Educatie pacienti: Anxietatea la copii – Simptome, diagnostic, tratament
In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.
Anxietatea la copii – Simptome, diagnostic, tratament
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/anxietatea-la-copii-simptome-diagnostic-tratament/
Anxietatea la copii este o afectiune care implica o inhibitie comportamentala si o emotionalitate negativa, determinand o autonomie scazuta si o pierdere a stimei de sine, conform precizarilor psihologului Raluca Nica, prezenta la Conferinta Regionala “Medicul de Familie – Practician si Manager” din decembrie 2013. Anxietatea generalizata are o prevalenta de aproximativ 4% in randul adolescentilor. Aceasta afectiune debuteaza de obicei in intervalul de varsta 8 -12 ani.
Factori care determina anxietatea la copii
Conform precizarilor psiholog Raluca Nica, exista doua tipuri de vulnerabilitati care afecteaza copiii.
Vulnerabilitatea biologica este corelata cu temperamental copiilor. In acest caz, vorbim de copii timizi care necesita o perioada indelungata sa se adapteze la situatiile noi de viata.
Acest tip de vulnerabilitate implica si o emotionalitate negativa de vreme ce copilul va avea reactii negative la multe dintre situatiile in care este pus.
Vulnerabilitatea dobandita apare atunci cand un copil are o autonomie scazuta, fiind mereu controlat si ajutat in activitati de parinti. In acelasi timp, un copil cu o astfel de vulnerabilitate poate percepe lumea ca un loc nesigur, plin de pericole.
Simptome la copilul cu anxietate
Un copil care sufera de anxietate este, de regula, un copil timid cu abilitati emotionale disfunctionale.
In fata celor mai multe situatii, reactioneaza prin fuga sau evitare.
Atunci cand este pus in fata unor situatii noi, are tendinta de a pune intrebari multiple. De aceea, este recomandat expunerea acestor copii la situatii noi dar si predictibilizarea contextului.
Conform psihologului Raluca Nica, acesti copii sunt ca niste mici adulti
- cauta mereu asigurari si certitudini pentru situatiile in care se afla
- se ingrijoreaza constant
- sunt deseori iritabili
- au probleme de somn
- dificultati de concentrare
- dureri musculare
Ce recomanda specialistii
Psiholog Raluca Nica recomanda sprijinirea acestor copii prin aprecieri constante dupa ce copilul s-a confruntat cu o situatie noua.
Copilul trebuie incurajat sa spuna “nu stiu” in situatiile in care i se pun intrebari la scoala sau acasa.
In acelasi timp, trebuie sustinut sa socializeze cu prietenii sai in timpul liber si sa fie spontan in interactiunile sale.
Autor: Anamaria Blanaru
4 Comentarii
BUNA ZIUA. VA ROG SA MA AJUTATI CU UN SFAT.
AM O FETITA DE 13 ANI SI DE FIECARE DATA CAND INVATA PENTRU TESTELE LA SCOALA,ACASA STIE LECTIILE FOARTE BINE IAR CAND INCEPE ORA SI VEDE FOAIA ALBA IN FATA EI UITA COMPLET TOT CE A INVATAT,ARE SATARI DE RAU,O DOARE CAPUL SI NU REUSESTE SA SCRIE NIMIC.VA ROG SA MA AJUTATI CU UN SFAT .NU STIU CUM SA O AJUT
Buna ziua ! Cu scuzele de rigoare , avem in familie un băiețel cu exact aceleași probleme ca și ale băiețelului Dvs . Am văzut comentariul mai vechi și va rog din tot sufletul să-mi Spune-ți și mie dacă sau cum ați rezolvat problema ? Multumesc anticipat !
Am un baiat de 12 ani si mereu se teme sa nu moara , i se pare ca are nu stiu ce boala si multe chestii care il deprima. Spuneti-mi ce sa fac
Buna ziua. Am un baiat in varsta de 9 ani, merge putin mai greu cu scoala,m-i s-a atras atentia inca de la gradinita ca plange aproape zilnic, nu ca ar dorii acasa si doar acuza dureri, stare de oboseala sau mai plange cand este hartuit de colegi , profita de slabiciunea lui. Este un copil mai retras si are cateodata perioade de gandire negative , legate de durerea ce ar putea sa o aiba sau intamplari ce nu s-au intamplat dar el le-ar vedea, este frica de nou, indiferent ca este mancare , un joc, un sport, o calatorie , se acomodeaza in timp daca vede dupa un timp ca este sigur, isi face multe griji pt. un copil de varsta lui, dar are si perioade cand este fericit, vesel, bucuros, nu are prieteni pt. ca spune ca nimeni nu vrea cu el, si in parc alege copii linistiti cu care poate interactiona calm. In ultima perioada m-i sa comunicat de la scoala ca plange tot mai des. Ce ma sfatuiti sa fac, tinand cont ca am fost cu el la 2 dr. psihologi si a spus ca problema lui este emotionala, un inceput de anxietate, nu are incredere in el.Va multumes. O zi buna