Durerea viscerala – tema principala a Congresului National de Durere 2013
Durerea viscerala – tema principala a Congresului National de Durere 2013
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/durerea-viscerala-tema-principala-a-congresului-national-de-durere-2013/
Anul 2013 a fost declarat de catre Asociatia Internationala pentru Studiul Durerii (IASP) Anul Mondial de Lupta Impotriva Durerii Viscerale. Pentru a marca acest eveniment, Asociatia de Algeziologie din Romania, alaturi de Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” din Iasi si Houston NPA organizeaza Congresul National de Durere sub egida Zilelor Medicamentului, Ed. XXII-a, la Iasi, in perioada 30 mai–1 iunie 2013.
Asociatia Internationala pentru Studiul Durerii (IASP) isi propune sa atraga atentia la nivel global asupra durerii care apare in vecinatatea sau la nivelul organelor interne – durerea viscerala – cea mai frecventa forma de durere, resimtita de catre orice persoana la un moment dat in cursul vietii. Durerea viscerala prezinta cateva particularitati care o fac foarte diferita de durerea somatica (cea care afecteaza pielea, muschii, articulatiile si oasele).
De pilda, nu toate organele interne sunt sensibile la durere si unele pot fi deteriorate destul de mult fara ca pacientul sa simta ceva. Multe boli ale ficatului, ale plamanilor si ale rinichilor sunt complet nedureroase si singurele simptome resimtite de pacient sunt cele derivate din functionarea anormala a acestor organe. Pe de alta parte, leziunile relativ minore ce afecteaza stomacul, vezica sau uretra pot produce dureri insuportabile. Practic, nu exista o relatie stransa intre deteriorare si durere, asa cum se intampla in cazul leziunilor care afecteaza organele somatice.
Expertii romani din domeniul algeziologiei se alatura specialistilor din intreaga lume dorind sa atraga atentia comunitatii medicale si autoritatilor asupra necesitatii definitivarii unor reglementari specifice in domeniul tratamentului durerii cronice in Romania. Cu acest prilej se va milita pentru sustinerea cercetarii in domeniu si elaborarea unor politici de sanatate, care sa asigure strategii de tratament accesibile pentru toti pacientii cu durere acuta sau cronica.
Congresul National de Durere 2013
Congresul National de Durere 2013 este coordonat stiintific de catre prof. emerit dr. Ostin C. Mungiu, presedintele Asociatiei de Algeziologie din Romania, cunoscut pentru introducerea studiului durerii in universitati, inventarea termenului “algeziologie”, introducerea Noii Legi a Opioidelor si pentru utilizarea medicamentelor pe baza de opium in tratarea durerilor cronice.
“In Romania durerea este insuficient sau incorect tratata. Este nevoie de efortul sustinut al tuturor specialistilor care pot sa intervina corect in managementul durerii si, de asemenea, apare ca necesara crearea unei specialitati medicale dedicate tratamentului durerii cronice, asa cum exista in alte tari” , a declarat prof. dr. Ostin Mungiu.
Congresul National de Durere este un eveniment national interdisciplinar, creditat EMC si EFC, la care sunt asteptati peste 200 de medici interesati de studiul si managementul durerii, cu specialitatile: medicina de familie, reumatologie, neurologie, ginecologie, oncologie, pediatrie, medicina interna.
Tematici abordate cu ocazia Congresului National de Durere
Evenimentul “Congresul National de Durere 2013“se va desfasura pe durata a trei zile, astfel:
1. Joi 30 mai sunt programate cursuri pre-congres si sesiuni dedicate studentilor si rezidentilor, ce vor aborda teme precum:
- durerea in oftamologie/in oncologie/in neurochirurgie
- particularitatile durerii la pacientul varstnic
- durerea post-interventie chirurgicala cardiaca
Si teme de interes pentru farmacisti si asistenti de farmacie:
- managementul durerii in farmacia comunitara si de spital
- comunicarea farmacist-pacient in prescriptia de analgezice
- noi produse in terapia durerii
- tratamentul migrenei
- adjuvante in terapia durerii.
Tot joi participantii sunt invitati la un simpozion satelit pe tema durerii viscerale, coordonat de prof. dr. Cornel Neamtu, in cadrul caruia se vor discuta urmatoarele aspecte:
- Anul International de Lupta impotriva Durerii Viscerale
- durerea viscerala vs. durerea somatica
- durerea viscerala acuta si cronica
- managementul durerii viscerale.
2. Vineri 31 mai lucrarile se adreseaza in principal medicilor de familie, fiind abordate teme despre durerea in cele mai frecvente situatii de solicitare a medicului curant, dar si aspecte legate de durerea ca problema majora de sanatate si drepturile pacientului cu durere, prezentate de prof. dr. Ostin C. Mungiu si prof. dr. Catalina Arsenescu Georgescu.
In sesiunea I vor fi prezentate directiile noi in terapia durerii:
- actualitati in terapia durerii in practica medicului de familie
- terapie interventionala
- reglementari in domeniul medicamentelor analgezice-cadrul legislativ.
In sesiunea a II-a vor fi abordate afectiunile ginecologice dureroase, sub coordonarea conf. dr. Andrei Tica si a prof. dr. Mircea Onofriescu.
Sesiunea a III-a este coordonata de prof. asociat dr. Constantin Ailioaie care va discuta cu participantii despre tratamentul durerii la copil si adolescent.
3. Sambata 1 iunie lucrarile se adreseaza atat medicilor de familie, dar si specialistilor, fiind organizate sesiuni dedicate durerii in reumatologie, in neurologie/neurochirurgie, in oncologie, dar si noutatilor legate de ingrijirea paliativa si terapiile complementare.
Taxele de participare la Congresul National de Durere de la Iasi sunt cuprinse intre 85 lei si 250 lei pentru ne-membri AAR (Asociatia de Algeziologie din Romania) si intre 65 lei si 220 pentru membri AAR.
Taxele sunt reduse pana la 13 mai. Informatii despre inscrieri, taxe si program complet la evenimente@houston.ro, pe site-ul http://www.algezio.ro si la tel/fax 021-317.09.43.
Autor: Elena Gherasim
0 Comentarii