Editorial: De ce ne pleaca medicii? Aceeasi discutie, alte concluzii

20/09/2016

Editorial: De ce ne pleaca medicii? Aceeasi discutie, alte concluzii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/editorial-de-ce-ne-pleaca-medicii-aceeasi-discutie-alte-concluzii/

medici-nou-garziVineri, 16 septembrie 2016, a avut loc Conferinta Nationala “Hemoragia sistemului medical din Romania – de ce ne pleaca medicii?”.Conferinta a fost organizata de Consiliul Judetean Calarasi si Spitalul Judetean Calarasi, cu participarea reprezentantilor Consiliului Judetean Calarasi, senator si deputat de Calarasi, reprezentanti ai spitalelor din Calarasi, Giurgiu si Ialomita, de la DSP Calarasi, medici din ambulatoriu de specialitate si din spitalul Calarasi, medici de familie.

Invitati au fost Secretarul Ambasadei Indiei in Romania si 20 de medici din Republica Moldova. Moderator a fost d-na Lector Dr Simona Vladica.

Dupa cuvintele de deschidere ale reprezentantilor administratiei locale si domnii parlamentari care si-au manifestat ingrijorarea fata de acest fenomen al plecarii medicilor din Romania si sprijin pentru remedierea fenomenului – insa fara masuri concrete -, au luat cuvantul si participanti la Conferinta: medic specialist chirurgia cardio-vasculara obligat de “sistemul de functionare din spitalele de stat” – colegi, infrastructura – sa plece dintr-un spital de stat la unul privat, directorul adjunct DSP Calarasi care nu mai crede din cauza DRG-ului in statistica medicala din Romania, medic anatomo-patolog care este nemultumit ca au pierdut la salariu din cauza noilor modificari in legea salarizarii, directorul medical de la spitalul orasenesc Oltenita nemultumit de finantare – defavorizat de judet – si de lipsa de sprijin al administratiilor locale din zonele arondate si directorul spitalului Giurgiu nemultumit de faptul ca desi au rezidenti nu au medici specialisti pentru ca acestia dupa ce termina rezidentiatul pleaca sau chiar sunt medici specialisti care prefera sa lucreze fara forme legale! in spitalele din Bucuresti.

Domnia sa a venit si cu propuneri: rezidentii care nu vin la post sa plateasca rezidentiatul sau sa se dea o lege prin care un numar de ani sa fie obligati sa lucreze acolo unde si-au luat rezidentiatul.

Conferinta a avut doua luari de cuvant, cred eu, importante: cea a reprezentantilor medicilor din Republica Moldova si a secretarului ambasadei Indiei in Romania.

Toate aceste luari de cuvant au avut cateva mesaje importante: medicii din Moldova vor sa lucreze in Romania pentru salariile mai mari de aici, vor urgentarea rapida – chiar la prima venire in tara – a documentelor de echivalare a studiilor. Asemenea solicitari au si medicii din India.

Din partea medicilor de familie nu s-a inscris nimeni la cuvant. Am vrut sa o fac eu, dar lista de inscriere nu a mai ajuns la etaj unde eram, iar in final sedinta a fost inchisa fara posibilitatea luarii de cuvant pentru altii.
Ma asteptam ca la aceasta Conferinta sa se discute despre cauze ale plecarii medicilor, propuneri de schimbare a acestei stari de fapt.

A fost insa mai mult o discutare a starii sistemului si, ca propunere centrala de imbunatatire a situatiei: sa vina medici din Republica Moldova si India, sa se echivaleze cat mai rapid studiile.  

Concluziile acestei Conferinte vor fi centralizate intr-un Memorandum care va ajunge la Minsitrul Sanatatii si Primul Ministru.

 

Autor: Catalin Petrencic

1 Comentarii

  1. Popa Aurelia says:

    Sunt deja !

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: