Educatie pacienti: Alergiile alimentare-simptome si reactii asupra organismului

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

14/08/2013

Alergiile alimentare-simptome si reactii asupra organismului

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/alergiile-alimentare-simptome-si-reactii-asupra-organismului/

Alergiile alimentare-simptome si reactii asupra organismuluiIntoleranta la anumite alimente se manifesta printr-o reactie adversa cauzata de consumul acestora. Exista persoane care nu prezinta afectiuni in consumul  variat de alimente, in timp ce unele persoane pot suferii reactii puternice dupa consumul alimentelor de zi cu zi. Cele mai multe dintre cazurile de intoleranta sunt alergiile alimentare relationate cu sistemul imunitar.

Reactiile alergice se pot manifesta in diferite moduri si in unele cazuri extreme pot fi chiar fatale.

Alimentele care determina cele mai multe alergii alimentare

Cele mai multe alergii alimentare apar prin consumul de lapte de vaca, oua de gaina, alune, produse din soia, crustacee, cereale care contin gluten, citrice.

Intoleranta alimentara se manifesta printr-o reactie adversa la alimente precum alune (alergia la alune), deficient de enzime (intoleranta la lactoza sau fructoza).

Intoleranta alimentara nu include reactii adverse la bacterii, virusuri, substante toxice, mucegai. Intoleranta apare in cazul consumului unui aliment sau al unui ingredient dintr-un produs alimentar si se poate intampla fara controlul pacientului (in cazul in care nu stim exact ce ingredient contine produsul).

Alergiile alimentare sunt un raspuns al sistemului imunitar. Un numar ridicat de persoane sufera de o alergie alimentara. In Marea Britanie, spre exemplu, 10 persoane mor anual din cauza unei alergii alimentare (conform The Food Standards Agency, citat de British Nutrition Foundation).

Simptomele alergiilor alimentare

Alergiile alimentare se manifesta de obicei intr-o zona particulara a corpului. Simptomele alergiilor alimentare se pot manifesta prin dureri de stomac, mancarimi, eczeme, inflamatii ale tesuturilor (buze sau gat) care pot cauza dificultati in respiratie.

O reactie severa este anafilaxia cauzata de consumul alunelor si se manifesta prin scaderea brusca a tensiunii arteriale si prin diferite socuri.

Cum ne afecteaza pe termen lung alergiile alimentare

Alergiile alimentare afecteaza intr-un mod diferit si intr-o perioada de timp diferita. Alergiile la alune, spre exemplu, pot sa afecteze pacientul pe toata durata vietii cu reactii severe precum anafilaxia.

Intoleranta la lactoza poate sa afecteze copilul in primii ani de viata, dar poate sa dispara cu timpul.

Intoleranta la oua este considerata de asemenea o reactie adversa care apare in copilarie si care dispare in viata de adult.

Sensibilitatea la gluten afecteaza pacientul de obieci pe toata durata vietii. Doar in unele cazuri este subdiagnosticata, atunci cand pacientul nu identifica simptomele.

Este foarte important ca persoanele care cred ca au o intoleranta la un anumit aliment sau o alergie alimentara sa consulte medicul pentru diagnosticarea cauzei reactiei organismului la un anumit aliment. Pacientii trebuie sa consulte medicul inainte de a-si schimba regimul alimentar pentru a nu dificulta punerea diagnosticului.

Autor: Anamaria Blanaru

1 Comentarii

  1. LAURA ANDRONESCU says:

    Copilul meu in virsta de 11 ani a mancat un hamburgher cu maionesa si in30 de min buzele sau unflat f f mult.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: