Dr. Victor Olsavsky: Romania trebuie sa se intoarca la o rata de acoperire in vaccinare de peste 95%
Dr. Victor Olsavsky: Romania trebuie sa se intoarca la o rata de acoperire in vaccinare de peste 95%
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dr-victor-olsavsky-romania-trebuie-sa-se-intoarca-la-o-rata-de-acoperire-vaccinare-de-peste-95/
Dezbaterea publica despre vaccinare organizata la Bucuresti pe 28 aprilie 2014 in cadrul Saptamanii Internationale a Vaccinarii, de catre Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) sub egida Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) a atras atentia ca rata de acoperire in vaccinare a scazut in ultimii ani in Romania. La dezbatere au participat prof.dr. Adrian Streinu-Cercel, presedinte CNV, dr. Sandra Alexiu, vicepresedinte SNMF, membru al Grupului de Vaccinologie al SNMF, dr. Victor Olsavsky, seful Biroului Organizatiei Mondiale a Sanatatii din Romania, dr. Gindrovel Dumitra, conducatorul Grupului de Vaccinologie al SNMF.
85% dintre medicii de familie s-au confruntat cu refuzul vaccinarii din Planul National de Imunizare
Dr. Sandra Alexiu, vicepresedinte SNMF, a precizat ca 85% dintre medicii de familie s-au confruntat cel putin o data cu refuzul vaccinarii din PNI (date obtinute in urma unui chestionar online adresat medicilor de familie). Principalele motive ale refuzului au fost teama de reactii adverse, frica de componentele vaccinurilor, consecinte ale lipsei de informare de la persoane competente.
Vicepresedintele SNMF a explicat ca medicii de familie se confrunta cu un sistem greoi de raportare, de contractare si de receptionare a dozelor de vaccin. In acelasi timp, peste 98% dintre medicii de familie considera necesara o campanie de informare a pacientilor despre vaccinare, intrucat Romania se confrunta cu lipsa informarii dar si a educatiei medicale a pacientilor.
Prof.dr. Adrian Streinu-Cercel – Perceptia asupra vaccinarii a fost serios afectata
In cadrul dezbaterii publice, prof.dr. Adrian Streinu-Cercel a atras atentia ca este nevoie de o campanie de comunicare care sa se bazeze nu doar pe educatia populatiei, ci si pe persuasiune, iar evidenta stiintifica sa fie inlocuita de poveste, cu mult mai puternica in transmiterea unui mesaj public.
Prof.dr. Adrian Streinu-Cercel a precizat impactul major pe care il are vaccinarea asupra sanatatii publice: eradicarea variolei din 1980 a prevenit 5 milioane de decese pe an, iar eliminarea poliomielitei din Europa in 2002 a prevenit aproximativ 5 milioane de paralizii la nivel global.
Scaderea ratei de vaccinare a determinat ca in ultimii ani sa se inregistreze epidemii de rujeola si rubeola in Europa, cu riscuri majore de deces.
Vaccinarea anti-HPV este inclusa in PNI
Dr. Gindrovel Dumitra a atras atentia ca in Romania mor anual 3000 de femei tinere de cancer de col uterin, afectiune care poate fi prevenita prin vaccinarea anti-HPV.
Dr. Sandra Alexiu a facut un apel catre parinti sa se informeze de la medicul de familie despre vaccinul anti-HPV care este inclus in PNI.
Dr. Victor Olsavsky – A crescut numarul parintilor care refuza vaccinarea copiilor
In 2013 a fost inregistrata o crestere a numarului de parinti care refuza sa-si vaccineze copiii de teama efectelor adverse sau din cauza miturilor vaccinarii, consecinte ale lipsei de informare publica din surse competente. Acest fapt este justificat si de faptul ca in 2013 a fost inregistrata si o scadere a numarului de pacienti care se prezinta la medic.
Dr. Victor Olsavsky a precizat ca este nevoie de o informare la nivel national pentru ca Romania sa se intoarca la o rata de vaccinare de peste 95% pentru a evita epidemii majore sau riscuri extrem de mari ale unor boli care pot fi prevenite prin vaccinare.
Autor: Anamaria Blanaru
0 Comentarii