Digitalizarea sistemului medical nu inseamna doar investitii, ci si o schimbare de mentalitate
Digitalizarea sistemului medical nu inseamna doar investitii, ci si o schimbare de mentalitate
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/digitalizarea-sistemului-medical-nu-inseamna-doar-investitii-ci-si-o-schimbare-de-mentalitate/
Digitalizarea sistemului medical nu inseamna doar investitii, ci si pregatirea personalului medical, tehnic si auxiliar, spune ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila. In context, el a subliniat necesitatea unei schimbare de mentalitate.
“Digitalizarea nu inseamna doar investitii. In spatele acestor investitii sunt oamenii care sunt pregatiti sa lucreze intr-un cadru nou. Am inceput deja sa pregatim oamenii. La Iasi, la Cluj si la Craiova, unde se vor dezvolta cele mai importante spitale regionale din Romania, cu Universitatile de medicina, pregatim personalul medical – medici, asistente, personal tehnic si auxiliar – sa lucreze in acest nou mediu pentru asistenta medicala spitaliceasca”, a declarat ministrul, potrivit Agerpres.
El a mentionat ca, dintre cele 18 sectii de terapie intensiva din tara pentru care s-au alocat fonduri pentru digitalizare completa, doar la Timisoara functioneaza sistemul, pentru celelalte pregatindu-se personalul sa treaca de la registrele pe hartie la cele digitale.
“Este mai mult decat un training, este o schimbare de mentalitate si de obisnuinta. Probabil ca lucrul acesta va fi cel mai greu de realizat in anii care urmeaza. (…) Cel mai dificil de realizat este schimbarea obisnuintei. Activitatea fiecaruia este foarte usor de cuantificat in sistem digital si lucrul acesta nu este convenabil. Trebuie sa avem exemple de buna practica ca spitalul ‘smart’ de la Targu Mures. (…) Sunt convins ca si in Bucuresti o sa putem sa dezvoltam un astfel de centru. Si, din aceste centre, vom avea miscarea centrifuga catre celelalte zone ale sistemului de sanatate care sa poata sa faca intr-adevar operabile, sustenabile si, mai ales, utile aceste instrumente digitale pe care le avem la dispozitie”, a sustinut Alexandru Rafila.
Ministrul a amintit ca Guvernul a aprobat recent un memorandum prin care Spitalul ‘George Emil Palade’ din Targu Mures va servi drept unitate-pilot pentru digitalizarea completa a sistemului de sanatate din Romania.
“Targu Mures poate deveni scoala pentru noile spitale din Romania in ceea ce priveste accesul la solutii digitale. Asa trebuie sa se intample lucrurile, sa creezi o infrastructura unde poti sa pregatesti oamenii, ulterior sa o extinzi la celelalte institutii medicale”, a explicat ministrul Sanatatii.
Potrivit acestuia, prin PNRR s-au alocat circa 200 de milioane de euro, iar 200 de spitale din Romania vor beneficia de digitalizare.
Etichete: digitalizarea sistemului medical, digitalizare sanatate, rafila
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii