Dieta recomandata pacientilor cu varice
Dieta recomandata pacientilor cu varice
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dieta-recomandata-pacientilor-cu-varice/
Pacientilor care sufera de varice li se recomanda o dieta bogata in fibre, fructe si legume, grasimi polinesaturate. Dieta trebuie sa fie insotita de o hidratare corecta care ajuta la fluidizarea sangelui, la eliminarea toxinelor din corp si la preventia varicelor.
Alimente bogate in antioxidanti
Antioxidantii previn deteriorarea peretilor arterelor si ai venelor. Actiunea antiinflamatorie pe care o determina antioxidantii ajuta la mentinerea vaselor de sange intr-o stare buna.
Specialistii recomanda ca alimente bogate in antioxidanti:
Uleiul de masline, avocado, dude, capsuni, zmeura, afine, morcovi, struguri, citrice, ceapa, usturoi, spanac, rosii.
Alimente care contin fibre
Fructe proaspete, fructe uscate (stafide, cirese), legume, verdeturi, cereale integrale.
Grasimi polinesaturate
Scaderea nivelului de colesterol si al trigliceridelor din sange determina o fluiditate mai buna a sangelui, scade din vascozitatea lui si actioneaza ca anticoagulant.
Ca alimente bogate in grasimi polinesaturate se recomanda:
Uleiul din seminte de floarea soarelui, soia, porumb, nuci, migdale, peste.
Consumul de alimente cu potasiu
Aceste alimente ajuta la eliminarea surplusului de lichide si previn formarea de edeme.
Alimentele care contin potasiu:
Zarzavaturi, legume, avocado, banane, cereale integrale, fructe uscate.
Alimente care contin vitamina C
Citricele, portocale, lamai, grapefruit. Alte fructe cu continut bogat de vitamina C sunt papaya, coacaze, kiwi.
Dintre legume bogate in vitamina C se recomanda broccoli, conopida, rosiile, varza de Bruxelles.
Consum de carne slaba
Specialistii recomanda carnea slaba, cu putine grasimi, in special carnea de pasare.
Ce alimente nu sunt recomandate bolnavilor de varice
In cazul in care pacientul sufera deja de varice, nu se recomanda un consum ridicat de sare in alimentatia zilnica. Sodiul retine apa in organism si poate cauza edemele.
Alte alimente cu un continut ridicat de sodiu pe care pacientul cu varice trebuie sa le evite sunt: conservele, cartofii prajiti, sosurile, preparatele din carne (salam, carnati), pestele afumat, biscuitii.
Se recomanda limitarea consumului de grasimi saturate precum smantana, unt, carnea rosie, costita.
Dilatarea vaselor de sange poate fi prevenita prin limitarea consumului de alcool, tutun, ciocolata, precum si al alimentelor picante.
Pentru o dieta echilibrata, se recomanda consumul unei varietati de alimente, de la fructe, legume pana la carnea slaba in grasimi.
Autor: Anamaria Blanaru
1 Comentarii
Sunt obeza. Pot scăpa de varice natural, va rog? So cu dieta slabur, bineînțeles? Mulțumesc anticipat