Doi fosti manageri de spitale din Bucuresti, trimisi in judecata de DNA
Doi fosti manageri de spitale din Bucuresti, trimisi in judecata de DNA
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/doi-fosti-manageri-de-spitale-din-bucuresti-trimisi-in-judecata-de-dna/
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest la domiciliu, a inculpatilor:
CIOCALTEU ALEXANDRU, la data faptelor manager al Spitalului Clinic de Urgenta „Sf. Ioan” Bucuresti, pentru savarsirea infractiunii de luare de mita,
LAZAR PETRUTA, la data faptelor manager, ulterior director economic al Spitalului Clinic de Urgenta „Sf. Ioan” Bucuresti, pentru savarsirea infractiunii de luare de mita
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In cursul anului 2008, in urma unei intelegeri prealabile, inculpata Lazar Petruta, in calitate de manager interimar, i-a pretins unei persoane ca, dupa incheierea unui contract intre Spitalul Clinic de Urgenta „Sf. Ioan” Bucuresti si firma reprezentata de respectiva persoana, acesta din urma sa ii dea, cu titlu de mita, un procentaj de 5 % din valoarea contractului.
Ca urmare, in perioada ianuarie 2009 pana in august 2009, in calitate de manager, inculpata Lazar Petruta a primit de la respectiva persoana, cu titlu de mita, suma de 160.000 lei pentru a facilita incheierea si derularea contractului de mai sus (inclusiv efectuarea platilor catre firma respectiva si incheierea de acte aditionale).
Incepand cu a doua jumatate a anului 2009, dupa ce inculpatul Ciocalteu Alexandru a preluat functia de manager al Spitalului Sf. Ioan, acesta i-a pretins aceleiasi persoane, un procentaj de 5% din valoarea platilor si a primit, lunar, cu titlu de mita, din septembrie 2009 pana in noiembrie 2013 inclusiv, direct sau prin intermediul inculpatei Lazar Petruta, cate 10.000 lei pentru sine, pentru derularea contractului ante-mentionat, cunoscand ca respectivul contract a fost incheiat in conditii nelegale, inclusiv pentru semnarea actelor aditionale in anii 2012 si 2013 si pentru facilitarea efectuarii platilor.
In total, suma primita de inculpatul Ciocalteu Alexandru, in perioada 2009-2013, pentru indeplinirea unor acte contrare indatoririlor de serviciu, este de 510.000.
Incepand cu a doua jumatate a anului 2009, inculpata Lazar Petruta a devenit director economic al Spitalului Clinic de Urgenta „Sf. Ioan” Bucuresti. In aceasta calitate, ea a primit, timp de 6 luni, suma de 20.000 lei lunar, de la reprezentantul firmei care avea in derulare contractul cu spitalul, bani pe care i-a impartit in mod egal cu managerul Ciocalteu Alexandru. Prin urmare, in cele 6 luni, Lazar Petruta a mai primit 60.000 lei.
In perioada martie 2010- noiembrie 2013, prin intermediul inculpatului Ciocalteu Alexandru, Lazar Petruta a mai primit suma totala de 450.000 lei (10.000 lei lunar), cunoscand provenienta si scopul primirii si semnand in acea perioada documente care vizau relatia contractuala a spitalului cu acea firma.
In total, inculpata Lazar Petruta a primit cu titlu de mita, pentru indeplinirea unor acte contrare indatoririlor de serviciu, in perioada 2009-2013, suma de 670.000 lei.
In vederea confiscarii speciale si pentru garantarea executarii cheltuielilor judiciare, s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor imobile si asupra unor sume de bani in lei si valuta apartinand inculpatilor LAZAR PETRUTA si CIOCALTEU ALEXANDRU.
Prezentul dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti, cu propunerea mentinerii masurii preventive a arestului la domiciliu pentru ambii inculpati si a masurilor asiguratorii dispuse in cauza.
Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
Biroul de Informare si Relatii Publice DNA
Autor: FormareMedicala.ro
0 Comentarii