Dr. Maria Mota: Dieta carpato-danubiana merita popularizata, nu a fost mediatizata suficient
Dr. Maria Mota: Dieta carpato-danubiana merita popularizata, nu a fost mediatizata suficient
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dr-maria-mota-dieta-carpato-danubiana-merita-popularizata-nu-a-fost-mediatizata-suficient/
Profesor doctor Maria Mota, membra a Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului (EASD), sustine ca desi dieta carpato-danubiana este extrem de benefica in cazul obezitatii si diabetului, aceasta nu este promovata suficient, spre deosebire de dieta mediteraneana, care presupune un regim bazat pe bucatariile traditionale din Italia, Grecia, Franta, Spania si ale unor tari din Orientul Mijlociu si Africa de Nord.
“Dieta carpato-danubiana v-o recomand cu toata caldura. Aceasta a pornit de la profesorul Nicolae Hancu, un cunoscut medic nutritionist, una din marile personalitati ale lumii medicale internationale, nu doar din Romania. Aceasta dieta are la baza ideea alimentatiei noastre traditionale, fiindca e foarte greu sa preiei regimul mediteranean in anumite conditii, cu anumite traditii. Ideea profesorului Hancu a fost sa analizam ce avem noi: avem toate cerealele, avem toate legumele, important e sa le recomandam populatiei si sa sugeram cantitatile. Dieta mediteraneana presupune sa avem acces la peste, la fructe de mare, la noi cumva e mai limitat spre deosebire de tarile mediteraneene, fiindca acolo nu se conserva si le pot consuma proaspete. Ingredientele sunt mai indicate acolo unde ele exista (…) Aceasta dieta merita popularizata, pentru ca discutam de acest regim de trei-patru ani si mi se pare ca noi nu l-am mediatizat si nu l-am transmis suficient”, a declarat dr. Maria Mota, potrivit Agerpres.
Doctorul Maria Mota, medic primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, profesor la Universitatea de Medicina si Farmacie din Craiova, sustine ca in Romania exista carne alba, de gaina, de curcan, exista carne de porc, care nu e contraindicata dar care trebuie limitata la anumite cantitati, la fel ca si carnea de vita.
“Carnea de porc si de vita e bine sa o limitam, avem cereale, putem face paine neagra, sa consumam in special paine neagra si desigur, tinand seama de toata patologia. Putem recomanda si dieta mediteraneana, si chiar se recomanda, dar multi nu isi permit uleiul de masline sau fructele de mare. E bine sa fie o cantitate de ulei de masline cel putin in salata, sa ne putem permite uleiul de masline, pestele, fructele de mare, insa aici trebuie sa avem garantia ca sunt relativ proaspete, fiindca daca nu ai un preparat in zona ta geografica, exista riscul ca el sa nu fie foarte proaspat si sa se foloseasca o serie de proceduri de congelare. Avem merele noastre, perele noastre, fructele din zona noastra, pentru ca ati vazut ce se intampla atunci cand importam mai ales citrice, banane, dar nu numai. Absolut toate fructele exotice importate se culeg in general crude, se coc fortat”, a mai sustinut doctorul Mota.
Potrivit doctorului, e bine ca ingredientele sa fie proaspete, provenite din zona geografica a pacientului, fiindca si dieta carpato-danubiana poate asigura o alimentatie sanatoasa.
Etichete: dieta carpato-danubiana, dieta mediteraneana, dr maria mota
Autor: Adriana Pavel
1 Comentarii
Asi dori informatii despre aceasta dieta !Multumesc