Dr. Raluca Zoitanu – La inceputul carierei, e un soc sa descoperi ca nu esti doar medic, ci si manager de cabinet

31/03/2014

Dr. Raluca Zoitanu – La inceputul carierei, e un soc sa descoperi ca nu esti doar medic, ci si manager de cabinet

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dr-raluca-zoitanu-la-inceputul-carierei-e-un-soc-sa-descoperi-ca-nu-esti-doar-medic-ci-si-manager-de-cabinet/

raluca zoitanuDr. Raluca Zoitanu, coordonatorul la nivel national al Grupului Tinerilor Medici de Familie al SNMF, a explicat in exclusivitate pentru FormareMedicala cu ce provocari se intalnesc medicii de familie tineri la inceput de drum si ce diferente majore exista intre diferite forme de organizare ale cabinetelor medicilor de familie in Europa.

Interviul video integral cu dr. Raluca Zoitanu pe platforma FormareMedicala.ro.

Cu ce probleme se confrunta un medic de familie tanar odata ce incepe sa-si practice profesia la cabinet?

Dr. Raluca Zoitanu: Te simti un pic coplesit pentru ca trebuie sa fii si manager pe langa medic. In toti cei trei ani de rezidentiat inveti ca trebuie sa pui pe primul loc pacientul, sa faci consultatia in cel mai bun fel, sa-i dai diagnosticul corect si tratamentul, si apoi descoperi ca in timpul de cabinet trebuie sa te gandesti si cum sa platesti facturile, si cum sa platesti angajatii, si ca trebuie sa faci o mie de drumuri la Casa de Asigurari, la DSP. Cred ca e un soc sa descoperi ca nu esti doar medic, ci si manager.

Pe de alta parte, in timpul cursurilor universitare, un viitor medic de familie nu invata structurat, nu exista un curs in care sa fie invatat cum sa foloseasca, spre exemplu, codificarile internationale. Foarte multi prind dupa ureche si e mai greu sa schimbi mai tarziu aceste deprinderi gresite.

In urma schimburilor internationale la care au acces tinerii medici de familie, ce diferente au fost sesizate intre cabinete medicale europene si cele din Romania?

Dr. Raluca Zoitanu: In Spania, spre exemplu, cabinetele medicilor de familie inca tin de stat si atunci medicul nu trebuie sa repare el un scaun sau un acoperis sau o imprimanta care s-a stricat. Ca structura a cabinetului, in schimb, este identic cu dispensarele care existau si la noi pe vremuri si care acum s-au separat in cabinete individuale, insa vorbim de aceleasi cladiri.

Daca totul se face in partea de secretariat, atunci tu poti sa fii mai mult medic

O diferenta majora care tine de organizare este ca au secretariat, registratura, si in Spania, si in Anglia spre exemplu, iar aceasta ajuta foarte mult cu  problemele de programari ale pacientilor, de hartii pe care trebuie sa le ceri.

Daca totul se face in partea de secretariat, atunci tu poti sa fii mai mult medic. Si acesta este un lucru important pe care putem sa-l invatam de la colegii nostri din strainatate.

S-a vorbit de o noua curricula pentru medicina de familie. Ce schimbari va aduce?

Dr. Raluca Zoitanu: Este un proces destul de complex. Nu dorim doar sa scurtam sau sa lungim un anumit stagiu, dar incercam sa schimbam perceptia de mici cardiologi, de mici psihiatri.

Un prim pas pe care l-am facut a fost sa schimbam denumirea capitolului, se numeste Probleme de sanatate mintala, nu de Psihiatrie. Aceasta face parte dintr-un sir mai lung de schimbari. De exemplu, poate nu e cel mai indicat ca rezidentul la psihiatrie sa mearga o luna in spitalul de psihiatrie. Poate ar trebuie sa mearga si intr-un cabinet de psihiatrie.

Strict ca durata a stagiilor sau de introducere a urgentei, inca sunt discutii. Curricula se afla momentan in procesul de facere.

Ce activitati propune Grupul Tinerilor Medici al SNMF pentru anul acesta?

Dr. Raluca Zoitanu: Anul acesta dorim sa definitivam grupul de coordonatori, cu cate doi coordonatori pentru fiecare regiune, pentru ca apoi sa putem organiza intalniri in fiecare regiune. Initial vor fi niste intalniri regionale informale, apoi vom incerca sa le transformam in simpozioane dedicate tinerilor medici de familie, in care sa fie si o parte clinica, dar si parte de management, de discutii pe legislatii.

Dr. Raluca Zoitanu este coordonatorul Grupului Tinerilor Medici de Familie din cadrul SNMF.

In cadrul Conferintei Nationale de Medicina Familiei din perioada 26-29 martie 2014,  pentru medicii de familie tineri a fost organizata o sesiune speciala in care au fost abordate cele mai importante probleme cu care se confrunta acestia la inceput de drum.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: