Educatie pacienti: Astenia de primavara afecteaza mai ales femeile
In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.
Astenia de primavara afecteaza mai ales femeile
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/astenia-de-primavara-afecteaza-mai-ales-femeile/
Dr. Tudor Ciuhodaru de la Spitalul Clinic Judetean “Sfantul Spiridon” din Iasi atrage atentia asupra faptului ca in aceasta perioada incidenta asteniei de primavara creste semnificativ si ca aceasta afecteaza in mod special femeile: “”In general sunt paciente cu varste cuprinse intre 18 si 32 de ani ce acuza cefalee, astenie, vertij, palpitatii sau tulburari de somn”.
Astenia de primavara este o afectiune specifica acestui sezon, determinata de efortul pe care organismul il depune pentru a se adapta la variatiile de temperatura, la ritmul nictemeral si de prezenta unor factori precum “umiditate pe fondul carentelor de vitamine si oligoelemente, precum si de epuizarea rezervelor energetice la iesirea din iarna, avand drept consecinta scaderea imunitatii si createrea susceptibilitatii emotionale” a precizat medicul.
Femeile afectate de astenia de primavara acuza o intreaga serie de simptome precum:
- senzatie de oboseala permanenta
- putere de concentrare slaba
- tulburari ale somnului
- stare de nervozitate inexplicabila
- dureri de cap
- palpitatii
- apatie.
Avand in vedere ca aceste simptome pot fi relevante si pentru alte afectiuni, un control de specialitate amanuntit este extrem de necesar.
Cum poate fi prevenita si ameliorata astenia?
Pentru prevenirea asteniei de primavara dr. Tudor Ciuhodaru le recomanda pacientilor sa adopte un stil de viata sanatos, in care odihna suficienta si alimentatia sanatoasa sa ocupe primul loc.
De asemenea, pacientii sunt sfatuiti sa urmeze o cura cu vitamine si sa faca miscare in aer liber cat mai des. “Puteti opta pentru un aport crescut de vitamine in lunile care contin in nume litera “r”, cum ar fi ianuarie, februarie, martie, aprilie, septembrie, octombrie, noiembrie si decembrie, cu mentiunea ca acestea nu inlocuiesc, ci doar completeaza o alimentatie variata, ce include salate, fructe si legume. Vitaminele A si C cresc rezistenta organismului la infectii, iar vitamina B12 si preparatele de fier combat anemia. Verdeturile de sezon sunt utile in aceasta perioada, iar salata verde, urzicile si spanacul fac minuni pentru cei afectati de astenie. Alte alimente utile sunt fructele, intrucat cele cu un continut bogat in vitamina C, precum sunt merele, citricele, macesele, contribuie cu succes la reducerea starilor de oboseala cronica, iar drojdia de bere ajuta la refacerea formei fizice si psihice datorita complexului de vitamine B”, a precizat dr. Ciuhodaru.
Autor: Agerpress
0 Comentarii