Doi din trei copii de pana la doi ani din mediul rural sufera de anemie

20/05/2011

Doi din trei copii de pana la doi ani din mediul rural sufera de anemie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/doi-din-trei-copii-de-pana-la-doi-ani-din-mediul-rural-sufera-de-anemie/

Doi din trei copii cu varste mai mici de 2 ani din mediul rural sufera de anemie, iar rahitismul si distrofia sunt alarmant de raspandite mai ales in zonele rurale sarace, din cauza saraciei si a lipsei de educatie a mamei, potrivit unui studiu World Vision Romania.

World Vision Romania lanseaza campania de strangere de fonduri “Mame bune, copii sanatosi” cu scopul de a sustine si extinde programul de imbunatatire a starii de sanatate si nutritie a gravidelor si copiilor defavorizati din mediul rural.

Mortalitatea infantila este un capitol sumbru pentru Romania, suntem tara cu cea mai ridicata rata a deceselor la copiii cu varsta de pana in 5 ani din Uniunea Europeana
– de peste doua ori mai mare fata de celelalte tari, se arata intr-un comunicat de vineri al World Vision Romania.

Peste 50 la suta din decesele copiilor din Romania cu varste de pana in 5 ani puteau fi prevenite, pana la aceasta varsta copiii aflandu-se intr-o perioada extrem de importanta a dezvoltarii lor fizice si psihice, iar primii doi ani din viata sunt cruciali. Deficitele de nutrienti acumulate in aceasta perioada nu mai pot fi recuperate ulterior chiar daca se trece la o dieta corespunzatoare, iar bebelusii afectati sunt in pericol de a avea intarzieri ireversibile in dezvoltarea cognitiva, motrica, sociala, emotionala si de comportament.

In Romania, din cauza saraciei si a lipsei de educatie a mamei, 2 din 3 copii cu varste mai mici de 2 ani din mediul rural sufera de anemie, iar rahitismul si distrofia sunt alarmant de raspandite mai ales in zonele rurale sarace. Dezvoltarea acestor copii este afectata pentru totdeauna. Saracia poate deveni o problema de supravietuire pentru sugari. In acelasi timp, asistenta timpurie este deosebit de eficace. Copiii care au sansa de a se dezvolta sanatos in primii ani de viata, vor avea de castigat tot restul vietii.

World Vision Romania vine in sprijinul mamelor si copiilor defavorizati din mediul rural prin desfasurarea unui amplu program care vizeaza imbunatatirea starii de sanatate si de nutritie a mamelor si copiilor din comunitatile rurale sarace – “Mame bune, copii sanatosi”. Proiectul a debutat in 2010 in sapte comunitati rurale din judetele Dolj si Valcea urmand a se extinde la nivel national.

Grupul tinta principal al proiectului il reprezinta femeile insarcinate, nou-nascutii si copiii sub doi ani impreuna cu mamele lor din comunitatile rurale sarace. In prima faza, beneficiarii programului sunt aproximativ 1.380 de copii sub 2 ani si 260 de femei insarcinate din Dolj si Valcea, judete cu comunitati rurale sarace si un nivel foarte scazut de trai.

Prima etapa a proiectului a constat in efectuarea unui studiu epidemiologic privind starea de sanatate si nutritie a mamei si copilului mic din mediul rural. Pe baza rezultatelor acestui studiu, la inceputul acestui an, s-au desfasurat sesiuni de instruire a asistentilor medicali si asistentilor medicali comunitari din zonele rurale in domeniul sanatatii si nutritiei mamei si copilului sub 2 ani. Acestia, la randul lor, vor putea sa informeze si sa consilieze corespunzator gravidele si mamele din mediul rural intrucat multe dintre ele nu stiu cat de importante sunt ingrijirea si alimentatia adecvata varstei bebelusului lor, potrivit sursei citate.

Din cauza saraciei, a lipsei de educatie si de consiliere de baza privind buna ingrijire a nou-nascutului, acestea nu sesizeaza la timp semnele de boala sau intarzierile in dezvoltarea copilului si nu le fac analizele necesare. Mai mult, unele mame sunt gresit informate cu privire la ingrijirea si alimentatia nou-nascutului si copilului mic, bazandu-se pe informatiile primite de la alti membri ai familiei sau ai comunitatii, altii decat personalul medical.

Programul “Mame bune, copii sanatosi” continua cu organizarea in comunitatile rurale respective a “Scolii mamicilor de la sat” – sesiuni de informare si educare a femeilor insarcinate si a mamelor cu privire la cresterea, ingrijirea si necesitatile copilului cu varsta pana in doi ani. Totodata, interventiile World Vision vor viza si facilitarea accesului la asistenta medicala primara prin infiintarea unui laborator mobil de analize pentru femeile gravide si copiii cu varsta de pana la doi ani din mediul rural.

Programul “Mame bune, copii sanatosi” este sprijinit de doctorul Ana Culcer, medic primar pediatru cu 40 de ani experienta, seful sectiei de neonatologie a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti si de actrita Daniela Nane.

“Sanatatea unui copil incepe cu sanatatea parintilor si se continua de-a lungul sarcinii, nasterii si apoi cresterii si dezvoltarii copilului. Nutritia copiilor in primii 3 ani de viata predefineste dezvoltarea sanatoasa a acestora pe parcursul vietii. Mai mult, efectele unei nutritii precare pentru copiii sub trei ani sunt ireparabile si au consecinte negative asupra intregii vieti. Prevalenta crescuta a anemiei este in relatie directa cu intreruperea timpurie a alaptatului la san si introducerea laptelui de vaca in alimentatia sugarilor. Alaptarea ar trebui sa se faca exclusiv la san pana la sase luni, avantajele fiind multiple atat pentru mama, cat si pentru copil: asigura nevoile copilului aflat in crestere si aportul necesar de nutrienti, laptele de mama previne aparitia bolilor infectioase la copii si contine factori anti-bacterieni si anti-virali care protejeaza copilul impotriva imbolnavirilor”, a declarat doctorul Ana Culcer.

Daniele Nane spune ca iubeste copiii si, din pacate, in Romania sunt prea multe cazuri in care copiii nu au sansa la un start sanatos in viata fie din cauza neglijentei mamei, fie din nesansa de a se naste intr-un mediu nefavorabil.

Pentru sustinerea financiara a acestui program, World Vision lanseaza in luna mai o campanie de strangere de fonduri cu scopul de a oferi copiilor sansa unui start sanatos in viata.

Sursa: www.mediafax.ro

 

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: