Discutii privind solutiile necesare cresterii calitatii serviciilor medicale pentru copiii cu diabet
Discutii privind solutiile necesare cresterii calitatii serviciilor medicale pentru copiii cu diabet
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/discutii-privind-solutiile-necesare-cresterii-calitatii-serviciilor-medicale-pentru-copiii-cu-diabet/
La inceputul acestei saptamanii, la sediul Ministerului Finantelor Publice, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici impreuna cu ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, ministrul Sanatatii, s-au intalnit cu reprezentanti ai Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice si ai Federatiei Asociatiilor Pacientilor Diabetici pentru a identifica posibilitatile de finantare a unor noi servicii medicale destinate copiilor diagnosticati cu diabet, in cadrul Programului national de diabet.
In urma discutiilor, s-a stabilit necesitatea crearii unui subprogram destinat tratamentului pentru diabetul juvenil, in cadrul Programului National pentru Diabet Zaharat, in cadrul caruia copiii sa poata beneficia de senzori pentru monitorizarea continua a glicemiei, precum si de pompe de insulina prevazute cu sistem integrat de monitorizare.
“Pana la final de an trebuie sa stabilim clar toate masurile si, implicit, finantarea aferenta, astfel incat sa-i putem ajuta in principal pe copiii bolnavi de diabet.”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor publice, potrivit unui comunicat.
Participantii la discutii au prezentat principalele probleme medicale care necesita o rezolvare urgenta:
• asigurarea senzorilor de glicemie pentru monitorizarea permanenta a copiilor insulino-dependenti;
• continuarea testarii pentru monitorizare;
• montarea de pompe de insulina.
“Sanatatea copiilor nostri este prioritara si trebuie sa facem in asa fel incat copiii diagnosticati cu diabet sa beneficieze de cele mai bune conditii de monitorizare si tratament. Desi programul national, in forma actuala, asigura teste de monitorizare a glicemiei si pompe pentru insulina, totusi, administrarea tratamentului cu insulina si testarea zilnica a valorilor glicemiei presupune mii de intepaturi pe an. Prin introducerea in program a senzorilor si a pompelor de insulina prevazute cu sistem integrat de monitorizare continua a glicemiei, vom elimina suferinta copiilor si tinerilor care sufera de diabet”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii in comunicatul mentionat.
O alta tema de discutie a fost: modificarea si completarea normelor metodologice de aplicare a Programului National de Diabet Zaharat si a Contractului-Cadru, cu privire la modul de achizitie sau decontare a dispozitivelor medicale si a consumabilelor necesare acestora.
De asemenea, s-a stabilit crearea unui Grup de lucru, format din reprezentantii institutiilor participante la discutii, pentru a analiza si monitoriza masurile propuse in cadrul acestei intalniri.
Conform evidentelor Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, in prezent, in Programul National pentru Diabet Zaharat sunt tratati aproximativ 830.000 de pacienti, dintre care peste 3.000 de copii cu diabet, mai scrie in comunicatul Ministerului Sanatatii.
Autor: FormareMedicala.ro
0 Comentarii