Diabetul si obezitatea cauzate de alimentatia nesanatoasa

04/02/2014

Diabetul si obezitatea cauzate de alimentatia nesanatoasa

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/diabetul-si-obezitatea-cauzate-de-alimentatia-nesanatoasa/

alimentatie-sanatoasaObiceiurile alimentare nesanatoase stau la baza multor afectiuni majore. In acelasi timp, o nutritie echilibrata poate preveni afectiuni precum diabetul, bolile cardiovasculare sau obezitatea. Un infografic publicat de Comisia Europeana atrage atentia care sunt alimentele cu risc pentru sanatatea populatiei si care sunt principalele afectiuni asociate.

Alergii

Statisticile arata ca 5% dintre europeni au o alergie la un anumit aliment. In acest sens, reglementarile europene impun producatorilor sa afiseze pe ambalaj ingredientele pe care le contin, inclusiv alergenii.

Lista de alergeni precizata include: cereale care contin gluten (grau, secara, orz, ovaz), fructe de mare, oua, peste, alune, soia, lapte, nuci, telina, mustar, susan.

Statisticile arata ca afectiunile relationate cu alergiile la alimente sunt in crestere in tarile dezvoltate. Mai mult, alergiile afecteaza calitatea vietii si uneori pot fi fatale.

Diabetul

Specialistii avertizeaza ca 50% dintre persoanele care au diabet nu au fost diagnosticate de un specialist si nu urmeaza un tratament.

Diabetul este o afectiune cu risc deoarece poate cauza boli de inima, boli de rinichi, orbire sau amputare. In UE, 325.000 de decese anual sunt cauzate de diabet.

In acest caz, persoanele care au un risc de diabet sau au fost diagnosticate cu aceasta afectiune trebuie sa-si controleze atent alimentatia, prin evitarea zaharului si a grasimilor.

Intoleranta la lactoza

Cele mai frecvente cazuri de intoleranta la lactoza in UE au fost inregistrate, in 2009, in Italia, Franta, Ungaria, Grecia si Estonia.
Intoleranta la lactoza implica imposibilitatea de a digera lactoza sau anumite produse derivate din lapte.

Pentru o alimentatie sanatoasa trebuie consultate etichetele produselor

Pacientii trebuie informati asupra importantei verificarii etichetei produsului inainte de a-l cumpara.

Astfel, acestia pot sa vada numarul de calorii, de grasimi, de carbohidrati, cantitatea de zahar, sare si proteine pe care le contin alimentele respective.

Pentru a afla mai multe informatii despre ce inseamna o nutritie sanatoasa si cum puteti construi o dieta personalizata pacientilor, consultati cursul EMC Nutritia in practica MF disponibil online si gratuit pe platforma FormareMedicala.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: