Dieta sanatoasa dupa varsta de 50 de ani
Dieta sanatoasa dupa varsta de 50 de ani
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dieta-sanatoasa-dupa-varsta-de-50-de-ani/
Dieta sanatoasa in cazul persoanelor trecute de varsta de 50 de ani are ca beneficii principale preventia afectiunilor, mentinerea sanatatii mentale, scaderea perioadei de recuperare dupa anumite afectiuni, un control mai eficient al bolilor cronice.
O dieta sanatoasa dupa 50 de ani
O dieta echilibrata dublata de exercitii fizice zilnice poate imbunatati considerabil starea fizica si mentala a unei persoane cu o varsta de peste 50 de ani.
- Consumul de fructe proaspete in locul sucurilor cu pulpa de fructe. Consumul unei varitati de fructe, de la mere si banana, la pepene si mure.
- Legumele trebuie sa fie de asemenea variate. Sunt recomandate legumele cu efect antioxidant, varza, spanacul, broccoli. Morcovii, dovleceii trebuie inclusi in dieta.
- Calciul trebuie sa fie in cantitati suficiente pentru sanatatea oaselor, pentru a preveni osteoporoza si fracturile oaselor.
- Vitamina D este necesara deoarece asigura absorbtia calciului in organism. Aportul de vitamina D poate fi obtinut prin expunerea (in conditii de protective a pielii) la razele soarelui si prin anumite produse: peste, galbenusul de ou, lapte.
- Proteinele pot fi asigurate prin consumul de alune, fasole, mazare, oua, lapte, branza si seminte.
- Cereale integrale sunt recomandate in dieta in locul alimentelor care contin carbohidrati. Trebuie consumate painea, pastele care au precizate ca ingrediente grau integral.
- Hidratarea optima trebuie controlata deoarece organismul la aceasta varsta poate pierde din capacitatea de a regla fluidele. Dieta pentru hidratarea corecta previne infectiile de tract urinar, constipatia si chiar stari de confuzie.
- Controlul nivelului de zahar din sange prin evitarea unei diete bogate in sosul de paste, ketchup, alimentele congelate.
- Evitarea carbohidratilor din faina alba, orezul alb. Carbohidratii pot cauza cresterea nivelului de zahar din sange, scaderea energiei in activitatile zilnice.
- Gatitul sanatos prin fierberea alimentelor sau prin prepararea lor la gratar. Este recomandata evitarea prajirii in uleiuri a produselor.
- Mesele principale zilnice sunt foarte importante. Intre ele, este recomandata o gustare sub forma unui fruct, a unei salate, a unui iaurt. Este recomandat sa se inlocuiasca produsele de patiserie, dulciurile cu fructele si semintele.
Numarul de calorii in dieta zilnica
Conform National Institute on Aging, numarul de calorii optim zilnic are in vedere cat de activa este o persoana in timpul zilei.
Numarul de calorii indicat pentru o femeie
1600 calorii pentru o femeie care nu face activitati fizice
1800 calorii pentru o femeie cu activitate fizica moderata
2000-2200 calorii in cazul unei activitati fizice intense
Numarul de calorii indicat pentru un barbat
2000 de calorii pentru un barbat fara activitate fizica
2200-2400 calorii in cazul unei activitati moderate
2400-2800 calorii in cazul unui stil de viata activ
Autor: Anamaria Blanaru
0 Comentarii