Dr. Rodica Tanasescu, presedinte SNMF – Sunt medicul pacientului, nu interfata intre asigurat si asigurator

03/04/2014

Dr. Rodica Tanasescu, presedinte SNMF – Sunt medicul pacientului, nu interfata intre asigurat si asigurator

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dr-rodica-tanasescu-presedinte-snmf-sunt-medicul-pacientului-nu-interfata-intre-asigurat-si-asigurator/

rtLa Conferinta Nationala de Medicina Familiei, 26 – 29 martie 2014, dr. Rodica Tanasescu, presedinte SNMF, a precizat ce schimbari aduce noul pachet de baza, ce au solicitat medicii Ministerului Sanatatii si CNAS si ce au obtinut in final si in ce masura se poate debirocratiza activitatea la cabinet.

Bugetul promis pentru medicina de familie consistent mai mic

Chiar daca se promisese o fila de buget consistent mai mare decat cea din 2013, aceasta fila de buget s-a marit doar cu 10%, conform precizarilor dr. Rodica Tanasescu.

“10% nu inseamna nici macar inflatia. In conditiile 2013-2014 s-a marit salariul minim pe economie, s-au marit toate utilitatile, a crescut valoarea euro”, a intervenit dr. Doina Mihaila, presedinte FNPMF.

Doar Romania si Bulgaria mai au un sistem medical centrat pe spital

In dezbaterea modificarilor aduse de noul pachet de servicii medicale de baza, s-au adus in vedere ce noutati aduce si ce atributii noi va avea medicul de familie.

“Suntem intre putinele tari europene cu un sistem medical centrat pe spital. S-a incercat astfel sa se separe preventia de restul consultatiilor pentru ca riscul individual si evaluarea individuale sunt extreme de importante pentru a prevedea evolutia in timp a starii pacientilor”, a precizat dr. Rodica Tanasescu.

Finantarea ceruta pentru preventie nu s-a obtinut

Dr. Rodica Tanasescu a precizat ca s-au cerut finantari de la Minister pentru servicii medicale de preventie, insa acestea nu s-au obtinut.

“Acceptam sarcini suplimentare exact pe masura economiei de timp realizata prin debirocratizare. Eliberam o ora pe zi, acea ora o folosim pentru preventie”.

Presedintele SNMF a mai explicat ca medicul de familie trebuie sa obtina toate datele pacientului din SIUI, iar corectitudinea datelor, daca pacientul este asigurat, daca este pensionar si ce venit are nu trebuie sa fie responsabilitatea medicului.

“Sunt medicul pacientului, nu interfata intre asigurat si asigurator”, a specificat dr. Rodica Tanasescu.

In momentul de fata noi nu avem asigurari private, ci abonamente

“Daca avem un pachet de baza corect structurat pot veni asigurarile private care sa ofere servici medicale private, complementare, suplimentare, care sa ofere astfel servicii peste ceea ce ofera sistemul social de asigurari de sanatate”, a explicat presedintele SNMF.

“Nu exista un pachet de baza delimitat. Pachetul de baza care inca functioneaza si se numeste asa e un fel de amestecatura de servicii medicale extreme de generoase de care beneficiaza doar cei norocosi, cei cu bani sau cu spaga”, a precizat dr. Rodica Tanasescu.

Clasificarea consultatiilor nu priveste medicina de familie

“Consultatiile scurte, medie, lunga si complexa nu se refera la asistenta primara ci la ambulatoriul de specialitate. In asistenta primara contractam servicii, nu timp”, dr. Rodica Tanasescu.

In privinta serviciilor de preventie, dr. Rodica Tanasescu a adus in discutie ca nu s-a realizat o clasificare clara a afectiunilor prioritare.

“Ar fi trebuit sa fie un capitol important cu consultatiile definite pentru aceste patologii prioritare. S-a facut un calup din boala cardiovasculara, cerebrovasculara, dislipidemie si diabet, considerand ca acest calup are aceiasi factori de risc si putem sa-I ingrijim impreuna”, a precizat dr. Rodica Tanasescu.

Inregistrarea video integrala a interventiei dr. Rodica Tanasescu la Conferinta Nationala de Medicina Familiei poate fi accesata aici.

Urmariti si inregistrarea video integrala a interventiei dr. Doina Mihaila, presedinte FNPMF, aici.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: