Educatie pacienti: Alimentatia in tratamentul principalelor afectiuni digestive

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

20/03/2014

Alimentatia in tratamentul principalelor afectiuni digestive

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/alimentatia-tratamentul-principalelor-afectiuni-digestive/

dieta-mediteraneanaAfectiunile digestive pot fi prevenite prin optimizarea stilului de viata, printr-o nutritie echilibrata cantitativ si calitativ. Excesele alimentare, in principal a produselor din carne, grasimi si a produselor zaharoase pot cauza tulburari digestive. Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) si sindromul de intestin iritabil (SII) sunt doua din principalele afectiuni digestive diagnosticate in care alimentatia are un rol esential.

Modificari ale stilului de viata in boala de reflux gastroesofagian

Principalele simptome in refluxul gastroesofagian sunt regurgitatia acida, eructatiile, salivatia abundenta sau durerea in piept.

Pacientilor cu boala de reflux gastroesofagian li se recomanda o serie de modificari in stilul de viata direct relationate cu alimentatia prin reducerea pranzurilor si a cinelor copioase, evitarea grasimilor, a alimentelor acide sau a condimentelor din mancare.

Astfel, regimul alimentar si dieta au un rol extrem de important in tratamentul refluxului gastric.

Sindromul intestinului iritabil – cea mai frecventa afectiune a tubului digestiv

SII se manifesta prin dureri abdominale asociate cu diaree sau constipatie, la care se pot adauga dureri musculare si articulare, frisoane si oboseala cronica.

Specialistii recomanda pacientilor o dieta echilibrata, cu mese la ore regulate, evitand mesele copioase, alimentele cu digestie dificila, precum si alcoolul, cafeaua sau tutunul.

Strategii terapeutice in bolile digestive la Conferinta Nationala de Medicina Familiei

In cadrul Conferintei Nationale de Medicina Familiei din perioada 26-29 martie 2014, vor fi abordate principalele strategii terapeutice in BRGE si SII, dar si a afectiunilor hepatice.

Astfel prof.univ.dr. Carmen Fierbinteanu, sef Sectie Gastroenterologie, Spitalul Universitar de Urgenta, propune spre dezbatere in cadrul conferintei o problema de actualiatate: strategia terapeutica in asocierea BRGE si SII.

Prof.dr. Gabriela Radulian, Sef Sectie Clinica Diabet II, Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice “N.Paulescu” va explica in cadrul conferintei care este rolul indulcitorilor in alimentatia sanatoasa.

Prof.univ.dr. Alexandru Oproiu, medic primar gastroenterologie, Presedinte de Onoare al Societatii Romane de Gastroenterologie, propune spre discutie un subiect de actualitate: fosfolipidele esentiale in afectiunile hepatice acute si cronice.

Pentru a participa la dezbaterile initiate de specialisti in nutritie, boli digestive sau hepatice, participati la Conferinta Nationala de Medicina Familie. Pentru a va inscrie, click aici.

Autor: Anamaria Blanaru

1 Comentarii

  1. Georgescu floarea says:

    As dori sa știu de ce am scaun după fiecare masa.. Eu am diverticuloza scaunul este legat acum patru scaune pe zi. Ultima colonoscopie am făcut o în lulie 2017. Am și reflux gastro esofagian eu arsurisi gust amar. Dacă puteți sa ma ajutați. Mulțumesc mult!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: