Dr. Rodica Cosgarea: Melanomul malign descoperit la timp este 100% vindecabil
Dr. Rodica Cosgarea: Melanomul malign descoperit la timp este 100% vindecabil
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dr-rodica-cosgarea-melanomul-malign-descoperit-la-timp-este-100-vindecabil/
Prezenta la conferinta de presa organizata pentru deschiderea oficiala a campaniei de constientizare privind melanomul malign – “Un viitor fara pata” – dr. Rodica Cosgarea, presedintele Societatii Romane de Dermato-Oncolgie, ne-a acordat un interviu pe aceasta tema, in cadrul caruia a evidentiat modalitatile de preventie pentru aceasta afectiune maligna, factorii de risc care cresc probabilitatea aparitiei melanomului malign si a explicat principalele confuzii existente in legatura cu aceasta afectiune.
FormareMedicala: Ce este melanomul malign?
Dr. Rodica Cosgarea: Melanomul este o tumora care apare pe piele sub forma unei proeminente colorate maro inchis sau negru, care uneori poate fi chiar plana, reprezentand forma de cancer cutanat cea mai agresiva, care determina in scurt timp moarte, mai ales dupa aparitia metastazelor.
FormareMedicala: Care sunt factorii principali ce determina aparitia acestui tip de cancer cutanat?
Dr. Rodica Cosgarea: Unii factori care determina melanomul malign tin de individ – este vorba despre o predispozitie genetica –, altii sunt reprezentati de culoarea deschisa a pielii, acest tip de epiderma avand o protectie naturala mai redusa in fata actiunii razelor solare si UV, de gradul de expunere la soare – acesta fiind principalul agent care creste riscul aparitiei melanomului malign, de expunerea la raze UV artificiale, precum si de existenta arsurilor solare – un numar de 5 arsuri solare suferite de piele intr-un anumit interval creste de doua ori posibilitatea aparitiei melanomului malign.
FormareMedicala: Pe langa acesti factori de risc directi, exista si unii indirecti, specifici stilului de viata modern, care influenteaza aparitia melanomului?
Dr. Rodica Cosgarea: Stresul si fumatul, de exemplu, sunt factori oncogeni in general, deoarece reduc mecanismele de aparare ale organismului, slabind imunitatea si rezistenta acestuia. Influentand negativ reactia imunologica a organismului, se poate spune ca si acesti factori determina, indirect, aparitia melanomului malign.
FormareMedicala: Care sunt grupele de pacienti cu risc crescut de a se confrunta cu aceasta forma de cancer cutanat?
Dr. Rodica Cosgarea: Sigur, avem in vedere pacientii care prezinta nevi atipici si displazici, pe cei care au nevi congenitali de mari dimensiuni, deoarece pe aceste leziuni poate aparea melanomul malign – jumatate din cazurile de melanom malign apar pe nevi anteriori – si desigur ca ii avem in vedere si pe pacientii care au istoric familial de melanom sau ei insisi s-au confruntat cu aceasta afectiune in trecut si au fost vindecati.
FormareMedicala: Traumatismele repetate asupra angioamelor si a alunitelor pot provoca melanom?
Dr. Rodica Cosgarea: S-a considerat mult timp ca traumatismele asupra unui nev obliga la excizie imediata, tocmai pentru ca se credea ca in aceasta situatie riscul de melanom este maxim, dar sunt studii care au demonstrat ca traumatismele asupra alunitelor nu influenteaza riscul de melanom, nu reprezinta un factor de risc.
FormareMedicala: Ce simptome timpurii ale melanomului malign pot depista pacientii, astfel incat sa ajunga din timp la un consult de specialitate?
Dr. Rodica Cosgarea: Persoanele care au nevi pigmentari si observa o modificare a acestora – forma asimetrica, modificare a dimensiunii si a culorii – trebuie sa consulte in cel mai scurt timp medicul. De asemenea, daca pe pielea fara leziuni apare o astfel de pata este necesar consultul unui medic de specialitate.
FormareMedicala: Cat de repede evolueaza melanomul malign?
Dr. Rodica Cosgarea: Variabil. De exemplu, melanomul medular evolueaza foarte rapid, in cateva luni poate sa metastazeze. Sunt si forme care evolueaza mai lent si care metastazeaza mai tarziu.
FormareMedicala: Care sunt sansele de vindecare in cazul pacientilor cu melanom malign?
Dr. Rodica Cosgarea: Melanomul descoperit si excizat incipient, adica melanomul care nu a depasit epiderma, este vindecabil 100%. De asemenea, si melanoamele de mai putin de 1 mm, care nu au ajuns sa metastazeze, sunt vindecabile in totalitate.
FormareMedicala: Ce le recomandati tinerilor care cunosc riscul, dar nu si-l asuma, dar si persoanelor cu risc?
Dr. Rodica Cosgarea: In primul rand, trebuie acordata maxima atentie preventiei primare, adica reducerea factorilor de risc, evitarea expunerii la soare si a arsurilor solare, aplicarea cremelor cu factor de protectie, control dermatologic periodic, autoexaminare.
FormareMedicala: Cand trebuie sa folosim cremele cu factor de protectie solara?
Dr. Rodica Cosgarea: Pentru a preveni aparitia melanomului malign, trebuie sa folosim zilnic aceste creme, pe zonele fotoexpuse, din aprilie, pana in octombrie. Zonele fotoexpuse sunt chipul, gatul, bratele, umerii, mainile, decolteul. picioarele. In cazul in care se face o cura heliomarina, trebuie folosita crema cu factor de protectie maxim, pe toata pielea si de asemenea, trebuie respectata restrictia de expunere la soare intre orele 11.00 si 15.00.
FormareMedicala: Cat de mare este riscul de melanom in cazul celor care apeleaza la solar?
Dr. Rodica Cosgarea: Persoanele care aleg sa se bronzeze artificial au un risc de a face melanom malign la fel de mare ca cele care au arsuri solare. Razele UV artificiale stimuleaza pigmentarea, dar in acelasi timp induc si degenerarea celulelor care produc melanina. Nu conteaza neaparat durata de expunere la aceste raze, ci intensitatea acestora.
Autor: Elena Gherasim
4 Comentarii
Cu terapia Gerson se poate vindeca melanin malign?
fosti bolnavi operati de un an pot face tratament cu namol?
melanomul malign se vindeca cu ajutorul terapiei gerson chiar si in stadiile avansate.
Buna ziua!Tatal meu a fost depistat cu asemename melanom si mi s-a spus ca trebuie urgent operat.El are 78 ani.Unde se poate opera,cat costa o astfel de interventie?Dupa interventie,nu resca sa apara in alta parte?Multumesc!