Educatie pacienti: Afectiuni prevenite prin medicul de familie la pacientele cu dizabilitati intelectuale

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

12/02/2014

Afectiuni prevenite prin medicul de familie la pacientele cu dizabilitati intelectuale

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/afectiuni-prevenite-prin-medicul-de-familie-la-pacientele-cu-dizabilitati-intelectuale/

poza femeie bolnavaPacientii cu dizabilitati pot infrunta, de multe ori, dificultatea in a accesa serviciile medicale, sociale sau educationale. Una dintre problemele semnalate de specialisti este accesul femeilor cu dizabilitati intelectuale la educatia sexuala sau la informatiile despre afectiunile relationate cu sistemul reproductiv feminin.

Rolul medicului de familie in preventia bolilor cu transmitere sexuala la pacientele cu dizabilitati

Un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Boston, publicat in “International Journal of Family Medicine” a analizat modalitatea in care asistenta medicala primara poata sa sustina informarea si educarea sexuala a acestor paciente.

Cercetatorii au avut in vedere in ce masura medicii de familie pot sa intervina, in cazul acestor paciente, in preventia sarcinilor nedorite, a bolilor cu transmitere sexuala, chiar si a abuzurilor sexuale.

Pe de alta parte, studiul a semnalat ca medicii de familie nu au experineta necesara, si nici informatiile de care au nevoie pentru a asigura asistenta medicala si suportul pentru pacientele cu dizabilitati intelectuale.

Un pacient cu dizabilitati intelectuale are nevoie de mai mult timp la medicul de familie

Pentru ca medicul de familie sa consilieze un astfel de pacient, sa-i ofere informatiile necesare referitoare la preventia bolilor cu transmitere sexuala, a masurilor de contraceptie are nevoie de un interval temporal mai mare in comparatie cu un pacient fara o dizabilitate.

In acelasi timp, medicul de familie trebuie sa se asigure ca informatia pe care o ofera este la nivelul pe care il poate intelege pacienta cu dizabilitate intelectuala.

Specialistii subliniaza ca unii pacienti nu doresc sa discute probleme legate de propria sexualitate de fata cu parintii sau cu persoanele care ii insotesc.

Pe de alta parte, in cazul acestor pacienti trebuie inclusa si familia in educatia sexuala, avand in vedere ca acestia nu au autonomie in actiunile lor.

Afectiuni asupra carora medicul de familie trebuie sa atraga atentia

In afara de educatia sexuala, pacientele cu dizabilitati intelectuale se pot confrunta cu sindromul premenstrual sau alte tulburari in menstruatie, avand nevoie astfel de sprijinul unui medic.

In ceea ce priveste sarcina, studiul a arata ca foarte putine paciente cu dizabilitati intelectuale sunt intrebate la cabinetul medicului de familie daca stiu ce optiuni contraceptive au. Un impediment in asigurarea masurilor de contraceptie la aceste paciente este faptul ca, de cele mai multe ori, ele nu capacitatea de a urma singure un tratament, de a lua medicatia la timp.

Implicarea familiei in acest caz devine, din nou, foarte importanta.

Specialistii considera ca medicii de familie trebuie sa discute mai des cu pacientele cu dizabilitati intelectuale sau cu familiile acestora despre optiuni contraceptive, probleme in menstruatie, boli cu transmitere sexuala, afectiuni ginecologice si sa le explice optiunile pe care le au in tratament.

Autor: Anamaria Blanaru

1 Comentarii

  1. tranca mariana says:

    -pacientele cu dizabilitati nu trebuie stigmatizate , deoarece si asa zisele “modele ” de la tv sau chiar dintre medici si personalul medical au numeroase “aventuri”cu care se mai si lauda!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: