Dosarul Electronic de Sanatate, obligatoriu! Iata ce spun medicii de familie

14/11/2016

Dosarul Electronic de Sanatate, obligatoriu! Iata ce spun medicii de familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dosarul-electronic-de-sanatate-obligatoriu-iata-ce-spun-medicii-de-familie/

sistem-blocat-sanatateDosarul Electronic de Sanatate (DES)  a devenit obligatoriu incepand cu data de 12 noiembrie, iar medicii vor trebui sa introduca intr-o aplicatie a sistemului informatic de sanatate si datele medicale colectate de la toti pacientii, ceea ce ingreuneaza si mai mult consultatiile. In plus, doctorii ridica probleme pertinente de etica privind confidentialitatea medic-pacient.

Din precizarile oficialilor, DES exista de doi ani si jumatate, deosebirea este ca acum a devenit obligatoriu.  
Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei enumera problemele pe care le ridica aceasta noua obligativitate.

Primul tip de problema este legat de etica si morala distriburii si colectarii datelor medicale ale intregii populatii in serverele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. In multe tari europene nu exista decat dosare electronice cu minime date sau nu exista deloc, tot din aceste motive de etica si de confidentialitate a datelor.  Legat de acest lucru, sigur, Casa, afirma, iar eu sunt datoare sa cred aceste lucruri, ca exista sisteme de securizare foarte soficticate, dar in lege, medicul este raspunzator de confidentialitatea datelor. Deci, in caz de probleme de confidentialitate, Casa Nationala nu are nicio responsabilitate. Responsabilitatea apartine medicului” , a declarat Dr. Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei.

Si, ramane de vazut si parerea pacientului, daca este sau nu de acord sa-si dea datele medicale.

A doua categorie de problema  este legata de o contradictie intre anumite zone ale legii. Pe de-o parte, sunt obligata sa asigur confidentialitatea datelor si sa respect dreptul pacientului de a hotari cui sa ofere sau sa nu ofere datele sale medicale. Este o lege in acest sens. Dar, de cealalta parte, o alta lege aparuta si devenita obligatorie astazi este aceea ca trebuie sa transmit in Dosarul Electronic de Sanatate datele medicale ale pacientului. Dar daca pacientul nu doreste ca datele lui medicale sa ajunga in DES, ce fac? Ori incalc legea care spune ca pacientul decide ce date medicale pot fi furnizate si daca pot fi furnizate, ori incalc legea ca nu transmit datele in DES. In orice situatie, sunt in culpa ca medic.”, a mai precizat Dr. Rodica Tanasescu.

Aceasta noua componenta a platformei informatice de sanatate nu face decat sa ingreuneze si mai mult munca medicului si sa prelungeasca timpul unei consultatii.

Este bine stiut deja ca si celelalte softuri ale PIAS merg foarte incet sau deloc in mare parte a timpului, iar acum odata cu introducerea unui alt soft…Ei bine, ne intrebam cand mai are medicul timp sa ne consulte daca este obligat sa introduca date in calculator?!

A treia categorie de probleme tine de functionarea generala a softurilor Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Mi se pare o dovada de supra-curaj din partea CNAS, in conditiile in care softurile deja existente functioneaza mizerabil, cu intermitente, sau nu functioneaza deloc, sa mai aduci inca o aplicatie in care sa trimiti date pe acelasi sistem dovedit incompetent. Aceasta categorii de probleme ne afecteaza direct, pentru ca nu vom mai putea sa ne desfasuram nici cat am putut pana acum activitatea medicala, iar apoi, atat problemele etice, morale si cele de functionare defectuoasa a acestor sisteme, ne vor afectea relatia medic-pacient”, a incheiat presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei.

Nota redactiei: Ne intrebam daca nu cumva, cu atatea aplicatii si softuri pe care un medic este obligat sa le utilizeze ( chiar si atunci cand merg prost), nu ar trebui ca decidentii in masura sa schimbe titulatura scolilor de medicina in “Universitatile de Medicina, Farmacie si Informatica”. Asta pentru ca la ora actuala, un medic este aproape jumatate din timpul lui (sau chiar mai bine) si informatician.

 

Autor: Adriana Pavel

7 Comentarii

  1. vera says:

    Nu inteleg cum putem accepta aceasta desconsiderare a profesiei medicale. Toti au nevoie de cunostintele, experienta,compasiunea noastra -mai devreme sau mai tarziu,si totusilegiuitorii devalorizeaza actul medical pentru niste ratiuni stupide.

  2. siara marius says:

    Doresc sa atrag atentia asupra faptului ca medicii de familie aproape ca nu-si mai justifica anii de facultate adunati la anii de specialixzare pentru munca pe care o fac acum in cabinet.In momentul de fata fiecare pacient are alocat un timp de 15 min pt o consultatie care cuprinde consultatia propriuzisa identificarea persoanei respectiva cu ajutorul cardului,introducerea cod pin,generarea retetei,biletului de trimitere sau unui alt act medical,transmiterea in in DES a consultatiei si dupa toate astea introducerea antecedentelor personale care sant obligatorii.In conditiile in care totul decurge bine din punct de vedere a sistemului informatic apartinator cnas [ipotetic vorbind} tot am calculat un timp de 25min.In acest caz nu se mai poate respecta coca pe anul 2016 unde timpul alocat unei consultati este prevazut la 15min adica 20consultatii\5ore.In aceste conditii CNAS incalca normele contractului cadru pe 2016

  3. Bogdan Balanescu says:

    Cred ca NR este concluziva si nu mai poti face nici un comentariu.
    Poate doar unul mic:cineva castiga niste bani frumosi(contracte-comisioane)

  4. Enache Dorel says:

    De ce sa mai trimeata medicii documente in DES la CNAS?
    Toate datele solicitate in prezent a fi introduse in DES sunt transmise de toti furnizorii de servicii medicale care sunt in contract cu casele de asigurari de sanatate, in majoritatea cazurilor on line, la CNAS,in aceeasi platform informatica in care este si DES, iar CNAS deconteaza servicile medicale pe baza acestor date ( aprox 4 miliarde euro anual).
    Ar trebui ca CNAS sa creeze DES cu informatiile pe care deja le detine si datele pe care le va primii permanent.S-ar simplifica mult lucrurile si medicii ar avea timp sa consulte pacientii.

  5. MUTASCU BUCULEI ANA MARIA says:

    aveti perfecta dreptate . in loc sa ne usureze munca cu softul medical ne au transformat in juristi, informaticieni , secretariat si registratura. toate astea ar trebui sa le faca softul si nu noi.

  6. Luminita says:

    Din pacate in Romania totul se impune. Constat si in aceasta situatie ca nu exista cum ar fi normal un dialog.
    Sa nu uitam insa ca un medic si-a ales aceasta meserie pentru a se ocupa de pacienti nu pentru a fi obligat sa accepte un program mizerabil care se blocheaza constant si care te face sa lasi pacientii sa astepte sau sa ii chemi intr-o alta zi.Dar cui ii pasa ca acei oameni sunt bolnavi,nu???????????????????

    • Laura says:

      De 2 zile in Siui nu merge Des deci nu am trimis nici consultație nici rețetă in Des din cauza lor evident Cum vom transmite si celelalte date daca nici asa nu merge ? E mai rău ca in comunism pt ca nu te lasa sa alegi daca vrei daca poti sa faci un lucru ca si cu vaccinarile obligatorii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: