Doar 40% dintre pacientii cu infarct sunt tratati in spital in primele 3 ore de la debutul infarctului

30/09/2024
Doar 40% dintre pacientii cu infarct sunt tratati in spital in primele 3 ore de la debutul infarctului

Doar 40% dintre pacientii cu infarct sunt tratati in spital in primele 3 ore de la debutul infarctului

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/doar-40-dintre-pacientii-cu-infarct-sunt-tratati-in-spital-in-primele-3-ore-de-la-debutul-infarctului/

La 14 ani de la implementarea programului STEMI de tratament interventional in primele ore ale evolutiei infarctului, evolutia cardiologiei romanesti in managementul pacientilor cu STEMI este remarcabila, transmite Asociatia Medicala de Invatamant in Cardiologia Interventionala (AMICI) cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii.

Potrivit sursei citate, iese in evidenta scaderea importanta a mortalitatii in randul acestora (de la 12.2% la 7.9%), cresterea numarului de centre disponibile (nu doar in orasele mari, ci si in centre mai mici, ca urmare a unor eforturi organizatorice colosale) si, astfel, micsorarea arealului deservit de fiecare dintre acestea,

“Raman totusi mai multe dificultati pe care le intampina acest program: intarzierea cu care pacientii apeleaza numarul unic de urgenta (pentru care facem apel catre intreaga populatie: nu ezitati, sunati rapid la 112); timpul mare de transfer intre spitalele locale si centrele tertiare (pentru care decizionalii sistemului medical romanesc sunt obligati sa amelioreze situatia) si o mai buna finantare a procedurilor interventionale efectuate de urgenta (In Romania se deconteaza 800 Euro/pacient, iar in Moldova 2500 Euro/pacient).

In Romania, doar 40% dintre pacientii cu infarct sunt tratati in spital in primele 3 ore de la debutul infarctului. Din nefericire, lipsa de pregatire a populatiei generale pentru recunoasterea precoce a infarctului se materializeaza in apelarea tardiva a Serviciilor de Asistenta Medicala de Urgenta”, arata sursa citata.

“Multi dintre pacienti stiu ca infarctul se manifesta prin durere toracica dar ei se asteapta la o durere foarte violenta motiv pentru care nu dau importanta durerilor de o intensitate mai mica sau fenomenelor de insotire (respiratie grea, transpiratii reci). Chiar si pacientii care stiu ca au o boala de inima solicita, deseori, tardiv ajutorul medical incercand, initial, sa-si linisteasca durerea prin autoadministrare de medicamente”, declara Dr. Stefan Mot, medic primar cardiologie interventionala Institutul Inimii „N. Stancioiu” Cluj-Napoca si Presedintele Asociatia Medicala de Invatamant in Cardiologie Interventionala.

Un infarct miocardic se poate repeta pe parcusul vietii. Statisticile arata ca fiecare al patrulea pacient ce a supravietuit unui infarct miocardic va suferi un al doilea.

Din acest motiv, potrivit medicilor, este foarte important ca fiecare pacient sa adopte schimbari fundamentale precum: schimbarea regimul alimentar, reducerea consumul de grasimi, renuntarea la fumat sau pierderea excesul de greutate.

Etichete: infarct, tratament infarct, ziua mondiala a inimii, asociatia medicala de invatamant in cardiologia interventionala

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: