Educatie pacienti: 10 mituri false despre acnee
In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.
10 mituri false despre acnee
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/10-mituri-false-despre-acnee/
Acneea este o afectiune dermatologica des intalnita mai ales in cazul tinerilor, ce afecteaza calitatea vietii pacientilor atat prin urmele fizice lasate, cat si prin traumele emotionale cu care se confrunta acestia. Tocmai pentru ca acneea reprezinta de multe ori un subiect tabu si incomod, mai ales pentru pacientii in cauza, in jurul sau au luat nastere o serie de mituri si convingeri menite sa ofere solutii si alternative pentru prevenirea acestei boli, dar si pentru grabirea pocesului de vindecare.
Sa aflam, asadar, care sunt cele mai comune 10 mituri false despre acnee si ce explicatie sta la baza acestora!
1. Dulciurile si ciocolata agraveaza acneea
Fals, nu exista studii si dovezi medicale care sa ateste ca dulciurile si ciocolata influenteaza in vreun fel gravitatea formelor de acnee. Este bine de stiut insa ca excesele alimentare de acest gen influenteaza negativ echilibrul organismului si determina obezitate.
2. Acneea este contagioasa
Este falsa conceptia conform careia acneea este contagioasa si se poate transmite prin folosirea aceluiasi prosop. Acneea este o boala dermatologica ce are cauze hormonale, nu infectioase, asa incat nu este transmisibila.
3. Pacientii cu acnee trebuie sa se spele pe fata cat mai des
Igiena tenului este deosebit de importanta pentru ameliorarea acneei insa la fel ca orice exces, spalarea fetei de mai multe ori pe zi ii va face pielii mai mult rau, decat bine. Secretia naturala de ulei va fi dezechilibrata, fapt ce va accentua manifestarile acneei.
4. Pustulele – “cosurile” trebuie curatate cat mai des
Pustulele acneice ajunse la maturitate trebuie curatate cu grija si este un procedeu ce necesita indrumarea unui specialist. De asemenea, pacientii afectati de acne trebuie sa stie ca traumatizarea leziunilor acneice conduce la aparitia cicatricilor definitive.
5. Acneea apare din cauza igienei precare
Fals, cauzele acneei sunt legate strict de dezechilibrele hormonale. A nu se confunda inflamatia punctelor negre de pe ten, din cauza agentilor nocivi din atmosfera, cu acneea, definita drept patologie de sine statatoare.
6. Dieta alimentara saraca in calorii reduce manifestarile acneei
Fals, incercarea pacientilor de a controla exacerbarile acneei prin dieta alimentara poate conduce la aparitia anorexiei nervoase, afectiune ce determina agravarea acneei.
7. Persoanelor cu acnee le este interzis machiajul
Pacientii afectati de acnee, in special femeile, au voie sa foloseasca produse de machiaj, cu conditia ca acestea sa se afle in termenul de valabilitate si sa fie testate dermatologic. De asemenea, trebuie evitate produsele care contin parfumuri.
8. Pacientii cu acnee trebuie sa foloseasca creme grase
Intr-adevar, tenul acneic este si mult mai uscat si mai deshidratat, dar nu folosirea cremelor grase este solutia. Dimpotriva, acest tip de creme nu lasa porii sa respire si favorizeaza astfel agravarea acneei. Hidratarea tenului acneic se face prin consumul de lichide, prin aplicarea cremelor cu un procent majoritar apa si prin folosirea produselor naturale, care reduc si inflamatia.
9. Expunerea la soare favorizeaza ameliorarea acneei
Fals, este o conceptie des intalnita in randul pacientilor, dar extrem de gresita. Nu exista studii medicale de specialitate care sa garanteze ca expunerea la soare reduce manifestarile acneei, ci se stie doar ca soarele camufleaza pustulele, datorita bronzului. In schimb, expunerea la soare favorizeaza aparitia melanomului malign.
10. Acneea se amelioreaza cu o saptamana inaintea menstruatiei
Fals, manifestarile se agraveaza cu o saptamana inaintea menstruatiei insa nu este o regula general valabila, nu toate pacientele se confrunta cu aceasta problema.
Mai multe informatii despre acnee si despre managementul acestei afectiuni puteti afla studiind cursul EMC online “Acneea – diagnostic si tratament”, disponibil gratuit pe platforma FormareMedicala.ro si creditat cu 8 puncte recunoscute in programul de educatie medicala continua.
Autor: Daciana Toma
1 Comentarii
Am acnee pe fata cum scap de ea ca am ajuns sa nu mau ies din casã ce ami recomandati?