Dusul zilnic si opt ore de somn pe noapte sunt daunatoare. Vezi care sunt cele “sapte pacate” pe care le facem in fiecare zi
Dusul zilnic si opt ore de somn pe noapte sunt daunatoare. Vezi care sunt cele “sapte pacate” pe care le facem in fiecare zi
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dusul-zilnic-si-opt-ore-de-somn-pe-noapte-sunt-daunatoare-vezi-care-sunt-cele-sapte-pacate-pe-care-le-facem-in-fiecare-zi/
Se stie deja ca fumatul, alcoolul sau mancarea fast-food sunt daunatoare pentru sanatate, insa noi studii arata ca unele obiceiuri zilnice considerate benefice pot face de fapt mai mult rau organismului.
Astfel, cercetatorii vorbesc despre “sapte pacate” care pot dauna sanatatii, scrie dailymail.co.uk:
1. Dusul zilnic este daunator pielii
Preocuparea moderna legata de igiena personala poate fi in detrimentul pielii noastre, spune Nick Lowe, medic dermatolog la clinica Cranley din Londra.
“Majoritatea oamenilor se spala mult prea mult. Folosirea apei fierbinti combinata cu sapunuri abrazive poate distruge uleiurile pielii, provocand uscarea, craparea si chiar infectarea acesteia. Pentru multi dintre noi dusul zilnic nu este necesar. Daca totusi acest gand va inspaimanta, incercati macar sa folositi apa mai rece”, spune medicul.
2. Opt ore de somn pe noapte dauneaza organismului
“Notiunea de a dormi opt ore in fiecare noapte este o conventie moderna care te va face sa te simti si mai obosit”, spune profesorul Jim Horne, cercetator la Universitatea de Cercetare a Somnului din Loughborough.
“Omul a evoluat in asa fel incat poate avea un stil de somn fragmentat. Somnul de 15 minute in timpul zilei poate fi echivalentul unei ore de somn pe timpul noptii”, spune Jim Horne.
3. Clatirea gurii dupa spalarea dintilor afecteaza dintii
“Clatirea curata invelisul protector lasat de pasta de dinti, iar absenta acesei operatiuni ar adauga cateva ore de protectie dintilor”, spune medicul dentist Phil Stemmer.
“Eu incerc sa nu beau lichide cel putin o jumatate de ora dupa ce imi spal dintii. Este o senzatie ciudata la inceput, insa te vei obisnui repede. Nici macar nu ud periuta de dinti inainte de a ma spala, deoarece acest lucru poate diminua efectul pastei de dinti”, spune Phil Stemmer. Medicul dentist afirma, de asemenea, ca spalatul dintilor imediat dupa masa nu este recomandat.
“Asteptati cel putin o jumatate de ora inainte de a va spala, deoarece acizii si zaharul din alimente slabesc temporar smaltul dintilor. Daca va spalati pe dinti prea repede dupa masa, de fapt periati smaltul inainte ca acesta sa se intareasca din nou”.
4. Statul pe toaleta creste riscul de hemoroizi
Un studiu recent publicat de oamenii de stiinta israelieni afirma ca ghemuirea este o pozitie mai naturala decat statul pe toaleta si necesita mai putin efort. Aceasta pozitie reduce riscul bolilor intestinului, cum ar fi hemoroizii.
“Plasarea unei trepte sub picioare si aplecarea inainte poate fi de ajutor persoanelor cu probleme la intestin”, spune medicul Charles Murray, de la spitalul Royal Free din Londra.
5. Curatenia zilnica creste tensiunea
Teste realizate pe 100 de barbati si femei care faceau majoritatea treburilor casnice au aratat ca acestia aveau tensiunea arteriala mai ridicata decat cei care nu munceau atat de mult in casa. Tensiunea ridicata era cauzata de gandurile legate de indeplinirea sarcinilor casnice precum gatitul, curatenia sau cumparaturile.
Concluzia cercetarilor este ca nu treburile casnice propriu-zise cresc nivelul tensiunii arteriale, ci stresul provocat de realizarea acestora. De asemenea, s-a ajuns la concluzia ca produsele de curatenie pot creste riscul de aparitie a astmului.
6. Respiratia gresita afecteaza plamanii
“Atunci cand cineva este rugat sa inspire adanc cu siguranta va sufla aerul din piept atunci cand va inhala, iar acest lucru este gresit”, afirma medicul Neil Shah de la Societatea de Administrare a Stresului.
“Bebelusii respira cu tot abdomenul, care foloseste toata capacitatea plamanilor. Dar in timp ce crestem, trecem la un stil mai ineficient de respiratie, prin piept. Asta inseamna ca aerul vechi ramane mai mult timp in plamani, si pentru ca aceste organe au o capacitate redusa, aerul proaspat nu ajunge in sectiunea de jos. Partea de jos a plamanilor este cea care contine cele mai calde si umede vase de sange, care sunt cele mai eficiente pentru schimbul de gaze si transportarea oxigenului in sange”, spune Neil Shah.
Din fericire, corpul poate fi antrenat pentru a reveni la respiratia corecta. Atunci cand inspirati, incercati sa va umflati stomacul si sa mentineti pieptul nemiscat, iar atunci cand expirati, contractati muschii abdominali.
7. Relaxarea dupa cina favorizeaza ingrasarea
“Daca esti inactiv in timpul serii sau mananci chiar inainte de culcare, corpul va depune acele alimente ca grasime. Dar daca faci o plimbare de 20 de minute dupa cina nu ai niciun motiv sa nu mananci seara. Cheia pentru a nu lua in greutate este sa mananci portii mici si regulate.”, spune Claire MacEvilly, nutritionist la Laboratorul de Cercetare a Nutritie de la Universitatea Cambridge.
Sursa: www.mediafax.ro
0 Comentarii