Dr. Mihai Craiu, despre Sindromul mana-picior-gura: Fara antibiotice!

10/06/2022
Dr. Mihai Craiu, despre Sindromul mana-picior-gura: Fara antibiotice!

Dr. Mihai Craiu, despre Sindromul mana-picior-gura: Fara antibiotice!

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dr-mihai-craiu-despre-sindromul-mana-picior-gura-fara-antibiotice/

Una dintre maladiile diagnosticate recent in mod frecvent in Compartimentul de Urgente al INSMC este sindromul mana-picior-gura. Parintii care au trecut odata prin aceasta incercare stiu ca este tare chinuitoare pentru toata familia, nu numai pentru copil, scrie medicul pediatru Mihai Craiu pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii.

“Maladia este o boala virala, produsa de enterovirusuri. Cel mai des coxsackie A16, A6 si enterovirus 71, conform CDC. Apare mai ales in sezonul cald, vara si toamna si afecteaza toate grupele de varsta, inclusiv adultii. Dar este mai frecvent intalnita la prescolari ce merg in colectivitate. Deoarece acestia stau foarte aproape unul de celalalt, se ating deseori si nu se protejeaza cand stranuta sau tusesc…

Boala incepe ca toate virozele cu febra si gat rosu. Uneori apar leziuni ulcerate pe mucoasa bucala, pe limba, pe gingii. Aceste eroziuni sunt foarte dureroase si duc la sialoree (curge saliva din gura), fapt ce creste riscul de contagiune in cresa/gradinita.”, scrie medicul Mihai Craiu.

Potrivit acestuia, contagiozitatea este de circa 7-10 zile, motiv pentru care un astfel de caz trebuie izolat la domiciliu. Eruptia tipica pe maini si picioare apare dupa ce copilul este febril de 1-2 zile.
Vom observa pe piele pete rosii (macule), unele vezicule (ca niste perlute mici, cat boabele de orez, cu lichid limpede) sau pustule (vezicule cu lichid purulent). Uneori eruptia este si pe membre sau pe corp, dar aproape in toate cazurile e localizata pe palme, plante si in gura, de unde si numele bolii.

“De obicei copiii pot fi tratati acasa cu antitermice (paracetamol si/sau ibuprofen), solutie/gel de afte bucale si multe lichide. FARA ANTIBIOTICE!!! Dupa vindecare se poate observa descuamarea pielii si rareori si caderea unghiilor (onichomadesis). Pana la urma boala trece singura.Va rog sa nu utilizati antibiotice si nici sa duceti in spatii comune copilul timp de o saptamana”, a mai sfatuit pediatru pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii.

Etichete: sindromul mana-picior-gura, boala mana-picior-gura, tratament mana-picior-gura, dr mihai craiu

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Mihaela says:

    Fetița mea a primit antibiotic pt rosu în gat dar acum iau apărut pete roșii palme si tind sa cred ca este boala gura maini picioare este o problema ca ia antibiotic?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: