Dr. Rodica Tanasescvu – Medici de familie nu au instrumentele necesare pentru aplicarea pachetului de baza si nu vor lucra sub 112

20/02/2014
Dr. Rodica Tanasescvu – Medici de familie nu au instrumentele necesare pentru aplicarea pachetului de baza si nu vor lucra sub 112

Dr. Rodica Tanasescvu – Medici de familie nu au instrumentele necesare pentru aplicarea pachetului de baza si nu vor lucra sub 112

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dr-rodica-tanasescvu-medici-de-familie-nu-au-instrumentele-necesare-pentru-aplicarea-pachetului-de-baza-si-nu-vor-lucra-sub-112/

conferintasnmf20.02.2014Reprezentantii medicilor de familie trag un semnal de alarma catre Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate asupra lipsei de reactie la problemele semnalate pana in prezent. In acelasi timp, medicii de familie ofera o serie de solutii pentru reducerea birocratiei si eficientizarea emiterii retetelor catre pacienti. La conferinta de presa organizata astazi la sediul Societatii Nationale de Medicina familiei au participat dr. Rodica Tanasescu, presedinte SNMF, Dr. Doina Mihaila, presedinte FNPMF, Dr. Sandra Alexiu, vicepresedinte SNMF, Dr. Mirela Profir, vicepresedinte FNPMF, dr. Daciana Toma, secretar SNMF si dr. Marina Parcalabu, trezorier.

Conferinta de presa integrala “Medicii de familie – intre pachetul de baza si realitatile dosarelor cu sina”, realizata de reprezentanti SNMF SI FNPMF

Dr. Rodica Tanasescu – Mi se pare imoral ca medicii sa ajunga sa-si vanda casele

Principala problema semnalata de dr. Rodica Tanasescu a avut in vedere ca si acum se continua imputarile contravalorii retetelor eliberate pacientilor cu pensii pana in 700 de ron.

Alte probleme semnalate anterior si nesolutionate inca sunt alte doua cazuri de imputari: contravaloarea retetelor unor pacienti care figurau ca internati, fara sa aiba medicamentele necesare asigurate de spital, si sumele primite pentru centrele de permanenta.

Nu in ultimul rand, imputarile continua si in cazul retetelor eliberate unor pacienti cu cancer pe baza scrisorilor medicale de la oncologi.

Dr. Doina Mihaila – Tragem un semnal de alarma pentru pacienti care vor avea de suferit din cauza birocratiei

Formalitatile birocratice sunt, in continuare, o parte din problemele stringente ale medicilor de familie. Desi prevederile din contractul-cadru impun ca medicii sa trimita electronic raportarile catre CNAS,  li se impune acestora sa tipariseasca in continuare rapoartele trimise electronic.

Mai mult, medicii de familie din Arad au primit instructiuni speciale de tiparire a raportarilor in dosare cu sina.

Dr. Doina Mihaila, presedinte FNPMF, a atras atentia ca, atata timp cat medicul de familie va trebuie sa trimita rapoartele electronic, pe stick si apoi sa le tipareasca, timpul acordat pacientului si al consultarii in sine este, evident, in defavoarea pacientului.

Semnalul de alarma pe care il trag medicii de familie este ca daca vor trebui sa raporteze in continuare nu doar electronic, ci si prin tiparire, acestia vor da in judecata CNAS.

Dr. Rodica Tanasescu – Nu avem instrumentele necesare aplicarii pachetului de baza

Noile prevederi ale pachetului de baza transfera multe servicii medicale din spital in cabinetul medicului de familie.

In aceste conditii, medicii de familie subliniaza ca pentru multe tipuri de investigatii sunt limitati si ca nu dispun de instrumentele necesare.

Reprezentantii medicilor de familie atrag atentia ca, pana in prezent, nu au fost realizate campanii de promovare a serviciilor de preventie, inclusive vaccinarea, si nici realizarea contractului asigurat-asigurator, pentru clarificarea drepturilor fiecarei parti.

Dr. Sandra Alexiu, vicepresedinte SNMF, a atras atentia ca inca nu exista legislatie pentru implementarea dosarului electronic. Mai mult, nu s-a respectat o logica a implementarii card – dosar-reteta, de vreme ce s-a inceput cu reteta electronica, apoi s-a continuat cu tiparirea cardului si abia la final s-a luat in considerare dosarul electronic.

Dr. Rodica Tanasescu a precizat ca medicii de familie doresc doar un singur soft pe care sa lucreze pentru card, reteta electronica si dosar.

Dr. Rodica Tanasescu – Medicii de familie nu sunt urgentisti

Dr. Rodica Tanasescu a atras atentia ca medicii de familie nu vor lucra in afara programului sub 112, de vreme ce pot aparea cazuri care nu intra in competenta medicului de familie.

Aceste cazuri risca pierderi de vieti in cazul pacientilor dar si acuzatii de malpraxis pentru medicii de familie.

Dr. Doina Mihaila – Cerem sa fim inclusi ca negociatori

O ordonanta facuta peste legea care prevedea ca medicii de familie sa fie parte de negociere cu CNAS alaturi de Colegiul Medicilor, a determinat ca statutul acestora sa se schimbe in consultanti fara o precizare anterioara.

In acest caz, rolul medicilor de familie si al influentei in deciziile care ii impacteaza direct s-a diminuat considerabil.

Medicii de familie cer reteta unica pentru toate categoriile de medicamente

Una dintre solutiile de reducere a birocratizarii pe care o propun medicii de familie este o reteta unica pentru toate categoriile de medicamente.

In acelasi timp, se doreste o reteta fractionala pe orizontala, cu prescriere la doua-trei luni pentru pacientii cronici stabili.

Astfel, pentru reducerea birocratiei se doreste raportare electronica, facturare electronica, posibila deoarece medicii de familie au semnatura electronica extinsa.

Autor: Anamaria Blanaru

6 Comentarii

  1. popescu sorin says:

    chestiile cu retetele si trimiterile din alte judete sunt reglementate prin contract dar, din comoditate si mai ales indolenta pacientii sunt trimisi pe drumuri . cine sa aplice legea ?// cei care o incalca cu buna stiinta ???
    Care mai e situatia cu pensionarii 0-700??? chiar daca dau declaratie de “venit fiscal” pe propria raspundere nu are nici o valoare juridica pt. ca nu e data in fata notarului. deci sa-si recupereze banii imputati de casj MEDICULUI( ca nu i-a venit nici unui pacient somatie de la curtea de conturi) cam cum se va proceda LEGAL????????

  2. Antonia says:

    Stimata colega,va rog mult sa puneti si problema serviciilor medicale strict raportate la judetul in care este cabinetul,mai ales pentru cabinetele “limita de judet’,PACIENTII NU POT BENEFICIA DE DREPTURILE LEGALE LA PACHETUL DE ANALIZE DE BAZA SI,pentru ca in zona exista o singura farmacie apartanand de judetul in care este cabinetul,pacientii nu au dreptul de a alege farmacia de unde sa ia retetele compensate.Ba,mai mult decat atat,de multe ori si Spitalele de Urgenta din apropiere,dar apartanand teritorial de alt judet,refuza pacientii,discriminandu-i prin trimitere la spitalul judetean al teritoriului de unde se elibereaza BT,chiar daca este la distanta de 80 km de domiciliul lor si,respectiv al cabinetului medicului de familie! Ilegal,dar real! Va multumim pentru tot efortul depus si…va dorim PUTERE!!

  3. popescu sorin says:

    si problema medicilor din rural cu liste sub 1500 asigurati chiar exista!!!!!!!!cu toate sporurile ( de conditii si de primariat), benzina se deconteaza doar 50%, lemne se cumpara doar fara acte, curatenie doar fara acte…si tot asa…. ne ducem direct in cap cu “veniturile” pe cabinet….cu ce mai putem tine 1copil, ca atat ne-am permis sa facem,in facultate????/
    sau un copil de medic de familie e condamnat sa devina “om de servici” al societatii???

  4. popescu sorin says:

    de ce la Iasi se poate lucra cu factura electronica si colegii nostrii de acolo pot merge la3luni cu actele pentru noii inscrisi iar in restul tarii te duci lunar cu stampila si parafa pentru a lista cei din fotolii ce-ai trimis tu electronic???
    cati mai trebuie sa traiasca pe spinarea si pe munca noastra??? si mai ales pana cand???

    • Popescu Loredana says:

      Referitor la medicii din rural si presiunile politice locale…..cum putem sa ne aparam de acesti politicieni locali care te ameninta frumos cu zambetul pe buze ca mai poate veni un alt medic in comuna sau sa-mi prelungesc programul, adica de la 8 la 17 ca sa pot vedea pe toata lumea (programul meu este 8-15)si sa mai transcriu si retetele simple venite de la specialisti, ca pacientii nu au bani si trebuie sa-i ajut….asta printre altele, vorba unuia de la Tv…traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul….

  5. dr.Dinu Gabriela says:

    Stimate colege,va rugam sa luptati si pentru medicii din rural care au sub 1500 de asigurati,conditii de activitate mai dificile,insecuritate marcata(etilici agresivi,bolnavi psihici decompensati si multi infractori)si in plus supusi presiunilor politice locale…Probabil ca nu ne mai ramane decat abandonul profesiei sau pensionarea anticipata! Credeti ca se va mai putea suprevietui ,in aceste conditii ,in 2014? Cat despre permanenta(atat timp cat esti agresata ziua….si politia face….)…! Va multumesc!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: