Dr. Dina Mergeani, despre proiectul de norme al Contractului-Cadru: Mai multa munca cu bani mai putini

19/04/2021
Dr. Dina Mergeani, despre proiectul de norme al Contractului-Cadru: Mai multa munca cu bani mai putini

Dr. Dina Mergeani, despre proiectul de norme al Contractului-Cadru: Mai multa munca cu bani mai putini

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dr-dina-mergeani-despre-proiectul-de-norme-al-contractului-cadru-mai-multa-munca-cu-bani-mai-putini/

Presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF), medicul de familie Dina Mergeani, spun ca este “de-a dreptul siderat” dupa ce a citit proiectul de norme al Contractului-Cadru pentru anii 2021-2022.

Am citit cu interes proiectul de norme al vitorului Contract-Cadru. Stiti care contract, cel cu negocieri nefinalizate intre CMR si CNAS. Inca.
Am citit si sunt de-a dreptul siderat. Sunt intr-atat de “placut” surprins de viitorul de aur care ne asteapta ca am ajuns sa scriu. Da, chiar pe Facebook, io care nu scriu niciodata.
Acest “viitor de aur” are un slogan: “Mai multa munca cu bani mai putini” sau “Mai putini bani pentru mai multa munca”. Putem sa alegem varianta. Doar atat putem.
Sa zicem ca in 2019 fiecare dintre noi castiga pentru activitatea prestata 100 de lei.
In 2020 si prima jumatate a lui 2021, cu totii am castigat 90 de lei cu indulgenta prin cheltuieli crescute cu materialele de protectie dar pentru mult mai multa munca decat in 2019. Am acceptat de nevoie situatia data, doar este criza sanitara si economica, deh, desi altor cadre medicale nu le-au scazut veniturile in aceeasi perioada.”, scrie Dina Mergeani, intr-o postare pe pagina sa de Facebook.

Potrivit presedintelui SNMF, distributia fondurilor de la CNAS s-a modificat semnificativ ceea ce va afecta cu siguranta cel putin o mie de medici de familie.

Incepand cu a doua jumatate a anului 2021, am fi avut ocazia revenirii la nivelul anului 2019 printr-o mica crestere a fondurilor de la CNAS. Ghinion, putinii bani in plus au ca destinatie activitati suplimentare fata de ce faceam in 2019.
Mai mult de atat, distributia fondurilor de la CNAS s-a modificat semnificativ ceea ce va afecta cu siguranta cel putin o mie de medici de familie. Toti acesti colegi vor avea venituri mai mici in a doua jumatate a lui 2021 comparativ cu 2020 si, bineinteles, si fata de 2019.
Din bine in mai bine, ce mai, exact la ce ne asteptam in aceasta perioada de criza in care toata lumea ne reaminteste cata nevoie are de noi. Si cand te gandesti ca pe toate posturile se clameaza ca veniturile medicilor nu vor fi reduse in perioada urmatoare. Se pare ca se refera la altii, nu la noi. Si apoi ne mai minunam de ce tinerii colegi nu aleg medicina de familie, de ce si aceia care sunt acum aleg sa plece din tara.”, se mai precizeaza in postarea medicului de familie.

In analiza sa, dr Mergeani este de parere, printre altele, ca va urma o goana dupa servicii.

Este vorba, de fapt, si despre introducerea canibalizarii intre noi, fara nici o legatura cu mult clamata calitate, cu accesul pacientului la servicii. Va urma o goana dupa servicii, platite din aceeasi “palarie”. Si unii vor fi mai “speciali” si mai finantati decat altii, desi tocmai se clameaza importanta renuntarii la “grade” si la “speciali”.
Ce ar mai fi de zis, vedem doar semne de “apreciere” pentru viitor. Practic, noi, medicii de familie, un sfert din medicii din tara asta, cu aproximatie, nu contam. Din nou.
Se pare ca pe nimeni nu intereseaza nici faptul ca peste cinci ani, doua milioane de romani nu vor mai avea medic de familie. Chiar pe nimeni.”, mai afirma presedintele Societatii Nationale de Medicina Familie in mesajul sau.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a publicat in transparenta decizionala, in data de 16 aprilie 2021, proiectul de ordin pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-Cadru pentru anii 2021 – 2022. Detalii, AICI.

Etichete: contract-cadru 2021-2022, norme contract-cadru 2021-2022, contract cadru medici de familie, dr dina mergeani

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: