DNA: Dosar penal pentru achizitia nelegala de masti de protectie si abuz in serviciu

05/05/2022
DNA: Dosar penal pentru achizitia nelegala de masti de protectie si abuz in serviciu

DNA: Dosar penal pentru achizitia nelegala de masti de protectie si abuz in serviciu

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dna-dosar-penal-pentru-achizitia-nelegala-de-masti-de-protectie-si-abuz-in-serviciu/

Cornelia Nagy, presedinta Oficiului National pentru Achizitii Centralizate (ONAC), este urmarita penal de DNA pentru abuz in serviciu, intr-un dosar legat de achizitia a 1,7 milioane de masti de protectie la inceputul pandemiei.
In aceeasi cauza, a fost pusa sub acuzare si un consilier achizitii publice tot din cadrul ONAC, pentru abuz in serviciu.

Potrivit DNA, s-a mai dispus efectuarea urmaririi penale fata de SC ROMWINE & COFFE SRL si fata de alte persoane administratori de societati comerciale, in sarcina carora s-au retinut infractiuni de trafic de influenta, spalarea banilor, infractiuni de fals si inselaciune.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

In prezenta cauza penala se desfasoara cercetari cu privire la modalitatea presupus nelegala in care, in cursul anului 2020, la inceputul pandemiei de Covid 19, a fost incheiat un contract cadru de achizitii publice de masti de protectie, in valoare de peste 50 de milioane lei.

In acest context, NAGY CORNELIA, in calitate de presedinte al Oficiului National pentru Achizitii Centralizate (ONAC) si HOHAN (fosta DEACONESCU) MADALINA IOANA, in exercitarea atributiilor de serviciu, prin incalcarea legislatiei, ar fi semnat in cursul lunii martie 2020, un Acord cadru intre institutia pe care o reprezentau si firma SC ROMWINE & COFFE SRL, prin care era vizata achizitia a 1.750.000 masti de protectie.
In demersurile lor, cele doua reprezentante ale ONAC ar fi fost determinate cei doi oameni de afaceri care controlau firma SC ROMWINE & COFFE SRL si de administratorul acesteia, care, impreuna, s-ar fi inteles sa interpuna firma in procedura de atribuire a contractului finantat din bani publici, desi cunosteau ca respectiva firma nu are capacitatea tehnica si financiara sa onoreze acordul cadru.

Cum SC ROMWINE & COFFE SRL nu avea capacitatea sa respecte clauzele contractuale (livrarea la timp a mastilor), ar fi fost falsificate mai multe documente care i-ar fi permis acesteia sa evite plata catre statul roman a unor penalitati in valoare de 12.786.706 lei.

Pentru a se asigura de obtinerea/derularea in bune conditii a contractelor de achizitii publice cu materiale sanitare, unul dintre suspecti ar fi achitat unei alte persoane, suspect in cauza, sub forma unui contract de reprezentare consultanta si prestari servicii – intermediere, suma de 568.820 lei.

Prin activitatile descrise mai sus ar fi fost vatamate interesele societatilor participante in cadrul procedurii si ale institutiilor publice implicate in actiunile de prevenire si raspuns impotriva infectiei cu virusul SARS – Cov 2 carora le erau destinate materialele de protectie. Concomitent s-ar fi obtinut un folos necuvenit in suma totala de 22.906.031 lei pentru societatile controlate de suspecti (atat pentru cea care a incheiat contractele de mai sus cat si pentru firmele interpuse).

Suspectelor NAGY CORNELIA si HOHAN (fosta DEACONESCU) MADALINA IOANA li s-a adus la cunostinta calitatea procesuala in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.

Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Etichete: achizitia masti de protectie, abuz in serviciu, DNA

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: