar. Importanta si munca acestuia fiind minimalizata si platita la nivelul personalului necalificat.

  4. Crina says:

    Daca nu va platiti corect asistenții, sa nu aveti pretentii la servicii de calitate din partea lor! Ministerul sănătății a mărit valoarea punctului tocmai datorită demersurilor noastre, de care ati profitat în februarie la negocieri! Acum toti banii vi se cuvin? Noi nu muncim la factura cabinetului?

  5. Tanța says:

    Bine ca despre noi nu se vb,asistenți medicali care fac echipa cu medici de familie !Si noi suntem angajați ai acestui sistem doar ca noi avem un contract cu MF iar salariul este minim pe economie.Ne dorim o grila de salarizare care sa fie conform pregătirii noastre ,sa ni se recunoască gradele și vechimea !!!!Acum de la 1iulie veniturile MF au crescut,salariile noastre tot mici au rămas !!!!!Vrem și noi un trai decent pt ca și noi muncim!!!!!!

  6. elatanta says:

    Ma bucur ca din nou va ganditi doar la voi. Nu va ganditi deloc la asistentii dumneavoastra pe care ii platiti cu salarul minim pe economie chiar si dupa ce punctul. Nu ne permiteti sa mergem in concediu de odihna, ne umiliti mereu mereu. Partea urata a meseriei noi o facem . Noi suntem mijlocitori intre voi si pacienti. Nu de putine ori am auzit : asistenta aia spurcata zice ca nu se poate. RRRUUUSSSIIINNNEEE!!!!

  7. Alina says:

    Dar când o să fie adusă în discuție și “cele n..spe” mâini drepte ale fiecarui medic de familie – adică asistentul medical ( care apropo are în grijă, dar netrecut în fișa postului următoarele: operator calculator, registrator medical , femeie de servici , curier pentru diferite acte oficiale de trimis la poștă, si nu in ultimul rand terapeut , pentru ca aude într-una si e imperios necesar sa inteleaga si sa se conformeze:” Nu pot nici luna asta o mărire de salariu , sunt prea multe ALTE cheltuieli !” ) ,sau ar trebui să primească salariu minim pe economie pentru fiecare posturi de mai sus , enumerate ? De ce nu vor medicii de familie ca asistenții lor sa fie încadrați în sistemul bugetar, la fel ca și cei de la cabinetele școlare? De ce le este teama ? Dacă acest amărât de asistent nu si-ar face treaba , credeti-mă că 80% din cei care se plâng pe la tot felul de adunări AR PLECA DIN ȚARĂ!!!!! Stiti de ce ? Chiar dacă poate 1% ar recunoaște, ei , domnii si doamnele nu s-ar descurca singuri ….Locul nostru , al asistentelor unde este ? Suntem marginalizate inclusiv de asistentele care lucrează în spitale si policlinici de stat , ne privesc de sus , ca si când nu avem aceleasi cunostinte generale , nu am facut aceeasi scoala ,mergem la cursuri obligatorii PE BANII NOȘTRI, plătim cotizații anuale la Ordinul Asistenților Medicali si totusi NU SUNTEM TRATATE LA FEL ! Cand o sa fim si noi la fel ? Ne doare , si ne doare tare ,tare de tot….

  8. Mihaela says:

    Asistentii medicali de la medici de familie sunt platiti cu salarul minim pe economie. De asta nu spun nimic stimabilii. Ne considera necalificati.

  9. Bella Voicu says:

    DESPRE asistentii medicali din medicina de familie nu spuneti ca suntem platiti in bataie de joc cu salar minim pe economie. Sau ca unii dintre noi suntem angajati cu 2 ore, ca facem menaj acasa la medici, ca mergem la sapa, facem pe fochistu, pe femeia de servic

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: