E oficial! Toti medicii de familie pot sa profeseze si dupa varsta de pensionare
E oficial! Toti medicii de familie pot sa profeseze si dupa varsta de pensionare
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/e-oficial-toti-medicii-de-familie-pot-sa-profeseze-si-dupa-varsta-de-pensionare/
De-acum, medicii de familie din mediul urban pot sa profeseze si dupa implinirea varstei de pensionare, potrivit unui act normativ care a intrat in vigoare vineri, 3 iunie.
Conform Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, varsta de pensionare a medicilor este de 65 de ani, indiferent de sex.
Totusi, pana joi, 2 iunie, doar medicilor de familie din mediul rural le era permis, la cerere, sa profeseze si dupa ce implineau 65 de ani.
Prevederea aceasta a fost modificata astfel incat si medicii de familie din mediul urban sa poata sa beneficieze de ea, stabileste Legea nr. 113/2016 pentru modificarea art. 391 alin. (8) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, care a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 411 din 31 mai si care a intrat azi in vigoare.
“Prin exceptie (…), medicii care isi desfasoara activitatea in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate judetene sau a municipiului Bucuresti, direct sau prin intermediul furnizorilor de servicii medicale, isi pot continua activitatea, dupa implinirea varstei de pensionare, la cerere, cu aviz anual eliberat de directia de sanatate publica judeteana sau a municipiului Bucuresti si de CMR (Colegiul Medicilor din Romania – n. red.), prin colegiile judetene ale medicilor sau al municipiului Bucuresti, pe baza certificatului de sanatate“, scrie in noul act normativ, potrivit avocatnet.ro.
Conform documentului, necesitatea prelungirii activitatii se stabileste de catre o comisie organizata la nivelul directiilor de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti. Aceasta trebuie sa aiba ca membri un reprezentant al casei teritoriale de asigurari de sanatate, un reprezentant al directiei teritoriale de sanatate publica si un reprezentant al colegiului teritorial al medicilor.
In expunerea de motive ce a insotit Legea nr 113/2016 in forma sa de proiect, initiatorii au aratat ca deficitul de doctori este o problema la nivel national, indiferent de mediul de activitate, astfel ca discriminarea medicilor de familie din mediul urban trebuia eliminata: “Tinand cont ca deficitul de medici nu este numai in mediul rural, ci si in mediul urban — si mai ales in «urban mic» –, iar acest deficit se va accentua, propunem modificarea legii in sensul de a permite si medicilor din mediul urban sa beneficieze de aceleasi conditii ca cei din mediul rural“.
Totodata, deputatii Comisiei pentru sanatate si familie au fost de parere ca aceasta schimbare va asigura un acces uniform, la nivel national, la serviciile medicilor de familie.
Tot conform avocatnet.ro, de retinut este ca medicii care au peste 65 de ani pot sa se angajeze in unitatile sanitare private. De asemenea, isi pot continua activitatea in unitatile sanitare publice cu deficit de personal medical sau in unitatile sanitare publice din zonele defavorizate.
Autor: FormareMedicala.ro
0 Comentarii