(ECDC) Lacunele in asigurarea vaccinarii au dus la aparitia focarelor de rujeola
(ECDC) Lacunele in asigurarea vaccinarii au dus la aparitia focarelor de rujeola
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ecdc-lacunele-in-asigurarea-vaccinarii-au-dus-la-aparitia-focarelor-de-rujeola/
Lacunele in asigurarea vaccinarii impotriva rujeolei au condus la aparitia de focare ale acestei boli foarte contagioase in Europa in anul precedent, afectand atat copii, cat si adulti tineri.
Anuntul a fost facut luni de oficiali din domeniul sanatatii, citati de Reuters.
In primele doua luni din 2017, peste 1.500 de cazuri de rujeola au fost raportate in 14 tari europene din cauza “unei acumulari de indivizi nevaccinati”, au declarat oficiali din cadrul Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC).
In zece tari — Austria, Belgia, Croatia, Franta, Germania, Italia, Polonia, Romania, Spania si Suedia — numarul cazurilor raportate in perioada ianuarie — februarie 2017 au depasit dublul celor inregistrate in primele luni ale anului 2016.
“Este inacceptabil sa aflam ca adulti si copii mor din cauza bolii in conditiile in care sunt disponibile vaccinuri sigure si rentabile”, a declarat comisarul european pentru sanatate Vytenis Andriukaitis intr-un raspuns referitor la datele ECDC, conform Agerpres.
Rujeola este un virus foarte contagios care se raspandeste prin contact direct si prin aer. Boala poate fi prevenita cu ajutorul unui vaccin sigur si eficient, insa din cauza lacunelor in ceea ce priveste imunizarea ramane unul dintre cei mai importanti factori care conduc la decesul copiilor din lumea intreaga, noteaza sursele citate.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), rujeola este una dintre cauzele principale de deces in randul copiilor, in 2015, pe plan global, inregistrandu-se 134.200 de decese asociate acestei boli.
In 12 luni, incepand de la 1 martie 2016 la 28 februarie 2017, in total 5.881 de cazuri de rujeola au fost raportate in Europa. In Romania au fost inregistrate 46% dintre acestea, iar 24% s-au raportat in Italia si 9% in Marea Britanie, precizeaza Reuters.
Conform raportului ECDC, unul dintre aspectele cele mai ingrijoratoare ale focarelor recente din Europa este faptul ca acestea au vizat grupuri de persoane cu varste mai inaintate, pe langa copii. In 2015 si 2016, in circa o treime din totalul cazurilor de rujeola din Europa au fost vizati adulti cu varste de peste 20 de ani.
“Acoperirea lacunelor in ceea ce priveste imunizarea adolescentilor si adultilor care nu au beneficiat in trecut de vaccinari, ca si consolidarea programelor obisnuite de imunizare a copiilor, vor fi vitale pentru prevenirea focarelor”, se mentioneaza in raport, potrivit Agerpres.
Increderea in programele de imunizare reprezinta o problema importanta pentru sanatatea populatiei la nivel mondial, lipsa acesteia conducand la refuzul unor vaccinuri ce pot salva viata. Potrivit expertilor, atitudinile negative ar putea fi cauzate de controversele legate de efectele secundare suspectate si de ezitarea manifestata de unii medici de familie.
Multi adulti nu realizeaza importanta vaccinurilor pentru imunizarea contra unor afectiuni precum rujeola, considerand in mod fals ca acestea ii afecteaza numai pe bebelusi si pe scolari, mai arata sursa citata precizand ca stoparea posibilitatii de transmitere a bolii necesita o acoperire a vaccinarii de cel putin 95% folosindu-se dozele 1 si 2.
Potrivit celor mai recente date pentru 2015, aria de acoperire a vaccinarii pentru doza 2 contra rujeolei s-a situat sub 95% in 15 dintre cele 23 de state din Uniunea Europeana/Spatiul Economic European care au raportat cifrele, mentioneaza ECDC. Aria de acoperire pentru doza 1 a fost sub 95% in 12 dintre cele 27 de tari care au transmis aceste date.
Las inceputul Saptamanii Europeane a Imunizarii (SEI) care se desfasoara intre 24 si 30 aprilie si care are ca slogan ”Vaccinurile sunt eficiente!” , specialistii Biroul pentru Romania al OMS au precizat intr-un comunicat de presa ca Scaderea ratei de vaccinare a condus la declansarea de epidemii de rujeola si rubeola la nivelul regiunii europene care ar fi putut sa fie prevenite.
Autor: FormareMedicala.ro
0 Comentarii