ECDC: Daca nu se intensifica restrictiile, se poate anticipa o inmultire semnificativa a cazurilor de Covid-19

16/02/2021
ECDC: Daca nu se intensifica restrictiile, se poate anticipa o inmultire semnificativa a cazurilor de Covid-19

ECDC: Daca nu se intensifica restrictiile, se poate anticipa o inmultire semnificativa a cazurilor de Covid-19

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ecdc-daca-nu-se-intensifica-restrictiile-se-poate-anticipa-o-inmultire-semnificativa-a-cazurilor-de-covid-19/

Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC) a stabilit ca fiind foarte ridicat nivelul riscului pe care-l implica pentru statele Uniunii Europene raspandirea variantelor mai contagioase ale coronavirusului SARS-CoV-2 si a cerut mentinerea si inasprirea restrictiilor antiepidemice, relateaza agentiile EFE si DPA.

In ultima sa evaluare de risc pentru Europa, ECDC avertizeaza asupra ‘transmisibilitatii crescute observata in cazul mutatiilor B.1.1.7 (detectata in Marea Britanie), B.1.351 (detectata in Africa de Sud) si P.1 (detectata in Brazilia), precum si a posibilitatii ca aceste variante sa creasca gravitatea bolii si sa diminueze total sau partial eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19 deja autorizate, scrie si Agerpres.

”Studiile prin modele arata ca, daca nu se mentin si inclusiv daca nu se intensifica restrictiile, se poate anticipa in lunile urmatoare o inmultire semnificativa a cazurilor si deceselor relationate cu COVID-19”, subliniaza intr-un comunicat directoarea ECDC, Andrea Ammon potrivit surselor citate.

Implementarea eficienta si consolidarea restrictiilor in viata publica si activitatea economica pentru a diminua contactele interpersonale continua sa fie ”esentiale”, a mai adaugat ea.

Recomandarile si concluziile ECDC

ECDC recomanda statelor europene sa continue sporirea capacitatilor de secventiere pentru a detecta procentul noilor variante mai contagioase ale coronavirusului in totalul cazurilor pozitive.

Totodata, se atrage atentia asupra unei ”oboseli pandemice” in crestere, adica o accentuare in randul populatiei a unei atitudini de ”demotivare in a respecta masurile de protectie recomandate”, fenomen care poate avea ca efect ”noi valuri de infectii” si cresterea nemultumirii sociale rezultate din aceasta evolutie.

Despre inchiderea scolilor, ECDC considera ca aceasta masura trebuie sa fie doar o ”ultima solutie” si sa se recurga la ea numai atunci cand masurile de distantare si siguranta nu sunt suficiente in institutiile de invatamant.

De asemenea, Centrul european s-a aratat rezervat fata de instituirea asa-numitelor ”pasapoarte COVID” – propuse de unele state ale UE si de sectorul turistic pentru ca persoanele vaccinate sa poata calatori liber -, date fiind ”dovezile insuficiente asupra eficacitatii vaccinurilor in reducerea transmiterii virusului”.

ECDC mai aminteste ca este nevoie si de o intensificare a masurilor sanitare obisnuite pentru franarea epidemiei, respectiv testarea, identificarea lanturilor de infectare, izolarea cazurilor pozitive si a contactilor acestora, plus purtarea mastii in spatiile inchise si de asemenea in cele deschise daca sunt aglomerate, precum si evitarea calatoriilor neesentiale.

Etichete: mutatii coronavirus, restrictii pandemie, ECDC

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: