Dr. Mihai Craiu: Ce trebuie stiut despre capuse si riscul de boala Lyme

29/05/2023
Dr. Mihai Craiu: Ce trebuie stiut despre capuse si riscul de boala Lyme

Dr. Mihai Craiu: Ce trebuie stiut despre capuse si riscul de boala Lyme

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dr-mihai-craiu-ce-trebuie-stiut-despre-capuse-si-riscul-de-boala-lyme/

Odata cu bucuria si efectele pozitive ale interactiunii cu natura, apar si unele mici riscuri pentru copii si nu numai. Este vorba despre capuse.

Medicul pediatru Mihai Craiu a vorbit despre muscaturile de capuse si riscul de boala Lyme intr-o postare pe pagina Spitalul virtual pentru copii, in care a dat si cateva sfaturi utile parintilor.

Ce trebuie stiut despre subiectul capuse si despre riscul de boala Lyme?

1. Exista si in Romania capuse care pot transmite spirochetele genului Borellia – vezi harta de la ECDC in comentarii.

2. Jumatate din cazurile de boala Lyme sunt descrise acum vara, din iunie pana in august.

3. Nu toate muscaturile de capusa vin cu risc de boala! Chiar si in zonele in care exista un numar foarte mare de capuse care poarta in saliva (procentual vorbind) Borellia riscul de a face boala dupa un astfel de incident este in jur de 3%. Iar in Romania nu exista astfel de zone de risc extrem!

4. Doar capusele atasate indelungat, peste 72 ore si care sunt angorjate cu sange (vezi imaginea) ar putea creste semnificativ riscul de infectare, dar nu mai mult de 25%. Zice Red Book Atlas of Pediatric Infectious Diseases editia a 4a din 2020.

5. Spirochetele genului Borellia ar putea ajunge din saliva capusei in copilul muscat doar dupa un numar mare de ore de atasare, de obicei peste 24 ore!

6. Un semn evocator de boala Lyme este eruptia caracteristica numita erythema migrans, care seamana cu o reactie alergica, dar, de obicei nu e pruriginoasa si nici nu doare. Apare la locul muscaturii dupa mai multe zile, in medie 10-11 zile.

Concluzie – cand venim de la plimbare verificam cu atentie pielea copilului. Capusele atasate recent pot fi indepartate usor cu tehnica adecvata

Nu dam antibiotice “de spaima” pentru orice incident cu risc aproape zero – adica scenariul relativ frecvent de capusa neangorjata, indepartata sub 24 ore! Plimbare placuta!

Sursa: Spitalul virtual pentru copii

Etichete: muscaturi de capuse, boala lyme, risc boala lyme, dr mihai craiu

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: