Dieta saraca in calorii la pacientii cu hepatita cronica C
Dieta saraca in calorii la pacientii cu hepatita cronica C
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dieta-saraca-in-calorii-la-pacientii-cu-hepatita-cronica-c/
Pacientii cu hepatita cronica C care sunt supraponderali sau obezi au un risc crescut de a suferi de boala ficatului gras, de dezvoltarea fibrozei si de rezistenta la insulina. Un nou studiu publicat in Nutrition Journal a analizat efectele unei diete sarace in calorii la bolnavii de hepatita C. In Romania exista 1 milion de bolnavi cu hepatita cronica C.
Impactul dietei asupra afectiunilor bolnavilor de hepatita C
Studiul a fost realizat in 3 centre medicale din Romania si a implicat bolnavi de hepatita cronica C cu varsta peste 35 de ani, in intervalul 2007-2010.
Nu au fost luati in considerare pacienti cu alte boli ale ficatului, cu hepatita B, cu boli autoimune hepatice, infectati cu HIV, pacientii care consumau alcool mai mult de 20g/zi la femei si 30g/zi la barbate, pacientii cu istoric de boli pancreatice.
Obiectivul principal al studiului a fost sa analizeze relatia dintre modificarile in dieta si rezistenta la insulina, obezitate, steatoza (acumularea de grasimi in interiorul celulelor) si fibroza.
Al doilea obiectiv a avut in vedere modificari in greutatea pacientului, nivelul de colesterol, presiunea arteriala, profilul hepatic, functiile renale. Au fost luati in considerare factori precum nivelurile de glucoza, lipide, starea ficatului.
Dieta redusa in calorii recomandata bolnavilor cu hepatita C
Toti pacientii au primit consiliere in dieta zilnica si au trebuit sa tina un jurnal in care sa noteze alimentele consumate zilnic. Li s-a cerut pacientilor sa reduca nivelul de alcool consumat la sub 20g/saptamana.
Nutritionistii le-au recomandat pacientilor o dieta saraca in calorii, cuprinzand:
- carbohidrati care sa asigure 50-60% dintre caloriile zilnice
- grasimi -25-35%din calorii
- 5-10% de acizi grasi polinesaturati,
- proteine care sa asigure 15% din calorii
- sub 5% de calorii din consumul de zahar.
Dieta saraca in grasimi recomandata de nutritionisti a constat in:
- evitarea grasimilor saturate
- 250-300 g de fructe pe zi
- 150 g de legume pe zi
- 400 de g de produse din grau integral.
Pacientilor li s-a recomandat pe langa dieta, activitate fizica moderata timp de 30 de minute zilnic.
Beneficiile schimbarii stilului de viata
In cazul pacientilor care au avut o dieta saraca in calorii s-a observat o reducere a riscului de steatoza si fibroza.
O dieta saraca in calorii alaturi de exercitii fizice pe o perioada de un an a avut efecte pozitive in cazul bolnavilor de hepatita cronica C care se confruntau si cu obezitatea.
In urma acestui an de schimbare a stilului de viata, pacientii cu hepatita C au scazut in greutate si au resimtit o imbunatatire a functiilor ficatului.
Sursa: Nutrition Journal
Autor: Anamaria Blanaru
0 Comentarii