Dr. Rodica Tanasescu: Patologiile severe cauzate de alimentatia proasta a gravidei si a copilului in primii 2 ani

06/02/2014
Dr. Rodica Tanasescu: Patologiile severe cauzate de alimentatia proasta a gravidei si a copilului in primii 2 ani

Dr. Rodica Tanasescu: Patologiile severe cauzate de alimentatia proasta a gravidei si a copilului in primii 2 ani

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dr-rodica-tanasescu-patologiile-severe-cauzate-de-alimentatia-proasta-gravidei-si-copilului-primii-2-ani/

interviurodicaCu ocazia lansarii Campaniei de informare publica “Importanta nutritiei in primele 1000 de zile” de catre Societatea Nationala a Medicinii de Familie (SNMF), dr. Rodica Tanasescu, presedinte SNMF, a explicat pentru FormareMedicala unde si cand trebuie sa actioneze medicul de familie pentru a recomanda si promova in randul pacientilor o alimentatie sanatoasa de la faza de conceptie pana la varsta de doi ani.

Interviul integral acordat de dr. Rodica Tanasescu despre rolul medicilor de familie in Campania “Importanta nutritiei in primele 1000 de zile”.

Cum vor fi implicati medicii de familie in aceasta campanie?

Dr. Rodica Tanasescu: Nu e vorba de o campanie. E vorba de un concept: ne referim la primele 1000 de zile din viata oricarei fiinte umane care incepe din prima zi, din ziua conceptiei pana la nastere, si apoi pana la varsta de doi ani. Se constata ca prin alimentatia corecta in aceasta perioada se construieste de fapt baza sanatatii pentru viata adultului. Constatarea s-a facut in sensul ca bolile grave cu care ne confruntam, bolile cardiovasculare, diabet, dislipidemii, chiar si cancere, toate aceste patologii severe care lovesc adultii sunt corelate cu o proasta alimentatie a gravidei, respectiv a bebelusului in primii doi ani de viata.

Daca reusim sa intervenim in aceasta perioada a celor 1000 de zile, atunci vom avea in viitor adulti cu mult mai putine boli cronice ce va duce la o crestere serioasa a starii de sanatate a populatiei.

Lansam aceasta provocare a conceptului celor 1000 de zile si cred ca noi toti ca medici de familie, dar si colegii din alte specialitati, mass-media si decidentii vom face ceva impreuna pentru a schimba, pentru a informa, pentru a educa viitoarele mamici, tinerele familii sa acorde o atentie sporita si sa stie cum sa se hraneasca bebelusul in asa fel incat sa-i construiasca fericirea si sanatatea viitoare.

Cum trebuie sa actioneze medicii de familie la cabinet pentru implementarea acestui concept?

Dr. Rodica Tanasescu: Inca de la luarea in evidenta a gravidei sau poate inainte de aceasta, cand o tanara femeie se casatoreste cred ca trebuie sa oferim deja cateva sfaturi de viata sanatoasa tinerei femei si tanarului cuplu. Astfel, in masura instalarii sarcinii sa oferim sfaturile legate de nutritia sanatoasa a gravidei care trebuie sa darame o multime de mituri gresite pe care inca le au o buna parte din viitoarele mamici.

In acelasi timp sa oferim ghidul pentru o alimentatie naturala, pentru diversificarea alimentatiei corecte si pentru alimentatia potrivita pana la doi ani. Daca aceste lucruri pas cu pas sunt urmarite la fiecare vizita, cateva cuvinte de informare pentru o tanara mamica pot face cat un vagon de medicamente pe care adultul bolnav le va lua mai tarziu.

Cand va fi lansat Ghidul de nutritie si cum va fi promovat?

Dr. Rodica Tanasescu: Speram ca in mai putin de 1000 de zile. Il vom promova in primul rand prin cabinetele medicilor de familie si, bineinteles, orice colaborare cu colegii din maternitati, din clinici sunt binevenite.

Ce inseamna si la ce oblia semnarea documentului Carta “Importanta nutritiei in primele 1000 de zile”?

Dr. Rodica Tanasescu: Este o responsabilizare a noastra ca profesionisti, a decidentilor care trebuie sa ia masuri serioase pentru populatie si pentru generatiile viitoare.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: