Dr. Craiu: Nu se face radiografie de rutina pentru orice copil cu febra si tuse
Dr. Craiu: Nu se face radiografie de rutina pentru orice copil cu febra si tuse
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dr-craiu-nu-se-face-radiografie-de-rutina-pentru-orice-copil-cu-febra-si-tuse/
Medicul pediatru Mihai Craiu, a raspuns, pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii, intrebarilor parintilor legate de rolul analizelor si radiografiei pulmonare pentru elucidarea strategiei optime in fata scenariului clasic al copilului cu febra si tuse.
Ce spun protocoalele medicale pediatrice?
1. Nu se face radiografie de rutina pentru orice copil cu febra si tuse, in cazul suspiciunii de pneumonie!
2. Daca un copil are semne clinice de pneumonie SI desaturare (o valoare mai mica de 90% la pulsoximetria efectuata unui copil ce respira aer atmosferic, fara suplimentare de oxigen) atunci ar putea beneficia de aportul radiografiei.
3. In centre medicale unde exista expertiza necesara ar fi utila inlocuirea radiografiei conventionale cu echografia transtoracica.
4. Copil cu forma medie/severa de pneumonie este acela care are unele (sau toate) din elementele sindromului functional respirator: tiraj intercostal, subcostal sau suprasternal, geamat respirator end-expirator (grunting in lb engleza), miscari “de piston ale capului” si batai preinspiratorii de aripioare nazale (voi posta filmulete cu aceste elemente clinice evocatorii) si respiratie rapida (mai des decat 50 respiratii/minut este prea repede la acesti copii cu varsta minima de 3 luni).
“Mesaj de luat acasa – Nu se face radiografie pulmonara la un copil anterior sanatos (fara comorbiditati notabile) daca are o forma usoara de pneumonie! Daca este atat de putin bolnav incat poate merge acasa, acel copil nu are nevoie de o radiografie!
Ar mai trebui spus ca descrierea medicului imagist “accentuarea desenului interstitial” in interpretarea unei radiografii pulmonare NU inseamna ca acel pacient are pneumonie! De altfel radiologul noteaza la sfarsitul interpretarii sale “de corelat cu datele clinice”. a scris prof. univ. dr. Mihai Craiu, pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii.
Pediatrul a mai subliniat ca “daca nu ai aspect clinic de pneumonie, o modificare radiologica de aspect interstitial nu certifica pneumonia.”
Potrivit doctorului, sensul postarii de pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii este unul anticipativ.
“Vor incepe scolile si decontul pentru fenomenul Sf Pantelimon va fi abordarea prin medicina defensiva a multor copii raciti. Ma gandesc cu ingrijorare la colegii mei imagisti”, a mai adaugat medicul.
Etichete: radiografie copii, suspiciune pneumonie copii, copii cu febra si tuse, dr mihai craiu, spitalul virtual pentru copii
Autor: Adriana Pavel
1 Comentarii
Dar tratament de pneumonie ii dam,sau nu-i dam nici tratament dacă nu avem o confirmare radiologica.Ce facem? Îl trimitem acasă cu simptomatice? Îl internam și Îl ținem în observație?Starea copilului se poate degrada rapid!Pe de alta parte locurile în spital sunt limitate! Deci care este conduita de urmat în cazul unui copil cu febra și tuse?