Dr. Catalina Panaitescu : “Avem in plan dezvoltarea unor materiale de suport dedicate medicilor de familie”

15/05/2015

Dr. Catalina Panaitescu : “Avem in plan dezvoltarea unor materiale de suport dedicate medicilor de familie”

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dr-catalina-panaitescu-avem-in-plan-dezvoltarea-unor-materiale-de-suport-dedicate-medicilor-de-familie/

catalina panaitescuDincolo de grija pentru pacient si de dorinta de a fi la curent cu toate noutatile din sistem, unii oameni, profesionisti in domeniul sanatatii, in cazul nostru, au si initiative care vin din pasiune. Din pasiunea care nu doar se impleteste armonios cu minunata meserie de medic, dar care devine si exemplu pentru noi toti.

 

Continuam seria de articole dedicate profesionistilor din medicina de familie care coordoneaza grupurile de lucru pe diferite specializari din cadrul SNMF.

Unul dintre acesti profesionisiti, un medic pasionat, este si Catalina Panaitescu, coordonatorul grupului de lucru RespiRo.

Dr. Catalina Panaitescu este medic instructor MF, dar si membru al unor prestigioase organisme de cercetare internationale, printre care Research-subcommittee al International Primary Care Respiratory Group (IPCRG) sau Primary Care Interest Group al European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI).

De asemenea, este si bursiera OMI – AAF in cadrul Departamentului de Sanatate Publica si Medicina Generala al Universitatii din Viena, dar si membru in Adunarea Generala a Colegiului Medicilor din Romania.

Va prezentam prima parte din interviul pe care Formare Medicala l-a realizat cu Dr. Catalina Panaitescu despre activitatea grupului de lucru RespiRo din cadrul Societatii Nationale de Medicina Familiei.

Formare Medicala : De ce crearea unui grup de excelenta pe RespiRo In cadrul SNMF? Ce inseamna mai exact acest grup?

 Dr. Catalina Panaitescu : Grupul RespiRo a luat nastere si isi desfasoara activitatea sub egida a doua organizatii care – in ordine alfabetica – sunt Centrul National de Studii pentru Medicina Familiei (CNSMF) si Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF). El coaguleaza, astfel, demersurile facute, de-a lungul timpului, de fiecare organizatie in parte, pentru cresterea calitatii asistentei medicale oferite pacientilor cu boli respiratorii. Acesta este – de altfel – si scopul activitatii grupului, justificat, pe de o parte, de morbiditatea in crestere in domeniul bolilor respiratorii in Romania si, pe de alta, de datele care arata un management defectuos al acestora.

Formare Medicala : Ce obiective aveti pentru anul acesta?

 Dr. Catalina Panaitescu : Unul din obiectivele grupului RespiRo este dezvoltarea sau adaptarea unor practici model de furnizare de servicii de calitate in asistenta medicala primara a pacientilor cu afectiuni respiratorii si diseminarea lor la nivel national. Urmarind acest obiectiv si folosind facilitatile afilierii la International Primary Care Respiratory Group – organizatie internationala ce reuneste grupurile nationale de profil – RespiRo a alcatuit un proiect de program educational in trei module, avand ca tema abordarea astmului dificil de controlat. Proiectul s-a bucurat de o apreciere deosebita si a fost, ca urmare, aprobat, urmand sa debuteze in toamna acestui an. In paralel vom continua participarea la evenimentele educationale organizate de CNSMF si SNMF, asa cum a fost conferinta Asociatiei Medicilor de Familie – Bucuresti (AMF-B), desfasurata la sfarsitul lunii martie, la Bucuresti, in cadrul careia grupul a sustinut o sesiune speciala dedicata astmului, ca un preambul al proiectului mentionat. Avem in plan si dezvoltarea unor materiale de suport dedicate medicilor de familie, care sa sprijine diagnosticul si decizia terapeutica in cazul pacientilor cu boli respiratorii, precum si crearea unui website al grupului.

*In curand vom publica si a doua parte a interviului cu Dr. Catalina Panaitescu in care vom vorbi, printre altele, despre beneficiile aduse pacientilor prin crearea acestui grup de lucru RespiRo.

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: