(Interviu) Dr. Rodica Tanasescu despre ce isi doresc medicii de familie
(Interviu) Dr. Rodica Tanasescu despre ce isi doresc medicii de familie
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dr-rodica-tanasescu-despre-ce-isi-doresc-medicii-de-familie/
Problemele medicilor de familie nu sunt de ieri, de azi, ci sunt expuse clar de ani buni in fata decidentilor. Dar, parca ei vorbesc, ei aud. Putine spre deloc au fost solicitarile rezolvate de catre cei care s-au perindat in ultimii ani pe la Ministerul Sanatatii sau la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
Ceea ce isi doresc medicii de familie este mai mult decat de bun simt si menit sa ajute pacientii, dar si sa imbunatateasca activitatea medicala a intregului sistem.
O legislatie corecta
In primul rand, conducerea Societatii Nationale de Medicina Familiei vorbeste despre modificarile legislative care sunt pregnant necesare, pentru ca la acest moment, medicii de familie din toata tara sunt practic terorizati ca oricand sunt pasibili de plata. Sunt zeci de cazuri in toata tara de medici care trebuie sa plateasca sute de lei pentru o reteta cu pret modic, asta desi exista o scrisoare medicala.
“Oferta Casei Nationale este un copy-paste dupa contractul din 2016 si, de altfel, si normele sunt tot un copy-paste. De aceea, nu pot sa spun ca medicii de familie au o singura dolente. Exista nevoia, si am discutat acest lucru si la Ministerul Sanatatii, unor modificari legislative elementare care nu cer bani, ci doar coerenta legislativa. In continuare, in mod imoral se imputa medicilor sume de bani pentru ca si-au ajutat pacientii. Sunt cazuri la Gorj, in Timis, Teleorman sau Mures. Pentru o reteta de 15-20 de lei, pentru un medicament uzual, pentru ca s-a incalcat un protocol, desi medicul a avut scrisoare medicala, in 2013 au venit imputari de 560 de lei pentru un medicament de 15 lei, pentru ca ei au considerat firesc ca din 2013 si pana in 2017, desi au fost anuntat ieri, sa plateasca si penalitati ca la Fisc. Nu consider ca medicii sunt datori. Acel medicament l-a inghitit pacientul pentru ca avea nevoie de el si in plus, avea o scrisoare medicala. Deci, nu exista prejudiciu si nu exista niciun fel de incarcare morala pentru ca primul articol in Legea 95 si in Legea asigurarilor sociale de sanatate spune ca totul trebuie subordonat nevoilor pacientilor. Acei pacienti aveau nevoie de acele medicamente si le-au luat. In plus, Casa considera sa procedeze ca un organ fiscal, desi nu a anuntat nimic si s-a ajuns la niste lucruri absolut anormale. Deci, avem nevoie de niste modificari legislative“, a declarat dr. Rodica Tanasescu, presedinte SNMF pentru FormareMedicala.ro
Sisteme informatice care sa functioneze si sa fie de ajutor
Apoi, o alta mare problema este cea a sistemul informatic. Este bine stiut ca acesta functioneaza greu si cu intreruperi. In plus, nu ajuta medicii in activitatea lor. Din contra.
“Avem nevoie ca sistemele informatice ale Casei, care au costat atat de multi si care functioneaza cum stim toti ca functioneaza, sa ne dea posibilitatea sa lucram tintit pe nevoile pacientului. Am solicitat ca in momentul cand accesezi sistemul informatic sau un soft de cabinet care este compatibil cu sistemul national, acea platforma a Casei Nationale sa-mi ofere datele necesare fara ca eu sa mai fiu organ fiscal si sa iau declaratie de la pacient despre ce pensie are, daca mai are alt venit, daca si-a innoit certificatul de handicap sau fara sa-l mai intreb eu daca figureaza sau nu internat. Aceste lucruri nu apartin activitatii medicale si trebuie sa fie oferite de sistemul informatic. In momentul cand am dat click pe un anume pacient, sa apara acolo toate aceste date. Da, daca ignoram informatiile oferite de aplicatia informatica a Casei, atunci e normal sa fim sanctionati. Dar, atat timp cat nu avem informatia, nu este normal sa existe imputari. Deocamdata, sistemul informatic nu a facut decat sa controleze, chiar si acest lucru cu mari deficiente, dar nu a oferit nimic in folosul activitatii medicale. De exemplu, sa faca legatura cu protocoalele medicale, asa cum au spus la inceput, ori sa nu mai trebuiasca sa tiparim cinci, trei retete, ca una e pe diabet, ca alta este pe program. Nu! E totul informatic, atunci n-ar trebui sa fie nevoie nici sa tiparim. Totusi, hai sa zicem ca tiparim , dar le tiparim pe toate pe o reteta. Toate aceste lucruri trebuie rezolvate”, a afirmat dr. Rodica Tanasescu.
Si in privinta unor anumite retete ar trebui o informatizare mai serioasa care ar aduce un plus de eficienta in intreg sistemul.
“Despre retetele pe psihotrope, este cel mai usor pentru orice decident din lume sa controleze, daca e vorba de control si da, e nevoie de control, sa fie totul informatic. Cel mai usor se controleaza informatic pe o reteta electronica, nu aleatoriu prin teancurile de retete verzi legate cu sfoara prin sediile DSP-urilor.
Deci, este normal sa aducem aceste sisteme informatice in folosul pacientilor pentru ca au fost platite cu bani publici, dar si in folosul practicii profesionale”, a mai precizat presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei.
Despre finantare
De altfel, nici in privinta finantarii lucrurile nu stau bine pentru medicii de familie. Sunt tot atatia bani ca si anul trecut, in timp ce nevoile si cheltuielile sunt mai mari.
“Oferta Casei a fost pentru noi identica, fara niciun cent in plus fata de semestrul doi al anului 2016, desi nevoile pe care le va avea cabinetelu pentru a-si salariza corespunzator personalul, mai ales acum, dupa ce au crescut salariile prin lege, sunt mai mari. De asemenea, si impozitele, pentru ca cei mai multi dintre noi lucram ca si persoane fizice autorizate, sunt mai mari”, a mai completat dr. Tanasescu.
“Aceste lucruri nu sunt normale de ani si ani de zile”
Reamintim ca in data de 30 ianuarie 2017, reprezentanții SNMF si FNPMF au participat la sediul CNAS la consultari pe tema Normelor contractului-cadru pentru anul 2017, conform programului afisat de CNAS.
“La ora actuala, uneori avem senzatia ca este confortabil pentru parte dintre cei care decid lucrurile in Casa Nationala, ca noi sa fim permanent culpabili. Suntem culpabili de teama ca un pacient figureaza internat sau de teama ca un pacient mai are 5 lei venit din alta parte decat din pensie. Aceste lucruri nu sunt normale de ani si ani de zile. Nu sunt noutati, pentru ca de ani intregi se intampla aceste lucruri pe care incercam sa le corectam. Noi vom insista sa le rezolvam intr-un fel sau altul“, a mai declarat dr. Rodica Tanasescu, presedintele SNMF, intr-un interviu acordat pentru FormareMedicala.ro.
Autor: FormareMedicala.ro
1 Comentarii
Ce isi doresc medicii de familie? greu de spus.Eu imi doresc sa practic medicina de familie cea adevarata:sa consult+sa investighez+sa ma consult cu un specialist(cind e cazul)+sa reusesc sa gasesc cauza suferintei si sa ofer cea mai eficienta cale de reducere sau vindecare a ei. Dar socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din tirg:ex paraclinice+consult interdisciplinar+imagistica sunt cu programare(nu atunci cind ai nevoie). Ce trebuie sa fie important azi pentru medic = nr de medicamente, valoarea prescierii,bugetul pacientului,verificarea legalitatii prescrierilor(scrisori, protocoale, aprobari de la comisii),legalitatea emiterii concediilor medicale…, dupa cum constatati numai medicina nu.Asa nu ajungem nicaieri,medicii trebuie sa practice medicina si sa emita prescriptii medicale pe care CASA le poate compensa ulterior dupa cum doreste , nu medicul este ordonator de credite.Profesia de medic a fost creata de comunitate, nu de conducatorii ei. Toate demersurile noastre vor avea succes doar atunci cind pacientii multumiti de prestatiile medicilor vor fi alaturi si ii vor sustine.Medicul nu este un robot pe care il bagi in priza si functioneaza non stop( are nevoi personale, are familie,are nevoie de odihna, are nevoie de concediu). Consider ca problema medicilor trebuie abordata din alt unghi.